2013/01/04

Newtoni papondekli távcső

Konzerv anyag, több mint fél éve várja, mit kezdek a képekkel. Hát csak felteszem, ha valakinek szüksége lenne infóra, hogy megvegye e, vagy inkább ne, böngészgetés közben akadjon beléjük. 

Így néz ki a postán érkezett csomag:
... illetve a tartalma, az előrestancolt kartonokkal és a hozzávaló lencsékkel. 
Mivel ez egy reflektor, nem meglepő, hogy tükröket kell beleszerelni...
... nagyon szép, 70/450-es tükör gyűjti a fényt. Hát nem egy borotválkozós tükör-minőség, bár egyszer azt is érdemes lenne kipróbálni.
A reflektor összeszerelési útmutatójában remek rajzok vannak arról, hogyan készíthetőek a Ramsden és Steinheil okulárok. Az akril lencsék sajnos nem ütik meg a tükör minőségi szintjét. 
A napfólia külön rendelhető, hogy a napfoltok szemlélése ne okozzon retinafoltokat. 
Összességében jó kis játék, bár külön a hozzávalókat olcsóbban be lehet szerezni, és egy tartósabb házba szerelve (pl. pvc-cső) egy valóban használható darab lenne belőle. Főleg, ha vásárolunk egy szélesebb tükröt és rendes okulárokat is hozzá :)

Így marad az, ami, egy játék szobadísz porfogónak. 

3 megjegyzés:

  1. Hát kiderült, hogy ez a bejegyzés remek volt arra (is) hogy tisztázza: amit én pakondekli-ként ismertem, és emitt papondekli-nek neveztetik, az biza papundekli :D
    (vagy ahogy a román mondaná: fiekáré ku... :))
    http://meszotar.hu/keres-papundekli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abbiza 12000 az 500-hoz a papundekli javára a gugliban (a pakondekli alig 100 találat). De most legalább növeltük eggyel a papondekli előfordulását :) Amúgy Pappendeckelt jelölik eredetnek.

      Törlés
  2. Jól van na, akkor nem rendelem meg.
    Na de viccet félretéve, akinek tényleg szándékában áll megrendelni, annak hasznos infók ezek.

    VálaszTörlés