2012/10/17

Utókép illúziók

Ezerszer elsütött poén az interneten az utókép. De valamivel izgalmasabb, ha csinálunk egyet-kettőt mi is. Legyen mondjuk az, amikor a fekete-fehér képből látunk színeset. Egyszerű rollowerek következnek,  rátolod az egeret a képre, bámulod a színes pacák közepén a pici keresztet, majd mikor meguntad, lerántod az egeret és a felbukkanó fekete-fehér kép helyett... nos, ha mégis új volna a dolog, nem lövöm le a poént... Jó móka. Grimpixnek tetszett.




Jó színes képet érdemes választani, nem kell sokat polírozni, mert a hatás csupán szemvillanásnyi. Az első képet csupán deszaturálni kell, a második képnek előbb egy Fill 50% (Luminosity összhatásban), majd egy Invert, hogy a színek komplementere éghessen a retinánkba. A grimpix-módszer szerint (kikísérletezve tudományosan) nem árt ezután még egy plusz szaturáció-beöntést is adni, ami kompenzálja némileg a  fakóbb illúzió-színeket. Érdemes tenni a képek közepére egy célkeresztet is, könnyebb összpontosítani a játék során. Nem ártana sötét szobában, fekete háttérrel nézni, de az már a spontaneitás ellen vagyon.

Kis megjegyzés, hogy bár az így leírt módon a legegyszerűbb elkészíteni a képeket, nem árt észrevenni (hátha még valamire jó lesz), hogy voltaképpen a színes változat nagyjából a LAB mód a/b csatornája, a fekete-fehér kép pedig a Lightness csatorna.



Nos a valóság csupán illúzió... de legalább jó színes. Csináljatok ti is hasonlókat. Persze csak ha akartok. 

7 megjegyzés:

  1. Ezt hogyan etetted meg a Blogger-el, hogy működjön ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, há ilyet még csináltam többször is, rollower, van rá kód, ha majd kell szólj s küldök.

      Törlés
    2. az ezelőtti középszürkés cikkben is ilyenek vannak.

      Törlés
  2. Működik a dolog, jót nevettem rajta, hogy hogy becsapott.:-)
    Most ismét azt kell mondjam, hogy erről sem olvastam eddig. Köszi, hogy összegyűjtöd az ilyen vizuális cseleket a blogodban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig irtó sok változata van. Biztos találkoztatok már a "megjelenik Jézus a falon" csellel, miután egy krixkraxot bámulsz fél percig, nagyjából ugyanezt a hatást használja az is.
      Van egy elképzelésem, hogy akik "jóhiszeműen" állítják, hogy auralátnak, valami effélével lehet dolguk. Nem hagyjuk ennyiben :)

      Törlés
    2. Na igen, a különböző látomások és jelenések... ezeknek is lehet valami vizuális csel az alapja.:-) Én már azt hiszem mondtam itt nálad valamikor, hogy ezek után lassan azt sem hiszem el amit látok.:-)

      Törlés