2020/11/20

A denevérember hétköznapi evolúcióbiológiája

Annyi nem szakember, sőt antiszakember megnyilatkozott a témában,
hogy Grimpix is veszi a bátorságot és mint laikus,
aki nem tagja sem a vírusfélő, sem a vírustagadó klérusnak,
összefoglalja az eddigieket.

Forrás Állig felfegyverkezve várjuk a harmadik hullámot

Egyszer volt, hol nem volt, az Operenciától jobbra, de a Kaukázuson, sőt a Karakorumon is túl, egy hülye denevér néhány náthával fertőzött sejtje rosszul másolt le egy vírust, ami ettől nem életképtelenebb  lett, mint az statisztikailag várható volna, hanem pont alkalmassá vált megfertőzni egy tobzoskát. Nem zsiráfot, nem elefántot, nem egy rohadt unikornist. Bár lehet olyan mutánsvírus is készült milliószámra ebben a csodadenevérben, csak Kínában elég kevés a megfertőzhető zsiráf, és nem eszik nyersen az elefántot sem. Az unikornis biológiáját pedig nem ismerjük, de valami hasonló jószág lehet, mint a csillámfaszláma. Na, attól semmilyen betegséget ne kapjál el, ha lehet. 

Pont tobzoskára való vírust köhögött fel tehát a denevér, arra a tobzoskára valót, akinek jó ha van még pár éve a földön, mielőtt kipusztulna a francba. Biológiából már nem is tanítják, mert minek, mire leérettségizel, már múltidő. És ettől az esettől sem lett szimpatikusabb, viszont beíródott a biológia könyv helyett a történelemkönyvbe. Szerintünk azért pont a tobzoska a kiváló kapocs, mert ez egy hüllőszerű emlős, kvázi gyíkember. Lehet ha évezredek során sokmillió ilyen és ehhez hasonló béna vírusmásolat készült, de azokat az ősemberek és a modern barlangászok eddig egyszerűen kiprüszkölték a mandzsettájukra, belekenték a nadrágjukba, ám ez az egy, amiről szó van, pont egy kihalóban levő tobzoska kilincsére hullott. Rácsulázott a beteg denevér röptében, na, van ilyen. Statisztikailag ritka, de megesik. Ez valami hasonló átok lehet, mint amikor gyerekkorunkban Zárug-bának borkánt húztunk a kilincsére és becsöngettünk. Az ellen se védett orvosság. Se kézmosás. Csak a szaladás, de az is csak minket. És ott Zárug-bá megérdemelte a dolgot. Vajon az emberiség is megérdemelte a vírust?

Apropó kilincs. Egyre több helyen olvasom, hogy nem a tárgyak összefogdosása a fő terjedési útvonal, úgyhogy még kiderülhet, hogy tiszta (!) kár volt annyiszor kezet mosni. Választhatsz, hogy évente egy COVID-XX, vagy egy halálig tartó kényszerbetegség nap-mint-nap. Nyilván más döntést hozol 10 évesen, mint 80 évesen.

Aztán nem felejtjük el, hogyan gondolkoztunk fél éve. Akkor némileg örültünk, hogy végre nem kell minden jöttmenttel parolázni, mert ki tudja hol járt a keze. De az az igazság, hogy néha hiányzik :( És bárki rokonát (a mi rokonainkat leszámítva) szívesen odaadnám érte, hogy újra legyen arca az embereknek. 

De vissza a témánkra, tudjuk, hogy a tobzoskák nem mosnak kezet. Azok a mosómedvék. De ők se szappannal. Az is lehet, hogy csak simán befalta a kilincset az állatja. Láttunk ilyet is. Vagy lecsapott rá, mint a gyöngytyúk a H5N1-re. Aztán, hogy, hogy nem, ebben a tobzos-taknyoskában sokmilliomodik próbálkozásra, lett egy olyan duplán elcseszett mutáns-mutáns-vírus, ami pont a kínait tudja megfertőzni. És hát mondjuk nem volt nehéz kínait találnia ennek a tobzoskának, hogy SARS-CoV-2-t köpjön a levesébe, hiszen tudjuk, hogy minden ötödik ember kínai. Lehet, hogy ötből átlag csak négy ember kapja csak el ezt a szart, így meg is úszhattuk volna akár a világjárványt, de Vuhanban  sokkal kínaibb az arány. Na, és a kínai, a virológia szempontjából (politikailag már nem annyira), teljesen olyan, mint egy rendes európai ember, minden adott tehát egy világjárványhoz.

S így leszünk mi, párzó királyok, 
Kopottak, búsak, betegek,
Kiknek csókolni szomjas tűzzel
Már nem szabad és nem lehet. (Ady)

De az is lehet, hogy csak egy béna tudós az eredeti puna-, vagy adios-cipője talpán kihordozta egy laborból a csodafegyvert. Vagyis csordafegyvert. Bár ha ez csodafegyvernek volt kifejlesztve, akkor az már majdnem olyan, mintha olyan puskagolyót terveznének, ami ugyan nem tépi le a fejedet, de erősen és sokáig viszket. Olyan kínai minőség, na. Ezért ne vegyél soha az Aliexpressről biológiai fegyvert. Se. Vagy nem is kínai volt az egész és nem is most kezdődött, hanem már jó rég, csak mindenki azt hitte eddig, hogy influenza. Most meg az olaszokról olvasom ismét, hogy nekik már tavaly is megvolt ez a nyavalya, mert igazolták, vagy mi. Én meg elhiszem, ha akarom, de már annyi mindent olvastam, hogy inkább nem érdekel. A kínaiakat amúgy is könnyebb utálni, mint az olaszokat, mert messzebb vannak, bár ugye Doberdó... De nem kizárt, hogyha majd kiderül az igazság, akkor is ráég a kínaiakra az egész. 

Szinte mindegy is már (nagyon nem), hogyan kezdődött, de innentől már történelem az egész. Persze, túl sokat nem lehet tudni erről a cuccról és nem azért, mert gyenge a médiája, hanem pont azért, mert erős, de médiakritika témában már írtunk. 

Mi természetesen cseppet sem értünk a virológiához. Vagyis de, hiszen gyakorló víruslaborok vagyunk, évente újabbnál újabb nyavalyák vírusait gyártjuk le milliószám abból, amit tőletek szoktunk felnyalni, és tovább is porciózzuk, hogy másnak is jusson. Tehát a megbetegedés és mások megbetegítésének tudományát kenjük-vágjuk. Sőt, eddig mindig sikerült profi ellenanyagokat is létrehozni a kórokozók ellen. Persze nem tudatosan, hanem vegetatív szinten. Tehát amit a laborok hatalmas tudással és rengeteg pénzzel csinálnak, azt mi előállítjuk pár üveg borból, sok hagymából és egy-két citromból. Néha ez nem sikerül és akkor tényleg valami komolyabb gyógyszert kell bevenni, ha életben akarunk maradni, de persze sehol nincs előírva, hogy az embernek 100 évig kellene élnie. 15-20 évesen lekölykezhetnénk és 30 évesen meg már mehetnénk is a levesbe - legalábbis a fajfennmaradás szempontjából. 

De ezt majdnem minden 20 alatti fiatal érzi, hogy úristen, minek élni 30 év után, hát hogy fogunk már kinézni, lógni fog rajtunk a bőr, meg rondák, büdösek is leszünk, meg minden... És ha egyfeszt nem hekkelné az orvostudomány a természetes szelekciót, akkor nem is poroszkálna az úton ennyi korosztály, helyettünk  több oroszlán poroszkálna. Vagyis a Föld élővilága sokkal gazdagabb lenne, mi meg kulturálisan visszafogottabbak lennénk. Talán még fenntartható is lenne az állapot. De ez nem mindenkinek szempont. És mindenkinek saját túlélési programja van. Én is alku nélkül odaadnám 80 évesen még egy fél évért az utolsó albínó orrszarvút, és baksisnak rádobnék még két trópusi lepkefajt is, minek az nekem. De a baj az, hogy sokszor sokkal kevesebbért is hajlandóak vagyunk mindent elpusztítani. 

És ez a járvány még nem a vége. Fuss el véle.

Update: 2020.11.30. Lapzárta után tudtuk meg a South Park járványról szóló dokumentumfilmjéből, hogy mi is történt igazán. Nagyon felkavaró képsorok következnek. Inkább nem is mutatjuk, még itt is letiltanának, mint a facebookon. De álljunk csak meg, ez már öncenzúra lenne? Na, még azért is mutatjuk:

Nézzétek meg az egész filmet, mi nem spoilerezünk, de végül nem is a denevér miatt történt :)  Alternatív vírus-eredetmítosznak, meg nézzétek meg a Borat 2 filmet :) Asszem sokaknak maradandóbb élmény, mint a COVID maga.

2 megjegyzés:

  1. Látom a Related Post Plugint próbálod használni... Ha működne. Én is próbáltam, miután a korábbi plugin egyszercsak nem működött már. De a fentebb említett nagyon nem jött be, és látom, hogy nálad sem látom pl a képet... Most ezt használom, gey fokkal jobb, csak picit bonyolultabb volt testre szabni: https://sneeit.com/premium-flexible-related-post-widget-for-blogger-blogspot/ . Amúgy még mindig bírom az írásaidat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit szerencsétlenkedtem vele, az igaz, de nem bonyi volt, hanem én felejtettem el, hogy kell a blogban tenni-venni :) Szuper, köszi.

      Törlés