2013/01/08

Társam a szextáns

Most látom én 19 fontot adtam érte. Most olcsóbb.
Mindenkinek kell egy szextáns, vagy akár több is.

Kezdjük azzal, hogy ez, amit az AstroMedia árul, nagy valószínűség szerint egy navigációs szextáns, erre enged következtetni pl. a tükrös megoldás. Kicsit félrebeszél a Wiki, de azért annyit sikerült kihámozni, hogy például nem kvadráns és nem oktáns, mivel ez 60 fokon (egyhatod körív - sextant) a tükrök segítségével 120 fokot tud mérni. 

Amúgy egy nagyon modern navigációs eszköz, ha az asztrolábiummal, vagy a Jákob-pálcával hasonlítjuk össze, melyek használatához  abban az időben csak kevesek értettek de még ma is rémálmot okozna egy elemistának.

A cucc ára 18 angol font, jóféle, előrestancolt, kegyetlen, sós tengeri időjárásra tervezett (vicc) kartonból. Optikai alkatrész csupán a két tükör (rozsdamentes acél felpolírozva), illetve egy napfólia. A többit akár mi is megszerkeszthetnénk. Mondjuk 0 angol fontért. Akár egy CD dobozában

6 fontért kapható egy vízszintmérő is hozzá, de azt a kínaiak fél dollárért is adnak. A vízszint meg Kínában is vízszintes, legalábbis megközelítőleg. 

A műszer pontossága 5-10 szögperc, ez persze azon múlik, hogy mennyire pontosra kalibráljuk. Mindenesetre a nóniusz 5 szögperces beosztású. 

Hogy lássátok, minden rendes házban szükség van egy ilyenre, lám másoknak is kell ilyen... szextáns. Csak néhányan nem adnak érte pénzt... És hogyan működik? Hát mint a szextánsok úgy általában, csak jól ragaszd össze, mert mérés közben könnyen darabjaira hull...

2 megjegyzés:

  1. Tényleg! Most jöttem rá, miért is nem éreztem eddig teljesnek az életemet! Nem volt szextánsom! (hmmm.... valami szép, patinás rézlemezből kireszelgetni, kihajtogatni! Ha még soká tart a tél, lehet, hogy hozzáfogok!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biza, hosszú téli estéken néha jól jön egy szextáns. Értelmet ad - vagy legalábbis annak illúzióját - az abszurd életnek :)

      Törlés