2024/04/19

Killswitch - amire nincs Mastercard, még jó lehet a Visa


Killswitchet sokmindenre lehet használni, felügyelet nélküli mozdonyok, nehézgépek, targoncák megfékezésére, ejtőernyő vésznyitására, futópad megállítására, megszakítani Dexter boldog gyerekkorát stb. 

Gitáron mégis leginkább csak két felhasználása van, egyik csupán praktikussági, vagyis zárja, vagy nyitja a gitárkábelt, hogy ki- és bedugosgatásnál ne kapjál szívbajt a recsegéstől. Erre láttunk spéci kábeleket is, aminek a csatlakozóján apró gomb zárja a vezetékeket, amíg bedugod azt a gitárba, erősítőbe. Másik felhasználási terület a szaggatott (stacatto) játéktechnikák, ahol nem a húrok rezgését szakítjuk meg, hanem az elektromos jelet. Hogy ne mindig Morellot említsük ilyenkor, John 5 vagy Buckethead játékában is előfordul ilyesmi. 

Mi egyik gitárunkat sem akarjuk megfúrni, hogy egy ilyen kapcsolót oltsunk bele, különben is minden egyébre ami megvehetetlen, ott a Mastercard, vagy a Visa. Tehát valami trehány, gány megoldást keresünk, amivel megdrótozzuk ezt a dolgot. 

A látszat ellenére a konstrukció stabil, jól és megbízhatóan működik és rendkívül posztapokaliptikus bankrupt-punk a design is.

Ihletet innen merítettünk, nemcsak a szerkezete igen ótvar a kollégának, de nagyon ügyesen is használja, amit mi magunkról nem mondhatunk el, sajnos. A cucc használata ugyanis egyáltalán nem könnyű, pont fordított kötéssel éreznénk természetesnek, vagyis ha a megnyomáskor adna hangot. Ezért, ha egyszer majd komolyan gondolnánk a dolgot, akkor inkább egy fejválasztó kapcsolóval próbálkoznánk, mint amilyennel Morello is dolgozik, vagyis a két fej között úgy kapcsolgat, hogy az egyik fej hangereje zéróra van húzva (nyilván ehhez ilyen bekötés kell). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése