2012/05/14

Színes infrázás - első tapasztalatok

Felhívom a Nagyérdemű figyelmét, hogy az Amateur Photographer 2012.05.12 egy dedikált infra szám.

Az tiszta sor, hogy minden kamera másképpen viselkedik, hogyha megpiszkálják. Ha hozzávesszük, hogy az általam használt szűrők minősége is minimum kérdéses, belátható, hogy elég nehéz ahhoz hasonló eredményeket elérni, mint például a Life Pixel. Ők sokféle infraszűrőzési módot kínálnak, és a minap ötlött eszembe, hogy elfekvő mezei vörös szűrőimmel is érdemes lenne egy próbát tenni.

A Cockin utánzat (itt balra) nem vált be, murok (sárgarépa) színével mint látszik, lapos, egyszínű, jellegtelen lesz a kép, alig különbözik a fullspektrumtól. 
Felül WB nélkül.
Alul WB a zöld levelekre

A másik viszont, egy régi Zenit puskatele tartozéka, hatalmas meglepetésekkel szolgált. Saccra, úgy 600-650 nanométer közötti lehet, átlátszó de nagyon vörös, s szerintem ez a Life Pixel Enhanced Color legjobb házi megfelelője.

A jobboldali képekből kiderül, miért nagyon fontos a színes infránál a megfelelő fehéregyensúly beállítása, ha már egyszer unjuk a RAW-ot. Az itt látható példáknál a Life Pixel által javasolt fehéregyensúlyt állítottam, vagyis a zöld levelekre mértem. A többi infraszűrővel ellentétben, a vörös szűrővel elfogadta a gép a saját WB-t. Jobbra látszik az eredmény.

Tökéletesen (és sokkal jobban mint egy 680-as szűrővel) különválik a két nagy színtartomány, vagyis az ég kékje bíborban illetve a levelek zöldje kékben. Ezzel már lehet kezdeni valamit az utómunkánál.

Kétféle színes utómunka koncepciót osztok meg a következőkben, az egyik az interneten elterjedt csatornacserés-módszer, a másikat Csaba barátom egy kijelentése ihlette, miszerint ezeknek az infráknak olyan a színe, mintha negatívban lennének. Hát akkor miért is ne lehetnének?!
A felső Fullspektrum, jobbra az ebből korrigált változat.
Alul balról: Fullspektrum+Red Filter+WB a leveleken, Inverz-módszer, Csatornacsere-módszer
Csatorna csere:
1. A kép fölé egy csatornakeverő (Chanel Mixer) réteg kerül. Ezen a Piros és a Kék csatornákat megcseréljük.
2. Következik egy Görbék (Curves) réteg, mely elmélyíti a két színtartomány kontrasztját.
3. Egy Színek/Telítettség (Hue/Saturation) réteggel pipettával külön kijelölve, a két színtartomány teljesen eltávolítható egymástól, illetve tetszés szerinti színeket állíthatunk be, ennek azonban a zaj szab korlátot.

Inverz-módszer:
1. A kép fölé egy Görbék (Curves) kerül, az Auto curves beállítás általában megfelelő.  Ezzel a lapos alapkép színtartományai szétválnak a következő lépéshez.
2. Egy Negatív (Inverz) réteg kerül erre, aminek az összhatásmódja legyen Színek (Color). Ezzel voltaképpen a kép színeit negatívba  tettük, anélkül, hogy a luminancia is átfordult volna. 
3. A nagyjából kialakult színeket egy Színegyensúly (Color Balance) réteggel lehet helyrerugdosni.

A módszerek a kék ég kialakítását célozzák, emellett finoman utalnak a Kodak Infrafilm vörös növényvilágára. Természetesen ez csak egy lehetőség a végtelen közül, hogy a számunkra színtelen infrát valamiképpen interpretáljuk a látható tartományban. Vagyis egy infrában visszaverő levél lehet vörös, de akár kék is, hiszen nincs egy szín-etalon ami kimondaná milyennek kellene látni az infrát. Ugye a rádióhullámról, se a röntgenről nem kérdezi senki, hogy milyen színű. A konkrét beállítási értékek képenként változnak, ezért nem is írtam le, de ha valakit jobban érdekel, a megjegyzések rovatban folytathatjuk. Nehéz kijelenteni, melyik módszer jobb, mert ugyanazt a hatást sokféleképpen elérhetjük. Ha letisztul a folyamat és lesz rá igény, nem kizárt, hogy összedobok egy Actiont is.
Balra fenn, Fullspektrum + Red Filter, WB a levelekre.
Jobbra egyszerű FF konverzió
Egyelőre még keresem az adott technika lehetőségeit, és a gépnek is megfelelő kifejezésmódot. A legizgalmasabb az, hogy minden infrásított gép és szűrőgyűjtemény egyedi. Saját érzékenységgel, különleges képi jelleggel bír. A neten csak irányelveket, de semmiképpen sem konkrét útmutatókat találni hozzájuk.

Ugyanakkor rengeteg anyag van az interneten amely ha nem is közvetlenül, de mindenképpen segítségül szolgálhat, átlátni ezeket rengeteg idő kell, nem bánom, ha akár itt is belinkelitek a kedvenc infra-oldalaitokat.

6 megjegyzés:

  1. Nemá, megvan még a nagy vörös ? Emlékszem rá :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Demá' és megvan a többi is. Sőőőt az este rájöttem, hogy a halovány kék is befér a csapatba. Na ezért tartogattam a szekrényben tíz éven át őket, csak eddig nem tudtam az okát. Csak most megint várhatom amíg kisüt a nap, hogy lehessen infrázni :)

      Törlés
  2. Hogy mit és hogyan, azt csak ti tudjátok, de hogy szép fényfestmények, az má biztos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nemiiiis festmények, ez maga a kiterjesztett valóság transzszenzoriális érzékelésének manifesztációja, vagy valami olyasmi :)

      Törlés
  3. Nem mondom, hogy így egy slukkra olvasva fejben le tudtam soppoli az egészet, mindenesetre előhíváskor aszem visszatérek még hozzád, mert a végeredmény több mint izgalmas..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Előhívás? Filmre nyomod? Gyárt még valaki? FF-ben talán láttam még a múltkor...

      Törlés