2020/09/01

A RO-ALERT, amelyik vérfarkast kiáltott


virrasszatok és álljatok készen, 
mert nem tudni a medve eljövetelének óráját. 
(Lukács riasztása éjjel 12 óra 40 perckor)


- De jó kis szemeteskukák - gondolta a medve és halkan benyitott a kapun.
- 112! - gondolta Béla bá, aki a neszezésre felébredt és kinézett az ablakon.
- Vészhelyzet, mimmeghalunk! - gondolta az operátor és rátenyerelt a gombra.
- Nínónínó - ordította többszáz mobiltelefon éjjel fél háromkor, 10 kilométerrel arrább.
- Kurva anyátokat! - gondolta Grimpix  - ez volt az utolsó, hogy szívbajt kapok a hülyeségeitek miatt - és kikapcsolta a telefonon a RO-Alertet.

***

- Ez a beszéd! - gondolta a zetelaki víztározó és teljes hosszában elvigyorodott.
- Jövök! - gondolta a víztömeg a völgyön lefelé. 
- Zzzz! - és Grimpix aludt. Péter aludt, János aludt, Jakab aludt, Máté aludt és mind aludtak...

Az utolsó fél év riasztásai

Csak medvés riasztások voltak az elmúlt fél évben, mindig több mint 3 kilométer távolságból (egyszer +20 km is volt) legtöbbször éjjel.  Régebb volt egy füstriadó is, azt még a szomszédos falvak is megkapták a város túlsó oldalán. A RO-ALERT weboldalát végignézve biztosan maradnak kérdések benned is. 
- mennyire sűrű a város lefedettsége, mennyire precíz célzást tesz lehetővé?
- a medveriasztás súlyos, vagy extrém eset?
- miért nem kiválasztható az elnöki riasztás? Nem mintha hiányozna, hogy minden jöttment üzenetet tudjon küldeni a telefonomra, csak érdekel a jogi háttér. 
- miért kiemelt kategória a gyerekrablás, és ha az, miért nem vagyunk felkészítve arra, hogy ilyenkor például minden kismama kezéből ki kell e tépni a csecsemőt, vagy nem? 
- miért nincs elnök-elrablós témakör?
- a juhászkutyariasztás miért nem annyira indokolt, mint a medveriasztás?

A neten fellelhető kikapcsolós módszerek nekünk nem jöttek be, a MIUI androidján az SMS app settingsjei között az Emergency alerts alatt teheted meg. Ha csak a Severe riasztást kikapcsolod ki, a medvés riasztások akkor is be fognak jönni, ezt kipróbáltuk. De ha nagyon rágörcsölsz a témára, van a RO-Alertnek egy külön DSU applikációja is, ami még több riasztást és információt tud küldeni cserébe a pozíciódért, csak futólag néztünk rá, olyasmit is tud, mint a Waze, vagyis bejelentős funkció is van rajta. Na, itt aztán minden fél méternél nagyobb kóborkutyust és kóborcicát is bejelölhetsz, lássák mennyire veszélyes környéken élsz.

Mindezektől függetlenül, amikor csak tehetitek és van mivel, legyetek mindig készen. Ezen kívül meg mindig álljatok készen arra is, hogy a kormányok és a hatóságok nem védenek meg, sőt arra is, hogy sok esetben pont tőlük kell megvédened magadat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése