2022/12/30

Hogyan szívasd egy szív(at)ószállal a szomszédaidat - Házi készítésű hangszerek - 3.

Ki hinné, hogy ez ugyanaz a szívószálból készült zajszer, amivel a szomszédokat lehet az őrületbe kergetni? De mégsem ezért bannolták a piacról a szívószálat. És nem is lett volna szükséges betiltani, ha mindenki csak annyit vásárolt volna belőle, amennyi jár. Mondjuk szívószálból mit lehet csinálni? Sípot, könnyűszerkezetes repülőmodelleket, és még pár dolgot. Hány embernek jut ilyen eszébe? Százból egy-kettőnek? Ezzel szemben mennyit vásároltatok? A Natgeo szerint csak az USA, napi 500 milliót. Baszki! Ha mindegyikből sípot készítenének, tán még ide is elhallatszana. Szóval ha nem változtattok a szokásaitokon, akkor következik a PET-palack, az alumínium doboz és még ki tudja mi mindennek a kriminalizálása. Pedig lehetne mindenből csak annyit venni, amennyit feltétlenül muszáj. Nem jobb lenne egy olyan világban élni, ahol a hatalom nem tilt? És nem azért nem nyírnánk ki a bolygót, mert az büntetendő, hanem mert eszünkbe se jutna? Mi? Szóval miattatok nem találok most sehol egy rendes szívószálat, tudjátok, hogy hová dugjátok fel a napi 500 millió elhasznált szívószálatokat. Sípnak. 

Forrás

A kétnyelvű síp egy irgalmatlanul lelapított végű szívószálba vágható. Fontos a lapítás (!), ha ez sem volna elég, még hajlítgatva is könnyíthető a rezgők mozgása. Videó.


A rezgők szöge ne legyen túl kicsi, se túl nagy. Legyen egy kicsivel hegyesebb, annál, mint amiről azt gondolnátok, hogy én ilyenre gondolok. Legfeljebb kell egy kicsit vágni... Kis (?) gyakorlattal könnyen fog menni. Addig azonban kudarcokkal teli az út. Ilyet használnak alternatív vuvuzellákban is, de láttunk már szívószál dudát is, mivel a szívószál hosszával itt is szabályozható a hangmagasság. Gyere, megtanítalak kesztyűbe dudálni:

 

Na jó, ezt nem így kell, a hölgy nem végezte el a házimunkát, gyakorlatilag mindent összegányol a videóban. Így kell ezt csinálni. De viccen kívül, a szívószál sípot jól beállítani rutin kell, nem fog elsőre sikerülni (volt valahol egy magyar science bemutató is, amit most nem találunk). Belelilul a fejed, mire ráérzel a technikára. Szóval meg lehet csinálni - idővel. Persze szar hangja lesz. Hacsak nem vagy hangmester (de ő se ma kezdte):

 

A gumikesztyű, lufi, szájgitárnak is megteszi. Ez is mutatja, hogy tud működni a dolog. Zenebatyu cuccai között még sok komolytalan hangszert találsz. A szívószál duda elvileg egyik végén zárt csőnek számít. Emiatt a hossza egynegyed hullámhossz (ha számolgatni szeretnél frekvenciákat, meg hangmagasságokat). 

Hagyományosan a nádnyelves rezgőket szokták nádsípnak nevezni, ezeknek a fújt végét kell lezárni (rágóval, viasszal, vagy nyelvvel befogni):

A likakkal értelemszerűen a hangmagasság változtatható, de pontos luk-pozíciókat nem nagyon találni az interneten, gondolom a tudás birtokában levő népies mesterek nem frekventálják annyira a közösségi médiatereinket. Próba-szerencse módszer meg nem túl hatékony, ráadásul nem is olyan könnyű működő nádnyelvet hasítani. Itt Poirot mester bemutatja a nádsípos-mélytorkos technikáját az elejétől a végéig:



A szívószál (jóindulattal) alkalmas lehet a nádnyelves rezgők kiváltására is, ezt valahogy így kell elkészíteni. Grimpix idioglottjai:


Megszólaltatása közben nyelvvel (vagy pl. rágógumival) be le kell zárni a szánkban levő végét. És erre is vághatók likak, de azok hangolásáról, vagyis a lukak pozícióiról egyelőre semmit se tudunk.

Egy alternatív nádsípot is mutatunk. Ez gyakorlatilag a fűzfasíp nádból (tavaszi, fiatal fúzfaágból is készíthető ilyen, pont nincs ilyen fotónk, de a neten megtalálod a módját).

Ha nincs nád a teraszodon, akkor természetesen a szívószál is alkalmas, 

De igazán jó síphoz inkább valami szilárdabb dolgot kell használni. A fűzfa sem igazán alkalmas, csak azért volt divatos, mert amikor még nem voltak pixek, meg pvc csökek, addig ez volt a leghozzáférhetőbb alapanyag. A fűzfa amúgy nem is túl tartós, év végére a kéreg kiszárad, de hát a pásztorgyerekek jól ráértek minden évben újat faragni. 

Ha nem fontos a muzikalitás, csak az agresszív fizika, akkor csinálhatsz ilyen kürtöt is, a lefolyócsőből. Utánad megy apád hátbaveregetni és lesz dííí-dááááá-dúúú

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése