2023/12/29

Dendrit akrilból 2.

Az internet olyan, mint az aknakereső játék. Sokszor csak bomba van, de néha olyan helyre sikerül kattintani, ahol egy teljesen új és érdekes világ tárul fel. Ilyenek az akril dendritek. Amit nem csak üveglapokkal lehet csinálni, illetve teljesen más is a folyadékdnamikája.


Ezek már a továbbfejlesztett megoldások, (vászon helyett) üveglapra (hogy lemosható legyen) folyatunk folyatószert (pouring medium) és abba kék tust csöpögtettünk, amit izopropil alkohollal bírtunk fraktálosodásra.




Van ahol simán a gouache alapra mennek rá alkoholos vízfestékkel, van olyan leírás is, ahol alkohol nélkül, gouache-ra nagyon felvizezett tintával okozzák a fraktált. (Ez a cucc nem túl bőbeszédű, de a képei szépek és lehet következtetni, arra, mit hogyan csinál). Ez meg egy másik érdekes videó. Az összes megoldás lényege, hogy egy sűrűbb környezetbe hígabb festéket juttatnak, esetleg alkohollal terítik még jobban a festéket (gyanítjuk, hogy a felületi feszültségbe piszkálnak bele vele).

Nagyon sokan használnak a folyatószeren hígított akril helyett india inket, aminek a neve bár egzotikus, de ez elvileg a sima tustinta, vagyis valamiféle korom-szuszpenzió, lehetnek benne lakkok, zselatin, stb. de a tusok sem egyfélék, mert abból is többféle lehet, alapanyag, vízoldékonyság stb. szempontjából, tehát a fraktálok kialakulása sem minden tus esetében ugyanúgy fog végig menni. 

Egy másik fraktál-dendritnevelő szer az alkoholos tinta, ami gyakorlatilag hasonlóképpen működhet a folyatószeren, mint a tinta és rácsöppentett izopropil. (Alkoholos tintákkal főleg vízhatlan, nem porózus, mint a papír, fa, felületekre festenek. Általában száradás után vízhatlan, alkoholra viszont oldható. (alkoholos tintákat szoktak csinálni mindenféle házi praktikákkal is, pl. kihúzókból kioldva, vagy akril-maradékok feloldásával, stb. de nekünk most erre nem volt idegünk, ezt szkippeltük a kísérleteinkből)


Sajnos, ha az alap festék, vagy a folyatószer rétege vastag, akkor a fraktálok nemcsak a felszínen terjednek, hanem a felszín alatt is, ez kevésbé fotogén, a vékony vonalak elmosódottabbak lesznek. Érdekes (gyorsított) videókat, vagy timelapseket is lehet készíteni a folyamatról, de ezt már rengeteg kolléga megtette, néhányan sokkal jobb eredménnyel, mint amire mi képesek lennénk a kiskonyhában. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése