2012/10/11

Az EV kerék CSOKoltat


LV és EV értékekkel számolni fárasztó, főleg, hogyha a fényképezőgépünk 1/3 EV értékeit is figyelembe vesszük. Ezért Grimpix elkészítette nektek (fenét nektek, saját magának) a Csudálatosan Okos Kalkulátort (CSOK). Töltsétek és használjátok, tessék, csak tessék. Mindenkinek jut egy CSOK. 

A neten található más hasonló eszközökkel szemben, ez  feltünteti az 1/3 záridőket és rekeszeket. Az EV skála sajnos nem ekkora bontású, egyrészt mert a matematikája nem teljesen világos még számomra, meg aztán a záridőknél is súlyos kerekítések vannak, amiket szem előtt illene tartani, de azért jó közelítéssel használható. 

Használata:
1. Az ilyen jószágok eredetileg arra készültek, hogy az előbbi posztban található táblázat alapján megsaccoljuk az exponálási feltételeket. Pl. süt a nap ezerrel, akkor az LV15. Ha ISO100 van a gépben, akkor az EV nyilat rávisszük a piros 15-re, jelezvén: ISO100-on az LV és EV ugyanaz. És máris lehet válogatni a rekesz/idő párokból. De ha teszem azt ISO800 van a gépben, akkor az ISO800 nyilacskáját állítom az LV15-re (ekkor az EV18-at mutat) és választok a rekesz/idő párok közül.

2. No de Grimpixnek nem ezért kellett. A fotós szakirodalom (pl. zónázás) általában EV-ben számol. De mivel a Nikon nem hajlandó megmutatni a mért EV-t, magunknak kellene kiszámolni azt a rekesz/idő párból.  A CSOK-al elég párosítani a gép által javasolt értékeket, és máris leolvasható, hogy az mennyi EV is nagyjából. Az ISO csak akkor játszik, ha netalán az LV-re is kíváncsiak volnánk, valamilyen perverz okból. (ez szerintem rizsa, igazából Grimpix se akarja használni, de élvezte megcsinálni, s ezzel a dumával indokolja)

Vannak persze online kalkulátorok is, de egészen megbízhatót nem találtam. Szóval hiánypótló ez az eszköz, na. Sokszor fogjuk még használni a naplóban a CSOK-ot.
Szevasztok. CSOK.

 Lapzárta után: ez az eszköz se kutya ni.

6 megjegyzés:

  1. Érdekes dolog ez a CSOK biztosan. Csak ott a bökkenő, ha az ember nem tudja, hogy milyen fényviszonyoknál milyen LV-re kell állítani.
    Kinyomtatva és vékony műanyag lapra ragasztva majd összenyitolva remek kis eszköz, hasznos lehet ha elromlik a gépünk fénymérője.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát azt táblázat alapján hasracsapós módszerrel, vagy kézi fénymérővel csinálták a régiek. Most gondolkozok azon, hogy akarok e fénymérőt építeni, vagy nem töltöm vele az időt, de több olcsó módszer is van a fénymérésre...

      Törlés
  2. Én is fontolgattam fénymérő vásárlását de az alábbiak (majdnem) meggyőztek a feleslegességéről.

    http://www.fredparker.com/ultexp1.htm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó drámai hangvétellel él a fickó, mingyá kidobom a Nikont is :) már futottam ebbe a linkbe bele, de most végigolvastam (amit nem bántam meg, mert végre megértettem a rekesz számainak összefüggését).
      Amúgy igaza van, csak picit sarkít, mert a mostani gépek fénymérése azért nem annyira béna (ejsze ezt inkább 1995 környékén írhatta, mint mostanság). Bíz isten kipróbálom egyszer, egy nap csak így lövök, hogy a gép AI-ja jobb e, vagy az én EV saccolásom. De ez mondjuk akkor fair, ha a hisztogramot se használja az ember :)

      Törlés
  3. Én mint FR (fotórendőrség) betiltanám mindenféle fénymérő használatát kiskorú (öt évnél kevesebb gyakorlattal rendelkező)fotósok számára :)
    Hascsattogtatástól viszhangzana a kibertér,térdig járnánk alulfelül exponált kidobott képekben ,felére csökkenne a cyberfotós generáció.
    Aki túlélné és megtanulna fénymérő nélkül fotózni az természetesen megkapná 'Grimpix díjas fotós' kitüntetést és emlékbe egy CSOK-ot :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt mondják, kb. 2,5 milliárd embernek van digitgépe, és csak a Fészbukkra 6 milliárd képet tolnak havonta. Ennyivel mit tudna kezdeni a FR? Ezt felére csökkentve (főleg mivel ez a gazdagabb egyharmad a 7 milliárdból) megoldódnának a Föld problémái :)

      Törlés