2011/07/05

Színkép kalandok - háztáji fényforrásokkal - 1,

Ahogyan a fizika nagy szaktekintélye, Newton (Olivia) is megénekelte:
"I wanna get physical / Let's get into physical /Let me hear your body talk" :)

Szóval lássuk azokat a fényes testeket:

A jelen installáció arra hivatott, hogy valamelyest értékelhető színképeket lehessen megörökíteni a házi spektroszkóppal. Felhívom a figyelmet, hogy a most következő ábrák leképezése nélkülöz minden tudományos igényességet. Balról jobbra: hagyományos izzó, takarékos égő, "neon-cső", LED, lézer dióda, gyertyalángba szórt só.

Az előbbi ábra egymásra szűrése után, az egyes fényforrások neten fellelhető leírásaiból próbáltam megsaccolni a markánsabb sávok hullámhosszait, illetve az azokat kibocsátó elemeket.

A gyertya lángjának képén jól kirajzolódik a Nátrium (NaCl) narancssárga színképe. Sajnos a jellegzetes dupla vonal egyetlen maszatos sávként jelentkezik, még nem világos, hogy a spektroszkóp szerkezete, vagy a kamera a ludas. Az mindenesetre egyértelmű, hogy 0,7nm pontosság messze meghaladja a rendszer képességeit :)

A kínai RGB színszűrők (ismeretlen paraméterek) hatása a hagyományos izzó színképére. A szerkezet a rövidebb hullámhosszokon nem teljesít fényesen, a kék oldalon több színt vártam volna.

Ismeretlen eredetű körszűrők (talán a Zenit 300mm puskatele készletből) hatása.

Utoljára hagytam az IR kísérletet ami csalódást okozott. A képek Sony Infra módban készültek, a hullámhossz-tartomány jobb kihasználása végett. A fényforrás hagyományos izzó. Tokina-720nm, illetve a kínai Massa-850nm szűrőknek zavarba ejtő a színképe. Egyáltalán nem tudom értelmezni. A későbbiekben erősebb fénnyel (pl. napfény) fogom megismételni a mérést.

További kísérletek (LEDekkel) és további műszerek a közeljövőben...

Kiegészítés: 
A Sony F828 gyenge szereplésére infrában fény derült a későbbiekben.

2 megjegyzés: