2011/07/08

Szép formákat mutogató - Kaleidoszkóp V1.0

Ki nem csodálkozott rá kisgyerek korában a kaleidoszkópra? Műanyag, kopott-piros hengerbe rejtett mesevilágba vezető út volt, színes kövekkel kirakva, mi más lehetett volna a szerepe, mint a gyermeki lelket felkészíteni egy igazi tripre.

Lizergsav helyett következzék most valami egyszerűbb: kaleidoszkóp. Az alapmodell arra hivatott, hogy egy későbbi konstrukció előfutára legyen - percek alatt, otthoni kellékekkel - ingyen.

Hozzávalók:
- egy darab tükör, esetleg némi karton
- üvegvágó
- ragasztópisztoly
- néhány gyöngyszem

A karton-váz csupán a tükörfelületek ragasztását könnyíti meg, a kaleidoszkópnak nem része. Ragasztás után a tükör-hasábot egy tükör-darabra helyezve (amit oldalról megvilágíthatunk) máris kész a kaleidoszkóp. Ízlés szerint fűszerezzük gyöngyökkel.
Bonyolultabb változatok később. Addig érdemes megtekinteni ezt.

3 megjegyzés:

  1. Emlékszem a piros műanyag darabra, 5 lej volt és nagyjából minden játéküzletben lehetett kapni.
    Egyszer magetettük a szomszéd gyerekkel a benne lévő gyöngyöket, mondván, hogy színes cukor.
    Amúgy azon filózok, milyen lenne lizgersavval együtt?:)

    VálaszTörlés
  2. Keresztérzékelés: feel the sunshine :) Mesélik, a galócával is hasonló élményeket szerezhetsz - :) Sámánoknak be szokott jönni.

    Akkor te tudod, hogy néz ki a gyári belülről. Olyat terveznék most, ami 3D-ben is mozog...

    VálaszTörlés
  3. Ha jól emlékszem a gyáriban több tükör van nem csak három és elszélesednek a mattüveg felé amit az ég vagy egyéb fényforrás felé kell tartani. A másik végén persze sima üveg van, hogy a szines cukor ne hulljon a szemedbe:)

    VálaszTörlés