2012/04/13

A sosemvolt Csillagvizsgáló

Ki hinné, hogy olyan csoda történhet a Naprendszer Cserehát nevezetű eldugott zugában, hogy 23 év után Székelyudvarhely úgy döntött, mégsem várja meg, amíg a Csillagvizsgáló teljesen át nem vándorol az Éltetőkút utcába. A téglák exodusa régen megindult, ha nem lenne annyi munka vele, már bizisten át is ért volna az összes.  Nos úgy tűnik lehet pályázni az épület bérleti jogára. Hogy mire is? Veres Nándor naplójában megtekinthető, pontosan hogyan néz ki jelenleg az ingatag ingatlan. Vajon Péter Attila ilyen jövőt látott 1989-ben amikor elkezdődtek az építkezések?
Pár évvel ezelőtt így festett. Vagyis festették.
Piszkozatnak használták kezdő graffiti művészek.
És ilyen volt még az ezredforduló környékén.
Vigyázat, nyomokban még közművesítést is tartalmazhat.
Még megvolt a korlát is,
amíg fémkereskedő polgártársaink nem szüretelték le teljesen.
Kívánhat e ember többet, derékaljnak csillagvizsgálót?
Lakták is rendesen, fergeteges bulikról az üvegek,
óvszerek és égett hálózsákok árulkodtak. Aztán beköltözött Kula-bácsi,
azóta büdös itt lakni még a homiknak is.
Jajj csak ne lenne olyan nehéz letépni a tető vasszerkezetét.
Kemény munka, feltöri az ember tenyerét...
Szerencsére a távcső sohasem került fel tervezett helyére.
Szerintetek megérdemeltünk volna egy csillagvizsgálót?
Azóta a Cserehát benépesült. Először a Csereháti Incidens, azután meg az ANL-negyed. Most már teljesen reménytelen rendeltetésének megfelelően használni a fényszennyezés miatt. De nem is kell. Majd jó lesz a városnak az asztrológia asztronómia helyett.
 
Akkor most oszlanak, vagy gyülekeznek a sötét fellegek?
Emlékszem, gyerekkoromban szabadidőnkben, az épülő csillagvizsgáló teraszáról gyakoroltuk a fizikát. Konkrétan a szabadesést az alatta fekvő homokrakásba. Készített valaki képeket róla akkortájt? Az lenne az igazi nosztalgia....

14 megjegyzés:

  1. miért kell mindent elhanyagolni, tönkretenni...
    meg kéne venni, jó kis hétvégi házat lehetne kihozni belőle :)

    VálaszTörlés
  2. Nem kell keseregni, nálunk még nem nagy a veszély, de már nyugatabbra bizony templomokat alakítanak át lakóházzá (Discovery Travelen láttam), és bevásárlóközponttá (pl. Brüsszelben láttam :). Örüljönk, hogy még nem vagyunk ott, de sose késő. Ja és hogy megérdemelte volna a város? Az idő igazolta: nem :D, De jó a sorozat, szépen dokumentálva :)

    VálaszTörlés
  3. Végül aztán nem lett kész a csillagvizsgáló annyira hogy onnan lehessen kémlelni az eget? Én sosem jártam ott, csak hallottam, hogy ott egy csillagvizsgáló van. Ha gyerekkoromban épült volna akkor talán megnéztem volna, mert ugyebár a gyerek olyan kíváncsi fajta teremtmény, hogy mindenhová odamerészkedik, mászkál, bújócskázik az épülő objektumban. Kár, hogy így megy tönkre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát a tetőt eléggé megluggatták, úgyh az eget kémlelni onnan akár most is lehet :) Tudtommal a távcső nem járt az épületben. Érdemes lenne azért egy riport erejéig utánajárni, mi van a távcsővel, mert úgy tudom elkészült, tehát valahol léteznie kell. Gondolom ott hányódik a Gál-óra mellett... Ha valaki tud részleteket plíz ossza meg! Például érdekelnének a távcső paraméterei is, hogy még jobban idegesítsen ahogy elherdáljuk ezeket...

      Törlés
  4. Szép sorozat!
    Főleg, hogy nem egyszerre készültek a képek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudsz véletlenül felhajtani kilencvenes évek elejéről képeket?

      Törlés
  5. Mikor az első képet megláttam, azt hittem, hogy most az lesz, hogy a kis herceg meglátogatta a Csillagvizsgálós bolygót... :) nagyon tetszik az a kép! A dokumentáció is érdekes, bár elég szomorú, hogy ez lett a vége.

    VálaszTörlés
  6. Annak idején nagyon örültem, hogy a Konstancai után itt nálunk is lesz a közelben. Azóta hallani se lehetett róla, és persze, el se készült. Nagy kár! És marad a jó öreg nyugágy, sál-sapka-nagykabát (mert hüvi az éjszaka) az éjszakai csillaglesre. Még szépen látszik a Fiastyúk, az Orion, no és a fényes Vénusz és Jupi. 22-én várható a Lyridák maximuma!-hű, elő a nyugágyat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dejszen maga erősen ápdéjt ezekből a dolgokból :) Akko a Jupiter Vénusz együttállása volt a múlt hónap során? Dög voltam rákeresni :) Képzeld van egy tükrös távcsövem, amolyan karton-projekt csak még arra is lusta voltam összeszerelni. Asszem úgy hetven milis a tükörátmérőm, azzal a vénusz fázisát illene látni már, arra gondoltam, ha a tükör nagyon kúlos, akkor ibéjezek hozzá egy rendes okulárt is :) Sőőőt ha belehegeszteném a vebkamerát na az lenne igazi :)

      Törlés
    2. Csak nehogy ez a távcső is a Gál-óra mellett végezze... :D

      Törlés
    3. vagy a csatahajó mellett ;)

      Törlés
  7. Nemcsak a Jupi és a Vénusz, de szép holdsarló is cifrázta az eget!!! Sokáig lehetett gyönyörködni bennük, jópár nap alatt távolodtak el egymástól. Izgi nagyon a távcsöves sasolás, akinek van. Te figyu, ezt a kartonizét nem osztanád meg, hogyan kell??? (Lehet, hogy osztán csak nézek ki a fejemből, s felit se értem, de meglesném.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A holdsarlót bármikor/bárhonnan felismerem sőőőt a fázisát is a Csökken-Dagad rigmussal :)
      Hát a kartonizével az van, hogy a tavaly itt mind hirdettem, hogy aki akar vásárolhat velem együtt, hogy postaköltséget osztogassunk, de senki sem akart... Erről van szó ni:
      http://www.astromediashop.co.uk/Kits.html
      Görgess le a Newton teleszkópig.

      Törlés
  8. http://hirek.csillagaszat.hu/aktualis_egi_esemenyek/20120225-egyuttallas.html
    (guriga le a képekhez!)
    A távcsőről meg azt hittem házi találmány :)

    VálaszTörlés