2020/11/25

PCR, Antigén és Antitest, a hármas ikrek

Biológiai kisokos, ELI5 avagy UTMPV (úgy taníts, mintha plüssmajom volnék) szinten. Csak olyan kérdésekre keressük a választ, amelyek Grimpixben felmerültek és csak addig a szintig, amíg az agyunk nem termel ellenanyagot a megismeréssel szemben.

Szóval, ha jól értjük, a PCR teszt az olyan esemény közbeni, mintha a terhességi teszt magát az aktust állapítaná meg, nem a következményt. Vagyis azt mondja meg, hogy éppen tövig szerelmes tebeléd a nagy lompos koronavírus és ennek a melegét érzed 39 fokon, és fáj, fáj minden óra, de például semmit nem árul el a majdani szakításról, vagy terhességről. A vírus RNS-ét kergeti, nem mindegy honnan veszed hozzá a takonymintát, lassú, eszköz- és tudásigényes, cserébe megbízható (khm...). Most nem világos, hogy a már lemészárolt, de még ürülő vírusmaradékokat miként értelmezi a módszer (Falus F. Partizán interjúja alapján aggódhatsz), de reméljük, hogy a jól levett minta és jól elvégzett reakció többségében kizárja, hogy fölöslegesen zárjanak karanténba. Mert ha pozitív lesz a PCR-ed, akkor úgy jártál, mint a Monopolyban, két hétre kimaradsz minden dobásból.

Antigén tesztek. Az antigén neve nem onnan jön, hogy génellenes, hanem, hogy antiművelet generálására készteti a szervezetet. Tehát olyan biszbasz, ami immunválaszt okoz, ilyen például a vírusnak valamilyen alkatrész-fehérjéje, toxinja, akármije. Az antigént kimutató teszt tehát, szintén a vírus jelenlétét jelzi, mint a PCR, drága, másnak kell a taknyodban turkálnia, meg olyan színes lámpád sincs hozzá, viszont gyors, s ha pozitív, általában megerősítik a PCR-rel. Ha negatív, az akkor sem jelent teljes bizonyosságot (lásd Musk-eseteit). Viszont nagy tömeget gyorsan lehet, elég jó közelítéssel szűrni, ha van az a kidobni való pénz, vagy az a sürgős helyzet.

Ilyen a pozitív COVID
 antitest eredmény, tehát
nem hármasikreket vársz. 

Antitest tesztek ellenanyagot mutatnak ki, tehát nem alkalmasak az antianyag kimutatására, amit ugye a CERN-ben végeznek és kevés a köze a virológiához. Na, ezek igazi esemény utáni tesztek. Az előző terhességteszt-analógiában, ez már valóban a terhességet mutatja ki, vagyis, hogy már legkevesebb egy hete megbaszott a SARS-CoV-2 és ennek az a következménye, hogy a véredben kimutatható az IgM, esetleg IgG antitestek. Ilyen teszteknek több változata van, például az otthon (vagy egy koszos sikátorban) is elvégezhető kazettás megoldás. Biztos meg tudod csinálni magadnak. Aki még az ujját se képes megszúrni, anélkül hogy összevérezné a plafont, abban komolyan felvetődhetne a kérdés, hogy egyáltalán alkalmas e a túlélésre. 

Az antigén-antitest cucc, ha valakinek nem világos, akkor érdemes felelevenítenie a vércsoportos tanulmányokat a suliból. Kábé ugyanarról van szó. Bizonyos fenotípusok (vérző-lények) vérében, milyen antitestek, milyen antigéneket tudnak agyoncsapni. A nullásoknak nincs se A, se B antigénje, tehát az A és B vércsoportúak A és B antitestjei nem tudják lemészárol(tat)ni az idegen nullás vért. És ezek mindenféle kombinációi, de ez csak az elmélet, mert úgyis mindenki csoportazonos vért kap. A véradásnak ez csak egyik (legismertebb) rendszere (a rézuszmajmos mellett, amit az RH - terhes anyáktól tudhatsz meg bővebben),  van több alrendszer is, ha mélyebben érdekel a téma, de nyugi, egyikből se vizsgáztatnak, ha vért adni mész.  

Itt jut eszembe, és az Önkényes Mérvadó félrehallós epizódjaihoz kapcsolódik, hogy a Moszkva-tér blues Hobó-nóta refrénjét gyerekkorunkban úgy értettük, hogy nézd meg a vért, drága doktornéni. Nem annyira vicces, de  a gyermeklélektanba enged betekintést.

Tiszta szerencse, hogy egy hatékony immunválaszhoz nem kell ismeri a pontos biológiai működést. Inkább jó alomba kell születni hozzá. Így történhet meg, hogy Bélabácsi gyakorló alkoholista, 8 általánost végzett szakmunkás könnyebben leküzdheti a náthát, mint egy vérszegény, nyápic egyetemi virológus professzor, holott Bélabácsi azt se tudja, hogy a gigamega C vitaminadag talán csak a veseelégtelenségtől nem véd meg (Berci bácsit mindenesetre nem védte). Az Ig(bármilyen) ellenanyagok, neve a mágikus immunglobulinból ered, és a fent említett antigének ellen termeli a szervezet. Van vagy ötféle az emberben és ezeknek is több altípusa, nem is értettük, mi mire való. COVID esetén az IgM és IgG kulcsszavakkal fogunk találkozni, de nincs is nagy értelme, egy műkörmöst, vagy művészt, esetleg mű-fotóbloggert, mű-plüssmajmot ilyen hülyeségekkel terhelni, amikor csak arra kíváncsi, hogy túl van e a COVIDon, vagy csak sima náthája volt. Mondjuk, ha az előkészületek során a kékszeszt szagról nem ismered fel, akkor szinte kár is összevérezni a kazettát. 

IgM a fertőzés első hetében kezd megjelenni a vérben, és a második hétre kulminál, aztán lecseng, az IgG pedig később jelenik meg, és a harmadik hétre kulminál, viszont több, mint 48 napig megmarad, kérdés, hogy meddig és az mennyire véd az újrafertőzéstől. Ugyanis ezek (is) felelősek azért, hogy az újonnan felszippantott koronavírus számára élhetetlenné tegyék a szervezetedet. Gyakorlatilag a véreddel gyógyíthatnak COVIDot. Hallottunk olyanról is, aki két hónap alatt kétszer is elkapta, a körülmények azonban nem tiszták, reméljük nem ez a gyakori. Viszont láttunk olyan ábrát (a kép alatti forrásban), hogy aki másodszor kapja el, annak alacsonyabb az IgM-je de magasabb az IgG-je, mint először, ez bármit is jelentsen. 

Forrás.
Nem véletlen a jobb alsó sarokban a megjegyzés.
Kb. ennyire megbízható minden információ a COVIDról.

Mindenesetre az ábrából kiderül, hogy melyik tesztnek kb. mikor van értelme. Ha valaki milliárdos, a tesztek kombinálásával elég jól be tudja lőni, éppen hol tart a fertőzésben, de ehhez nem kell elpancsolni sok pénzt, mindenki tudja mikortól kapar a torka, onnan vissza bír számolni 4-5 napot és többségük fel tudja idézni, kit csókolt hevesen az elmúlt 1-2 napban. Na, neki is annyi.

Mondjuk nem teljesen értjük, miért csak 2 hetes a karantén-böri, 21 napos RNS jelenlétnél, de gyanítjuk, azzal számolnak, hogy amire bevisz a mentő tesztre, akkor már jócskán vannak tüneteid, tehát az első heted a háromból már gyakorlatilag letelt. Az ábra egydimenziós, az Y tengelyhez nincs semmilyen mérőszám rendelve, tehát nem mondja meg, hányadik napon kiben (mekkora antigén szintnél) kezd pozitívvá, majd negatívvá válni a PCR meg a többiek. 

A képen látható teszt, a leírása alapján qualitative (tehát nem quantitative), vagyis semmit sem állít az antitestek mennyiségéről. Ami amúgy is hülyeség lenne, mert mihez viszonyítanád, mikor azt sem tudod más betegségekben hogyan reagálsz, de olyat se ismersz, akinek pont ilyen tesztje lett volna. Különben is hány darab antitest az elég és mihez? Tehát annyit mond meg egy laikusnak, hogy erre a két antitestre pozitív, vagy negatív a minta. Mindenki értse ahogy akarja.

A technológia neve lateral flow assay, ilyen minden kazettás teszt, az is amit össze kell vérezni, de az is amire rápisilsz (pl. terhességi). Ez a teszt arany kolloidos (ettől még medálnak ne használd), tehát elvileg pirosnak kellene lennie a csíkoknak, de szerintünk ez lila (lehet a kínai arany olyan, mint a magyar narancs).  Ez a videó némileg segít egy halovány fogalom kialakításában, nem akarunk olyasmit értelmezni, amihez kicsik vagyunk. Innentől nagyon viccessé válik a prospektus. Mint egy állatmese.

Például mi az antiisten a kecske ellen-egér IgG antitest és mit keres az egy denevér-tobzoska-kínai-olasz-rendpártiság-ellenes-székelyember vírus-tesztjében? Kis riszörcs az anti-egér vonalon, rávilágított mennyire bonyolult technológiákkal állítanak elő ilyen egyszerűnek tűnő teszteket, és a tudósoknak ebben a munkában kollégái lehetnek nemcsak a kecske, meg az antiegér, de a csacsi, a nyuszi, talán még az antinyuszi is. Lehet ha a medvedisznóember-kiméra fogja majd kisegíteni az emberiséget az elkövetkező járványok esetén? 

Forrás. Ez hasonló teszt, csak itt tyúkot és antityúkot használnak kecske és antikecske helyett.

Annyit sikerült kihámozni több órás keresgéléssel, hogy a koronavírus specifikus IgM és IgG antitested (a kazettába loccsintott véredből), a konjugációs zónában összeizélődik a nano-arannyal befuttatott koronavírus-antigénnel (ami a kazettában van már), és ez a T1-es és T2-es mezőben levő ellenemberállat-cuccal piros vonalat okoz. Ha nincs benned antitest ezekre a bearanyozott koronaantigénekre, akkor a kazettában levő arannyal hímzett koronarészecskék nem tudnak kombinálódni a T1 és T2 mezőben levő kecske-antiegér-izével, vagy mivel (a fenti ábrán ellen-ember antitestekkel) és nem jelenik meg vonalka. Bármit is jelentsen ez. Vajon az aranyásók vére hogyan reagál az ilyen aranykolloidos tesztekre? Felforr?

Az érvényes teszt legtávolabbi C mezeje (kontroll) mindenképpen megszíneződik, ez mutatja, hogy a cucc rendesen végig szivárgott és a reagensek reagáltak. A leírásból nem sikerült megtudni, hogy a vérre csöppentet lötyi, csak a szivárgást segítő valami, vagy olyan cucc, ami a mintát is szabályozza valamilyen szempontból (pH-ra vagy mittudoménmire). Mindenesetre ezt a folyadékot buffernek hívják, ami a puffertől a vén krampuszig, bárminek fordítható szótárból. Ennél tudományosabbak ma már nem leszünk. 

Szóval a dolog egyszerű, kiveszed a kazettát, egy előzőleg fertőtlenített tűvel (nem az egészséged miatt, annak már úgyis mindegy, hanem, hogy ne árts a mintának) döfsz egy kövér csöppet az ujjadból, azt rápöttyinted a kazettára, erre rápipettázod a buffert (vagyis a vén krampusz-oldatot) és óra indul. Pont 15 perckor kell leolvasni az eredményt,, de attól még másnap is pont ugyanazt mutatja. Ennek akkor lehet jelentősége, ha 15 percnél még negatív az eredmény, de másnap reggelre meg pozitív lesz. Ilyenkor nem biztos, hogy koronás voltál, hanem lehet, hogy csak a gyermek rajzolta be filccel, játszásiból. 

Akit a Zállatorvos csatornáján júniusban megjelent antites-videó elbátortalanít a megbizhatóság kértdésében, annak örömhír, hogy az egész pozitív prediktív érték- és prevalencia-témát kihagyhatja a számításból (a videóban 15:07), ugyanis ennek az újabb tesztnek, legalábbis a tájékoztató szerint, a specificitása 100%. A mateket nem bírtuk végig követni és sajnos a letölthető Excell tábla is hülyeségeket mutatott a mi értékeinkre, ezért elfogadjuk, hogy 100% specificitás mellett a pozitív prediktív érték is 100, függetlenül a prevalenciától. El nem hisszük teljesen, de kicsit unnánk utánaszámolni. 

De úgyis csak két eset lehetséges két-két kimenetellel:

  1. - Évek óta kutyabajod és van kidobni való 80 RON egy korona-antitest tesztre. Ha pozitív lesz a teszt, ez 97%-ban azt jelenti, hogy azon kevés szerencsések közé tartozol, akik tünetmentesen, de elhúzták a betegséget. 3% esélye a fals pozitívnak, vagyis ekkora rizikót vállalsz azzal, ha nem vigyázol tovább. Ha negatívat kapsz, akkor teljesen biztos (100%) lehetsz abban, hogy nem voltál koronás, vagy voltál, de nem váltott ki belőled ellenanyag termelést.
  2. - Elhúztál egy csúnya rosszullétet, lázzal, köhögéssel, mondjuk három hete. A rózsának csak a nevét, de a szagát nem ismered meg. Ha pozitívot kapsz, akkor megnyugodhatsz, majdnem biztosan túlestél a dolgon, és pár hónapig lazíthatsz egy kicsit. Akkor vagy bajban, hogyha negatív eredményt dob a teszt, ugyanis elvileg a negatívban nem tévedhet. De viszont ha úgy voltál beteg, hogy nem egyértelműen tesztelt koronásokkal bandáztál előtte, nincsenek jellemző tüneteid, pl. a szaglásod megmaradt, akkor sajnos a negatív teszt igaz, és csak egy béna náthát voltál képes összeszedned. 

Mindenesetre olvasd el a tájékoztatót és gondolkozz. Lehettél e pozitív, lehetsz e negatív. Vissza a terhességi példára, ha például ha férfi vagy, ráadásul szűz, még anyuval laksz és egy terhességi teszten mégis kijön, hogy terhes vagy, akkor ne nevess, mert bár tutti nem te leszel a következő Megváltó édesanyja, édesapja, Szűzbéla, de attól más komoly betegséged még lehet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése