2012/10/08

A DNG profilgyáros

Az előbbi cikkben egy Gretag Macbeth színskálára kalibrált D5000 profilt készítettünk az ACR-hez. További örömködések következnek.

A DNG profilgyárosban rengeteg profilt ki lehet próbálni, rányitható bármelyik géppel készített fotóra bármelyik kamerának a színtere. Ez az igazi digitális cross-process :) Két fő csoport van amivel játszhatunk (az ACR beépített profiljai közül), az egyik az Adobe standard beállítása minden egyes kameratípusra. Ezek úgy vannak megoltva, hogy bármelyik típust is használjuk, nagyjából ugyanazt a színvilágot kapjuk. El bírom képzelni, hogy ez a beállítás erősen uniformizál (bármit is jelentsen ez most). A másik csoport pedig, minden egyes kamerának specifikus, kb. 4-8 beállítása, ilyenek, mint Landscape, Vivid, Portrait, Neutral stb. Ezek a CCD színterét olyan módon csapolják meg, hogy az adott témakör színvilágát leginkább megközelítsék. 

Elsőnek a D5100 profiljait próbáltam ki, hiszen ez a jogutódja a D5000-nek. Az eredmény erős eltolódás a lilába. Másodiknak a D90 következett, hiszen állítólag ebből butították a D5000-et. És valóban, ugyanaz a leképezés. Zéró látható különbség. És mi van a Canonéknál? A 450D korszakomban elégedett voltam a színekkel. De Nikonon semmi különös, azért meglep, hogy használhatóak a színei. Kipróbálok még egy Powershoot profilt is, meg egy Leica M8-at, mind színhelyesebbek mint a D5100 cucca.

Kontrasztban legalább a kipróbáltak fele jobb mint a D5000 saját profiljai. Most mi legyen? Megalázzam egy Canon profillal a Nikont? Akkor már inkább a Leicával, az nem annyira ciki.
Nyers RAW, semmilyen beállítás nélkül, csak a camera profiles-t cserélgettük. 

Na most ezen az ábrán nem látszik jól, de egymás után pattogtatva elég jelentős a különbség. A szokásos profilok mellé így még bevesszük a Leika M8 standardját is. Olyan jóféle kontraszttalan beállítás, erősen kontrasztos témáknál még jól jöhet korrekciónak.

2 megjegyzés:

  1. Érdekes kísérlet. Nekem a D5000 landsc. tetszik a legjobban és a Grimpix 6500.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó a Leica is, kicsit mondjuk melegek a színei, amin esetleg érdemes lenne picit állítani. A legutóbbi képeimnél már zömmel ezt használtam, félek is, nehogy majd kiderüljön, hogy valami bibit okoz, amit még nem vettem észre :)))

      Törlés