2013/12/09

Fénymérőt napelemből?

Feszültségméréssel nem annyira pontos
Mi másból, hiszen a fénymérőben is csak valamiféle napelem van. Ez voltaképpen egy régi, félkész projekt, nem is a szükség miatt csináljuk, csak már szeretném elengedni ezt a dolgot, s rájöttem, amíg nem járok a végére, nem lesz nyugtom tőle. 

Szóval kell egy napelem és egy multiméter, ami minden rendes házban található. Valahol olvastam, hogy inkább az áramerősséget érdemes mérni, mint a feszültséget, nem is firtatjuk miért, mert hanem sose végzünk. Mivel a látható fényben akarunk fotózni, ezért először azt kell tisztázni, hogy milyen spektrumra érzékeny a napcella. Úgy tűnt, hogy UV-ban érzékeny, 3 UV LED bekapcsolásától (csak a Jóisten tudja milyen spektrumban tolják - de unom megmérni, mert azt a projektet  hál'istennek letudtam már) 0,6mA-ről 10,1mA-re ugrott a műszer - ami kapásból mondjuk 2EV, de úgyse fogtok utánaszámolni.
A fényképezőgépek meg ugye elég gyengén látnak UV-ben. Na nem baj, úgyis csak bent tesztelünk izzó mellett, az nem ibolyázik annyira, ha kint kell, akkor kalibráljatok eléje UV szűrőt. Infrában a cella meg se hess. A fényképezőgépek dettó. Azért csak leellenőrzöm, hátha gyengék a LED-ek. Na a Sony látja őket rendesen (1/3 EV). Szóval tesztelhetünk izzó mellett. Végre. 

Persze közben rájöttem, hogy a számológépből kimentett napcella teljesítményénél fogva kevés lesz az értékelhető eredményhez, úgyhogy a teszteket egy nagyobb cellával végezzük. A mért adatok alant. Az EV-t számolhattuk volna az EV kerékkel is, de persze éppen annyira hülye nem vagyok, gyorsabb ezzel. A LUX-ot csak azért írtam melléje, hátha valakinek mondanak valamit a számok, sajnos nem fénymérővel voltak bemérve, mivel olyanunk nincs - pedig minden rendes házban illene legyen, tehát csak a Nikon EV értékeiből számoltuk. A képlet a következő (vannak más képletek is):
LUX = 2.5*2^EV (0EV=2.5LUX és így tovább). Lehetne folytatni lumennel, de tudod mikor fogom kiszámolni, ha hiszitek, ha nem, jobban unom csinálni, mint ti olvasni.


Az első diagram persze elég vadul fest, ezért akit nem győzött meg, annak ott a második, ami egy halmozott vonal-diagram. Ebbe inkább most ne menjünk bele, rá lehet keresni, különben én se tudom mi az, csak jól néz ki és látszik, hogy van összefüggés a multiméter és Nikon között. Nem lineáris a dolog, de nem reménytelen, az átalakító képletet pedig találja meg az, akinek két anyja van. 
Na, ugye mindenki látja, hogy érdemes egy ilyet csinálni otthonra? Fogjatok neki, jó mulatást! Szevasztok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése