2023/12/22

Kémiai kiskert 2


Nem nyafognék, de most már késő,
most látom, milyen óriás ő -
szürke haja lebben az égen,
kékítőt old az ég vizében.
J.A.

Forrás

Nem nátrium-szilikát alapú kristálykertNem is ültünk volna fel erre a vonatra, hogyha a receptben nem találunk egy Mrs. Stewart's kékítője nevű cuccot. Bármilyen linkre mentünk, mindenhol felmerült ez a kékítő. Maga a gyártó is nyomatja ezt a kísérletet, gondolom jó reklám, mert amúgy az ilyen optikai fehérítők kávéja már ejsze lefőtt. 

A kiskerthez ammóniát használnak párolgásnövelőnek, nélküle tovább tart, de gondolom a fűtőtest és pár nap plusz kiválthatja, cserébe nem büdös. Megpróbáltuk ammóniával is, de az ammóniánk eredete nem volt biztos, emellett kiraktuk a teraszra, mert még jó, hogy a lakásban nem büdösítünk. És hát odakint egy fok se volt. Sőt mínusz fok volt, ami azt jelenti, hogy még melegíteni kellett volna, hogy sehány fok ne legyen. Na így. 


Emiatt (?) aztán nem is párolgott, hanem pár nap alatt megroskadt a karton fa törzse, így kidobtuk az egészet. Mellesleg már az oldat keverésnél azt tapasztaltuk, hogy a meleg ammónia a kék pigmentekből vöröset csinált. Isten tudja milyen reakcióval, mert ezt bezzeg nem említik a netes források. 


Párolgásra az izopropil, vagy etil is jó lehetne, csak hát tudjuk, hogy nagyon rosszul oldja a sót, ezért azt szkippeltük. 

De vissza a rosszarcú Styúártné cuccára, ami nem más, mint állítólag poroszkék (cianotípia) pigmentek kolloid (?) szuszpenziója (ez azt jelenti, hogy 1000 nanométer alatti részecskének kell lennie). Erre azért van szükség mert a kristályosodáshoz magokat szolgáltat, ezáltal gyorsabban kristályosodik a cucc. Na, de Európában nem lehet kapni ezt a fehérítőt.  Így vettem poroszkék pigmentport  a festékes boltban, amiről nem tudhattuk, hogy valóban  ferri-ferro-ciánid, vagy valami szintetikus kínai szar és hogy ellátja e így a seed funkciót.

Úgy tűnik fontos a kolloidos cucc:


Második nap már jól látszik a különbség, jobboldalt a poroszkékes oldat.


Pár nap múlva még nagyobb a különbség. Közben utána töltöttünk. 


Ez meg egy hét utáni állapot. Egyértelmű, hogy a kolloid karfiolosabb kirakódást eredményez. Anélkül tiszta fölösleges próbálkozni is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése