2020/09/09

Kulcs-szavazás. Árnyékból a fényre 1.

Nem vagyunk akkora nagy büdös kommunisták, hogy elvitassuk az Adobe jogát arra, hogy árait megszabja, és örülünk, ha valamit ingyen visszaosztanak a társadalomnak. De az is világos, hogy nekünk, akik semmiféle pénzbeli hasznot nem húzunk a fotózásból (csak az egónkat polírozzuk fel a fotóblogunkkal), nem akaródzik azt a valag pénzt kifizetni a bérletre. Szóval úgy döntöttünk, hogy nem szorongunk a krekkelt cuccok miatt, inkább ingyenes szoftverek után nézünk, annak minden nyűgjét vállalva a nyugalomért cserébe. 

Tehát első körben RAW-ok kidolgozására és rendszerezésére alkalmas programokat kerestünk és a rostán a DarkTable illetve a Raw Therapee akadt fent. Ha azt gondolod, hogy a Camera Raw & Bridge kombó után sok újdonság nem vár rád, ritka nagyot tévedsz. Durva tanulási görbének nézünk elébe. Ezért most csak a képek rendszerezését, nyilvántartását nézzük meg ezekben a programokban. A kidolgozásra később térünk vissza, ahogy haladunk a tanulással.

Ha hasonló lépésre szánnád el magad, de unod olvasni, ugorj a végére. <SPOILER> (Ott ugyanis kiderül, hogy még mindig az ingyenes Bridge tudja a legjobban ezeket a dolgokat.) <SPOILER\>


A DarkTable teljesen más logikát használ, mint amit megszoktunk (mintha Lightroomosabb lenne).  A képeket be kell importálni (kollekciók, filmtekercsek - mennyire anakronisztikus ez a digit-korszakban) és egy logikai átvilágító asztalon lehet rendezgetni, kulcsszavazni, kiexportálni, ez a lighttable-fül. A képkidolgozás a logikai sötétszobában a darkroom fülön történik, természetesen roncsolás mentesen. Profilozható, az előzménylista és verziómenedzser meg újdonság, mert mi még a Camera Raw Snapshotját se használtuk.

A kulcsszavazás olyasmi, mint a Bridgeben, a megszokott kulcsszavaink listája (*.txt) beimportálható, igaz a fa-struktúra hierarchiáját elég sajátosan értelmezi. Az kulcsszavakban az ékezeteket kezeli, ugyanúgy bekattintós, mint a Bridge, csak sokkal lassabb (viszont a Bridge meg hajlamos volt sok kép esetén szó nélkül félbehagyni a kulcsszavazást, ha időközben újabb metaadatokat adtunk hozzá a kijelölt képekhez). A metaadatok Creator szekciója is szegényesebb (hiányoznak általunk szívesen használt mezők). A Darktable Facebook csoportja egy hónapja frissült és 7,500 ember követi.


Hozzánk sokkal közelebb áll a Raw Therapee File Browser logikája, ami sokkal Bridgesebb élmény, a fizikailag is logikus mappákba rendezett képeinket így sokkal egyszerűbben átlátjuk. Itt is külön fülön történik a képkidolgozás, illetve a Rawok konvertálására egy harmadik fület kapott, ahol várólistára rendezhetőek a tömeges kiexportálások. Sajnos a már betaggelt képek metaadatait ékezet-hibásan látja, illetve nem találtunk semmilyen emberbarát módszert, amivel a létező kulcsszó-struktúrát elfogadtassuk a programmal - jelenleg úgy tűnik a képeknél be kell gépelni a kulcsszavakat, nem lehet egy létező listából bekattogtatni azokat, az előzőleg használt címkéket csak futásidőre jegyzi meg, azokat sehova nem írja ki, így el se tudjuk téríteni azt az állományt a sajátunkra. Ráadásul kötegelve nem tud taggelni, egyenként kell minden képet végigkínlódni (vágólapon azért hordozhatóak az IPTC mezők, de ez kevés manapság). Bár a programot frissítgetik, de kevés felhasználója van, kézikönyve hét éves, szóval nagy perspektívát nem látunk benne.
Facebookon sincs túl nagy mozgás a program körül,
az első, népesebb csoport 2012-ben frissült utoljára
Szóval ezen a téren bőven lenne mit javítani, de egyrészt nagyon kevesen használják az IPTC Keywords mezőt rendszerezésre, másrészt a Bridge egyelőre ingyenes, tehát a kulcsszavazást meg lehet oldani ott is. Hosszú távon azonban jó lenne egyetlen programban lerendezni, illetve a kulcsszavak a workflowunk fontos pontja, mondhatni becsípődésünk, mivel már szívtunk régebb összeférhetetlen rendszerekkel, amik zsákutcába vezettek, pl. a régi ACDSee adatbázis-rendszere.

Hanem a témában keresgélve érdekes újdonságokat találtunk. Létezik már mélytanulásos kulcsszó-ajánló robot, például ez a plugin Lightroomhoz. Persze ez sem holnap fogja nekünk megkülönböztetni a Fogarast a Retyezáttól, pláne nem magyarul. Más hasonlók az XPicks, Wordroom és az Any vision.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése