2011/10/03

Lopott képek

Lopott és elhagyott gépek után kíváncsi voltam, virtuális javaink mennyire vannak biztonságban. 
Ugye Photoshopot se lopna senki, meg Windowsot se, hát persze, hogy felháborít, ha valaki csak úgy elemeli egyik fotónkat...  A szellemi tulajdonunk ilyetén megerőszakolása ellen azonban van megoldás, a képkereső TinEye, amely széles ez interneten feltárja a plágium mocsarába tévelyedett morális hullákat, akik más képeivel kérkednek. Persze ezt azért nem ilyen metafórákkal ígéri, és valójában pusztán csak annyit állít, hogy felkutatja egy feltöltött képünk előfordulásait akkor is, ha azt átméretezték, illetve módosították. Mint kiderül a képernyőképekből, a rendszer csak egy kicsiny szeletében keres az internetnek, csekély kétmilliárd képből, ezért saját képeimmel nem jártam sikerrel. Lássunk híresebb alkotásokat.

Meglepő, hogy Vader Nagyúr eme ikonja teljesen kívül rekedt a TinEye hatókörén
És ki hiszi el, hogy a milicista csak 365 példányban van az interneten?


A Commandante népszerűsége az interneten sem mellőzhető...

A popszakma és a képzőművészet valamivel izmosabb, Warhol bárhol :)


Az eredmény kicsi és puha.

A korrektség azt kívánta Tux is képviselve legyen. Az eredmény elsöprő.
Bár azért tudjuk, hogy a keresés a képre és nem a brandre ad találatot.
Csak a PC (ó bocsánat, ez nem irónia, természetesen értsd Politikai Korrektség) jegyében.

Előkelő helyezés, majd minden milliomodik kép Canon-embléma.

Elnéző jóindulattal, legalább azonos nagyságrend.

A Pentax online marketingeseinek elégtelen brand imprintingből.
És a kultúra mindenekfelett. Hiába, ötszáz év az interneten - behozhatatlan előny.

A tudománytörténet eme epizódja pedig kevesebb mint 100 esztendős.

Sajnos csak napi 50 ingyen  keresés áll rendelkezésünkre. De jó játék.

7 megjegyzés:

  1. Az egy dolog, hogy az ember megkeresi az esetleg ellopott képet, de arra kellene valami gyógyírt kitalálni, hogy ne lehessen letölteni se pl. a blogba feltett fotóinkat. Ezen már agyaltam én is egyelőre megoldást nem találtam.

    VálaszTörlés
  2. Hát megnehezíteni lehet. Pl. levarázsolod a "jobbklikk save image" lehetőséget. De ezzel csak néhány amatőrnek tudsz begáncsolni. Ugyanis ha egyszer a monitorján látszik, az már ugye az ő gépén van. Onnantól csak felkészültség kérdése, hogyan nyeri ki a fotót. Ha már végképp nem boldogul, még mindig megfoghatja screen-captur-el a legnagyobb elérhető felbontást.
    Véleményem szerint a kép letöltését kár blokkolni, ha a publikumot arra érdemesnek tartjuk, hogy megmutatjuk a képeinket neki, akkor miért is ne tölthetné le, ha mittom, gyűjteni akarja... Attól a fotós nem lesz kevesebb. Az persze más dolog, amikor sajátjukként használják...

    VálaszTörlés
  3. Teljesen egyetértek. Bár az én képeimet nem tartom annyira értékesnek, mégis büszke vagyok rájuk, ezért eltanultam a nagyoktól, hogy valamiképpen feliratozzam. Persze, azt is levághatják róla, átfesthetik- azt nem tudom, hogy letörölhető-e... Mégis utaltam arra, hogy az enyém.

    VálaszTörlés
  4. Azért érdekelne, hogy a "jobbklikk save image" lehetőséget hogyan lehet levarázsolni. Nem mintha olyan értékes műalkotások lennének a fotóim, de egy pár dokumentálásra szerintem alkalmas. Próbáltam a TinEye-al kerestetni egy-két fotómat, eredmény 0. De a lopott képeket máshol is felhasználhatják nem csak az interneten. Pl. egy dolgozatban és ott a dolgozat írója akár saját munkájaként "adhatja el" a fotót. Ez is pont olyan mértékű csalás még akkor is ha az illető nem húz anyagi hasznot belőle.
    A feliratozáson vagy akár a vízjelezésen is gondolkodtam, de a feliratozást szerintem ki lehet retusálni vagy levágni vagy mittudomén a vízjelezés pedig rondítja a képet.
    Legjobb lenne ha legalább kicsit megnehezítenénk a letöltést, ha egészen megakadályozni nem is lehet.

    VálaszTörlés
  5. Kapásból sajnos nem vágom a html-et annyira, de holnapra, ha sikerül, összedobok egy bejegyzést a témáról.

    VálaszTörlés
  6. És ennek a bejegyzésnek a képein tudsz adni jobbklikket? :)))

    VálaszTörlés
  7. Nem tudok. Valami ilyesmi kell nekem is, ha nem túl munkás. Várom a bejegyzést.

    VálaszTörlés