2011/12/12

Apám nem volt Öveges - polarizáció

De tényleg. És akinek szintén nem, azoknak ajánlom ezt a könyvet. Az én könyvem is antikváriumi, '96-ban kapta Andris-unoka a nagyitól Karácsonyra, Andris gesztusa, a fizika iránti elhidegüléséről tanúskodik.

Gondoltam úgy a legkönnyebb megérteni a  polárszűrőket, hogyha csinálok egyet magamnak. Míg hosszabb hullámokat egy fémráccsal is polarizálni lehet, a fénynek ez túl makró, ezért a reflexiós polarizálás a házi módszer.

Brewster-polarizáció. A megfelelő szögben beeső,
minden irányban tranzverzális hullámok
az üveglapra függőleges komponensei áthatolnak,
a vízszintesek visszaverődnek.
Öveges könyvében 5 tárgylemezt használ csupán, a diakeretből kitermelt üvegekből azonban nekem kb. 15 lemez kellett az értékelhető eredményhez. Két ilyen eszközre már nem tellett, de nem is volt rá szükség, mivel minden rendes házban van polarizált fényforrás. LED monitorokkal szerintem nem működik a dolog *, LCD-vel viszont tutti, hiszen köztudottan a polarizációra épül.

Mint látható, a monitor kb. -45 fokban polarizált.
Házi analizátorom a további kísérletekre alkalmatlan, ezért népes polárszűrő-populációmmal  folytatom a játékot a továbbiakban. Ezeket ugyanannak a Land úrnak a fejlesztései tették elérhetővé, aki a polaroid gépemet is készítette.


Sajnos jelenleg képtelen vagyok megállapítani, hogy a szűrőim milyen dichromizmusra képes anyagból készültek, gyanítom az ezüst-nanorészecskés megoldás lehet. Az viszont bizonyos, hogy egyenes állásban a vízszintesen polarizált hullámokat vágják le, ugyanis pontosan a vízszintes felületek csillogását oltják ki, de ezt már a fotó-gyakorlatból tudjuk, vagy tudhatnánk, ha érdekelt volna :) A fenti szerkezet, értelemszerűen, vízszintesen tartva teszi ugyanezt, ebből következtetem a nanokristályok irányát a szűrőben (vízszintes). 

Ez a bejegyzés előtanulmány a későbbiek megértéséhez. Ha valakinek ugyanúgy hiányzik ez a fejezet az iskolai éveiből, mint nekem, az alábbi címeken pótolhatja:
http://fejesoptika.uw.hu/polar.htm
http://www.physicsclassroom.com/class/light/u12l1e.cfm#trans

* Azóta Grimpix utánaolvasott a LEDes szerkóknak is. Azokkal is kell működjön.

5 megjegyzés:

  1. Hogy lehet élvezetes olvasmány az amit nem értek? :D
    de tényleg, nem jeleztem vissza a sokezredik összeszámlálásnál, de én azért (is) látogatom a blogodat (amit gyakrabban látok mint téged :))) mert nagyon élvezem AHOGY írsz. Hogy nem mindig értem, vagy érdekel az AMIRŐL, másodlagos. Szerencsére váltogatod a témákat így több hely jut az élvezkedésnek (érstd kuncogás-hahotázás skála valamelyik pontja) mint a nem-értésnek.
    Köszi Pixi! :))

    VálaszTörlés
  2. ez igen, remek poszt, minden érthető...



    --------------------
    áááááhh, mégsem, lövésem sincs miről beszélsz :P

    VálaszTörlés
  3. Nekem nem sokminden érthető, de van polárszűrőm és azt használni is tudom.
    Azért a belinkelt anyagot áttanulmányozom, hátha derengeni kezd valami.

    VálaszTörlés
  4. Pedig egyszerű. Ki kell nyitni az Utazás Fotográfiában oldalt és egy sört, venni egy polárszűrőt a kézbe és a monitor felé tartva forgatni. Fél órára tutti jó szórakozás :) Haladó szinten már két polárszűrővel lehet csinálni ugyanezt. Később majd nehezítünk és mindenféle átlátszó anyagokat dugunk a rendszerbe, amitől még izgalmasabb lesz a dolog.

    VálaszTörlés
  5. Tényleg érdekes...:-) eddig csak a gépen használtam a szűrőt. A telefonom kijelzőjén is változtatja a színeket.

    VálaszTörlés