2017/09/05

Ceprek lettünk. A Tengerszem-csúcs meghódítása...

... na jólvan, de minek ehhez ekkora hadsereg?

Ezt olvassuk a neten: "A Tátra 2000 méternél magasabb csúcsai közül több olyan is van, mely a turisták által is megmászható, meghódításuk nem igényel különleges hegymászótudást, de azért nem árt ... egy tapasztalt vezető."
Szerintünk inkább a Tátrában alig van csúcs, ami turisták által is megmászható, szemben például a Fogarassal, ahol egyetlen csúcs mászása sem tilos. Mondjuk a mi csúcsaink úgy is néznek ki, mint amit mindenki mászik. A vezetővel való mászásról is megvan véleményünk. Kivéve persze, ha autóvezető és ő visz ki a hegyhez. Azonban a kövekből kirakott sétány, láncos korlát, vaslépcső senkit se tévesszen meg. A csúcson akkora a jövés-menés, és annyira látszik az erózió (egymás hegyén-hátán tülekednek az emberek), hogy csupán idő kérdése, mikor rúg valaki nagyobbacska követ a kollégái tyúkszemére, vagy a tyúkszeme mikor rúg le egy-egy kollégát a kőről. Halogatnak is szaporán, főleg a lengyel oldalon.

A Tengerszem-csúcs talán a leglátogatottabb hely a Tátrában azok közül, ahol voltunk (A Kriván is elég esélyes erre). Pedig a leírások is megemlítik, hogy kifejezetten ronda csúcs és kétséges, hogy egyáltalán eléri e a 2500 métert. De legalább a panorámája szép. Mindenesetre pont a szlovák-lengyel határon van, mindkét oldalról látogatható, s bár a lengyel oldalt technikásabbnak írják le, logisztikai okokból mégis délről, a Csorba-tótól mentünk. Innen nagyjából 9 óra alatt teljesíthető. 

Ha már a Vörös-toronynál rengetegen voltak, akkor nincs a szájba szó arra, hogy itt mennyien. Talán a Csíksomlyói Búcsún ha voltál, akkor lehet róla fogalmad. Na itt aztán köszöngetés sincsen, hála a jóistennek. Nem túlzok, ha úgy becsülöm, egyetlen hétköznap minimum háromezren járhatnak csak a csúcson fenn, és akkor a Lengyel oldalról tülekedő ostromcsapatot még nem is számoltam oda. Ehhez vedd hozzá, hogy sokan a Hunfalvy nyeregből fordulnak vissza olyan dumával, amivel az Everest alól szokás megtorpanni. Egy ilyen társaságot volt szerencsénk hallani, így élőben tapasztalhattuk az önbecsapás, a manipuláció és egyéb társas dinamikák pszichológiáját, amint arról alkudoztak, miért is nem kell az utolsó száz métert megtenni, ha már amúgy is elcseszték az egész napot. A szlovákok mindenesetre évente megszámolják őket, hogy borzadni tudjanak. Érdemes korán indulni, hogy kapjál legalább állóhelyet a hegyen.

Lehet, hogy nem volt ez másként már ötven évvel ezelőtt sem, Ivan Bajo és társainak már akkor tele volt a tökük a tátrai turistasereggel, a ceprekkel.
"A ceprek a Tátrába más okból járnak: hogy provokálják a hegymászókat. Ezt élvezettel és tökéletesen teszik. (...)  Csordákban fordul elő, és tömegekben mozog. Amint kilép a csordából vagy letér az ösvényről, agyonüti, megsérti magát, vagy segítségért kiált. Ezért számára az összes hegymászó nem normális csirkefogó. Van ebben egy kis irigység és kisebbrendűségi komplexus is."  Na, most mi is ceprek lettünk. Gyalázat.

Tehát a ceprek, ez a zombisereg a Csorba-tó mellől indul. Ímmel-ámmal vonszolják felfelé magukat az amúgy kikövezett ösvényen. A nagyobb gyermekeken már látszik, gyűlölik a hegyet, a kicsik látszólag még élvezik, mindig akkor futamodnak meg, amikor pont kikerülnéd őket. Na jó, nekik elnéztük, de mindig ott áll velük szemben Shrek keresztben az ösvényen, hogy ájfónozza a kiscsaládot. Szerencsére a nagy részük kidől a Poprádi tónál a sorból és a sörtől. Hogy minek csak idáig feljönni ezer-párszáz méterig, ezt mondjuk nem értettük, ez olyan, mintha mindig csak a sörösüveget nyitogatnák, de sohasem innának belőlük. Miért is nem fetrengenek inkább a tengerparton? Nekik is jobb lenne, meg nekünk is.
- Emlékszel? - mondta Grimpix - a tengert is pont miattuk utáltad... lehet ha nem is velük van a baj?

A csúcs magasságában nem bírnak megegyezni az emberek, kedvenc részem: "Az viszont a felületes oktatás hiányának tudható be, hogy senki nem tanította meg velük, hogy ez nem igaz!" Ez bármit is jelenthet, azért inkább mi is elvégeztük a mérést. A GPS 20 műhold alapján 2538 métert mutatott, amit a már említett segédlettel feldolgozva nagyjából 2496 métert kaptunk.
Nos aki nem bír dönteni a 2499 és a 2503 méter között, annak javaslom a 2496 méteres magasság elfogadását. Tehát nincs 2500-as, tiszta kár volt feljönni ide. Most még csak azt nem tudom, hogyan fogom magam rávenni ezek után, hogy részt vegyek az Átkelésen.
-Ez nem igaz - mondta Grimpix - látszik rajtad, hogy mennyire rá vagy gerjedve a Tengerszem lengyel oldalára. - Hát na, Grimpix a vesémbe lát, vajon hogyan csinálja?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése