2024/04/03

Hívásjelző, vagy RF detektor?

 Volt a 2000-es évek elején az a divat-öntapi, amit a telefonra ragaszthattál és hívás előtt kicsivel villogva jelzett. Mára teljesen kikopott a használata, fene se tudja az okát, olvassuk, hogy talán a 3-4G nem hajtja már meg, illetve, hogy akkora adatforgalom zajlok az okostelefonoknál, hogy egyfeszt villogna, nem tudjuk. De mivel a múltkor nem sikerült a diódás szerkezettel megjósolni a telefonhívást, most építettünk egy ilyet:

Persze, sosincs itthon pont az, ami kellene, ezért az IC és a dióda is más típus, ennek ellenére működött a dolog. Nyilván ennek saját táp kell, és akkora az egész, mint maga a telefon, ennek ellenére az ilyen cuccok összerakása jót tesz az embernek.


UPDATE!
sajnos kiderült közben, hogy az áramkör azért viselkedett furcsán, mert nemcsak a 4G adatforgalmat veszi észre, a Wifi kapcsolódásra is megbolondul, a router közelében is jelez, illetve az telefon wifihasználata is jelentősen izgatja. Érdekes, hogy az FM-radióvetőnkre nem reagál (kb. 100MHz), de a talkie-walkiera finoman jelez.
Szóval elég nagy spektrumban veszi a rádiójeleket, ami inkább RF detektorrá teszi. Hátránya, hogy elég közel kell lennie az adóhoz (kevesebb mint 10cm).

És csak szólok, hogy a mikrohullámú sütő ajtaja előtt találtunk olyan pontokat, ahol bejelzett. 

3 megjegyzés:

  1. Izgalmasabb projekt LED helyett vmilyen érzékenyebb eszközzel (oszcillátor?) jelez, s esetleg egy erősítő közbeékelni vmely részén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sajnos nem ertek hozza ennyire, de az N555-tel kiserletezgetek theremin kapcsan, es hatha az osszegyult tapasztalatok osszeernek egy ido utan.

      Törlés
    2. ilyenre gondolsz? ezt szerintem megépítem legalább próbapanelen
      https://homemadelectronics.blogspot.com/2018/12/cell-phone-signal-detector.html?m=1

      Törlés