2021/07/14

Rabsuna vára és a szejkés fingóborvíz

Átok sújtja az erdélyi autópályákat, és ez nem most kezdődött, hanem még a középkorban, amikor először fogadták meg az ördögöt alvállalkozónak, hogy Parajdról Tordára utat építsen. A csoda-út megrendelője Rapsoné, Rabsóné, vagy Rabsonné, más forrásokban Rabsuna nevű fővállalkozó volt, aki átverte üzletfelét, Duromót. Orbán Balázs szemérmesebben, Gub Jenő csöppet bevállalósabban írja le az esetet. Mi ez utóbbi történetet tartjuk hitelesnek, mivel az elsőnek sem szimbolikailag, sem másképpen nincs értelme, meg aztán, amúgy is hírbe hozták Rabsunát az ördöggel. 

Nem mellesleg Áprily is ezt a változatot erősíti, meg Benedek Elek is. Jékelyről a várszikla tövében egy kis forrás is van elnevezve. A forrás éppen csak csordogál, inni nem innen fogsz.  A mellette álló fedett padokat irtó ideges szúnyogok őrzik. 

Ezért érdemes még Korond környékén a Fingóborvíznél tankolni. Nem azért mert finom, mert nem az, sőt az árcsói és a korondi borvizek is sokkal jobbak nála, hanem mert itt állt össze a világ egy jelentéktelen darabkája, hogy a szejke szó nemcsak egy helységnevünk, hanem jelentése is van. A fingást azonban nem taglalja, így nem tudjuk, a víz, vagy aki issza, a fingó. Viszont a derék korondiak még azt is elmagyarázzák, mi fán terem a GPS. De Ambrus Lajosról egy árva szót sem írnak, mert azt itt biztos mindenki ismeri, nem úgy mint a GPS-t. 

Vissza Rapsónné várához. A vár területét fák nőtték be, így csak a Google Earth segítségével találgathatunk, hogy valóban látszik e Rabsuna várától Firtos vára. 




Tartód váránál tartok attól, hogy egyáltalán nincs rálátás a másik két várra, pedig ezeknek, vagy őrtüzeiknek látszódnia kellene a feltételezések szerint. 

Bringával Parajdról és Szovátáról is járható. A GPS és az Osmand legyen veled, mert nem mindenhol egyértelmű az út. Ha már a környéken vagy, akkor Sófalván a Kincses-Kodáros barlangját se hagyd ki, Korondon a Csiga-domb aragonittelepét, Parajdon a só-szorost, Szovátán pedig a kilátót és onnan leereszkedve, a Medve-tó mögötti tavakat is próbáld fel. A Likas-kőről nem is beszélve. 

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése