2011/09/12

Jedi játékok

A gyufát nem bírja meggyújtani
"This is the weapon of a Jedi Knight. Not as clumsy or random as a blaster; an elegant weapon for a more civilized age." (SW)

A kínai jedik már olcsón kovácsolják jóminőségű fényből a kardokat.

Én kölcsönbe kaptam egyet, aminek a cimkéje a következőt állítja: Max. output <500mW, ami az igazmondást valószínűleg kimeríti ugyan, de igényesebb eladók csak 200mW teljesítményt vallanak be belőle. Erre még visszatérünk. Hullámhossza 520nm, tehát zöld. Kivitelezése meglepően elegáns, ez már nem gyerekjáték, csak kulcsra indul. Persze, attól még egy tudományra szomjas kisiskolás meghekkelheti ezt a biztonsági kaput.
Class III, ez áll rajta, tehát éppen nem vágja le a lábujjunkat, de belenézni természetesen nem érdemes, mivel  5-500mW között zsákbamacska a teljesítmény (bocs kínaiak). 500mW pedig már szép hot-pixeleket faraghat a retinába, sokkal gyorsabban, mint azt a szemreflex lekezelhetné.
Egy órás kutatás után sem találtam a lézerekre vonatkozó törvényt nálunk. Ez gondolom addig lesz így, amíg valakit a parlamentben nem kezd idegesíteni a fizika.  Hírek szerint a pilóták utálják, ami érthető, hiszen régen a moziban mi is dührohamot kaptunk tőle.

A továbbiakban a szokványos piros mutogató-lézerrel hasonlítom össze, ami ugye mindenkinek alapfelszerelés otthon...
A piros lézer hullámhossza mondjuk 650nm. Könnyűszerrel átlépi az emberi szövet pár centiméterét. A jobboldalin pedig az 520nm rövidebb távon elnyelődik, tehát nem látszik, pedig erősebb.
Lufy érzi, hogy közel a vég. A piros nem bántotta, de a zöld másodpercek alatt kiloccsantotta a fejét. A hosszú expó a halál mezsgyéjét örökíti meg, felül látszik a kitáguló levegő, alul a robbanás után a tányér
Ez meg csak jól mutatott a szobában. Képen nem annyira.



Foszforeszkáló festéket (baloldali) próbáltam gerjeszteni, előbb a piros (középső), majd a zöld lézerrel (jobboldali). Hogy nem fénylett fel, az nem lepett meg, hiszen állítólag az UV közeli hullámhosszakat szereti. De sokkal furcsább dolgot észleltem.
A felgerjesztett festéket (baloldal) a zöld lézer "legerjesztette". PIXI-t a lézerrel írtam a foszforeszkáló festékbe. A fenti képeken az is megfigyelhető, hogy a sötét részt mintha fényesebb terület venné körül, de ezt nem tudtam reprodukálni. Lehet rajta töprengeni.
 A lézerkardhoz jár egy diffrakciós előtét, amit elforgatva csudálatos látványban lehet részünk. Ezeket állóképben visszaadni lehetetlen, az élmény enyhén pszichedelikus.


8 megjegyzés:

  1. És ezt a "lézerkardot" lehet kapni a kereskedelemben? Elég veszélyes dolog lehet ha károsíthatja a retinát...

    VálaszTörlés
  2. a retinát még sok minden károsíthatja, ami kapható a kereskedelemben, hogy elsőként csak a kötőtűt említsem :)

    VálaszTörlés
  3. szeretem hogy mindig kisüt a székely egyértelműség, még a lézerfénnyen keresztül is :D

    VálaszTörlés
  4. mikor lesz még nálad diszkózás? meghívsz? :)))

    VálaszTörlés
  5. Jön a lézerbicskám kínából. Meglássuk az mire elég ;)

    VálaszTörlés
  6. Hát persze a kötőtű, de a varrótű is és az még hegyesebb is. De ezekről bárki tudja, hogy nem jó vele a szemben kotorászni, viszont a lézer ártalmatlannak tűnhet.

    VálaszTörlés
  7. Hááát... csak annak, akinek kimaradt a Starwars :) Ott sem a gyógyászatban használták. De sok más filmben is láthattuk, akinek a homlokán megjelent a lézernyaláb, annak kampec :)
    Viccet félretéve, s bár ez a téma messzire vezet, a gyermekek találékonyak, mikor még a lézer katonai titok volt, karbiddal irtottuk egymást, de nem vetettük meg a bolhaparittyát sem. A gyermekkor nem játék semmilyen korban, viszont fizikát, kémiát csak gyakorlatban lehet tanulni igazán.

    VálaszTörlés