2024/07/02

Jövő-menő impedanciák

Craig Anderton - Project for guitarists (letölthető) könyvéből próbáljuk megérteni az impedancia kérdéskörét. De ez a leírás is sokat segített.
Ha így képzeljük el a rendszert (bár nem tudom ez mennyire jó analógia), akkor ez olyan, mint egy feszültségosztó, vagy hangerő poti. És akkor nyilvánvaló, hogyha a pedál bemenő impedanciája (ellenállása) alacsony a gitár kimenő impedanciájához viszonyítva, akkor a gitárból jövő jel zöme földelődik. (feszültségosztóra kalkulátor itt). Ezért fontos, hogy a pedál bemenő impedanciája (sokkal nagyobb legyen, mint a gitár impedanciája). A szakirodalom 10X szorzót emleget, mint elérendő célt, ezzel a jel 90%-a megy tovább a pedál elektronikája felé. A single coiloknál a kimenő impedanciára 5k-20k közötti értéket találtunk, a magasabb értéket a magasabb hangok keltik, gyanítjuk, hogy a vastagabb húrok viszont nagyobb feszültséget keltenek. Ebből következik, hogy a magasabb hangok gitárból kimenő impedanciája nagyobb, és egy alacsonyabb bemenő impedanciás pedálban pont ezek fognak jobban földelődni, eltűnni. Azt hiszem ezt hívják tone suckingnak. Tehát egy pedálnál mindenképpen 100k fölötti az elvárt érték. 

Valószínűleg ennél bonyibb az ügy, de szemléltetésnek legyen mondjuk 0,5V kimenő jel, 5k-20K gitároldali impedanciával, és csak 40K bemeneti impedanciával:


Magasabb hangokat sokkal jobban megvágja, míg ha a pedál impedanciáját jó nagyra tesszük, 100k fölé, akkor ez a különbség már elenyésző. 

Itt egy kalkulátor, ami adott induktivitás (mondjuk a single coil szedőn) és frekvencia esetén megmondja az impedanciát. Sajnos a mi műszerünk nem képes a gitárszedő induktivitását mérni, valamiért csak ellenállásnak látja a Telecaster single coiljait (7-7,7k). A dualrailt pedig kondenzátornak. Na mindegy. 

Mérjük meg mondjuk a Patkányunk impedanciáját, a fennebb meghivatkozott könyv 72. oldalán leírtak szerint. 

Azt írja a szakember, hogy 1-2 voltos AC jellel dolgozzunk. 1kHz jelet adtunk (egy bluetoothos kiserősítőből), kezdetben 4 volttal próbálkoztunk, de a kudarcok miatt megfórumoztattam a kérdést és az a javaslat született, hogy ezt a mérést nem szabad nagy feszültségeken végezni, hanem inkább 100mV környékén, hiszen ezt adja egy gitár. Mivel a multiméterünk nem alkalmas ilyen kicsi feszültségekhez 1 volton is megpróbáltuk.

A 8 ohmos hangszórónkat 11,8 ohmnak sikerült bemérni (egy 500 ohmos tekergetős trimmerrel), ami, tekintve a mérési körülményeket, eszköztelenséget, szerintem jó érték, és kontrollnak is jó, hogy működik a módszer. 

Viszont a német Rat pedálunkat csupán 8,2K-ra sikerült mérni (4Volton). 8Volton nem volt számottevő különbség, viszont 1Volton emelkedett ez az érték, szinte tízszeresére, 75K-ra, ami még mindig alacsony (490k környékén kellene lennie), de igazolja azt, amit a kollégák mondtak, miszerint a Rat OP07 IC-jében van egy dióda, ami megvédi az áramkört a nagyobb feszültségektől, 1V körül nyit és leföldeli a jelet. Ettől aztán a nagyobb feszültségek alacsony impedanciájúnak látják a pedált.

A Digitech RP50processzor ugyanezzel a módszerrel (4 volton) 47,5k jött ki. A Powerstate PG10 combo viszont 153k lett, ami szintén elég okés értéknek tűnik. A mérés tehát felemás eredményt hozott, voltak eszközök, aminél azt mértük, amit vártunk, és voltak olyanok, amiken nagyon nem az jött ki. 

Tanulság, nem szabad mindent elhinni a könyveknek. Gitárpedál impedanciát gitárnyi feszültségekkel érdemes mérni.  

Még egy érdekesség, ami feltűnt a pedálok rajzaiban, éspedig a bejövő jel földelése 1M ellenálláson keresztül. Valami olyasmit olvastunk, hogy ezzel növelik az impedanciát, más vélemények szerint ez nem sok vizet zavar egy pedálban a többi tényező mellett. Egy másik megközelítést ebben a cikkben találtuk, hogy ez egy pulldown ellenállás, ami kicsorgatja az áramkör kóbor áramát, és bekapcsoláskor nem pukkan hangosat, ilyenkor a bemeneti kondenzátor előtt szokott lenni. 

Azt is olvastuk valahol, hogy a fuzzer pedáloknak direkt jót tesz ha a gitár impedanciája nagyobb, vagyis a pedál inputja alacsony. A FuzzFacere azt találtuk, hogy a feedback hatásától függően 5 és 8k között van, emiatt láncba rendezett pedálok esetén érdemes első helyre rakni a Fuzzt, egyből a gitár után. (A legtöbb fuzz pedál valóban nem is alkalmazza az 1M ellenállást a bemenetre):

Azt is olvastuk, hogy a Fuzzok kimeneti impedanciája viszont magasabb, és ez is gondot okozhat a láncban hátrafelé. A Muff és a Rat inkább torzítónak számít, mint fuzznak, elvileg ezek nagy impedanciájúak és a rajzain megtalálható az 1M ellenállás. Majd ha fogunk tudni millivoltos értékekkel dolgozni, és jóval több pedálunk is lesz, kipróbáljuk, hogy mit okoz valójában az 1M ellenállás sorba kötve a bemeneten. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése