2021/12/21

Sok hűtőmágnes semmiért?

Csodálatos, ahogy a mágnes északi és déli pólusa egyaránt taszítja a másik mágnes ugyanolyan pólusát és vonzza az ellentétes pólust, de gond nélkül feltapad a hűtő északi és déli oldalára (sőt a keleti és nyugatira is) bármelyik oldalával.  És szerinted van e olyan mágnes, ami csak az egyik oldalával tapad a hűtő (bármelyik oldalára), de a másik oldalával egyáltalán nem tapad? És olyan, aminek egyik oldala tapad a másik oldalával taszítja a hűtőt?


Ha hiszed, ha nem, így néz ki egy hűtőmágnes barna felének a mágneses képe. Csíkos. Empirikusan, azért gondolom vannak, akik tudják, hogy a hűtőmágnes barna oldalával tapad, a képes oldalával viszont nem tapad fel a hűtőre. Láttál már véletlenül fordítva feltapasztott hűtőmágnest? Na ugye. 


Itt két dolgot lehet megfigyelni, egyrészt, hogy a mágnes képes felének sokkal haloványabb a mágnesestérképe (ezért tapad gyengébben a képes oldala), illetve azt is, hogy a slendrián tárolás miatt, sikerült kicsit elmágnesezni az egyik felét egy foltban. Ezért ne tartsd a mágneseidet egy nagy gomolyában. Az erősebb mágnesek szétmágnesezik a gyöngéket. Mutatok még durvábbat:


Az viszont érdekes, hogy a két oldal mágnesezettsége teljesen eltérő. Pedig arra számítottunk volna, hogy mindkét oldalán ugyanazt látjuk, maximum eltérő intenzitással. Tehát a hűtőmágnes elég könnyen szétmágnesezhető. Csináljuk:


Előbb letöröljük a mágneses mintáját a nagy mágnessel, ilyenkor nem tapad fel a hűtőre semelyik oldalával, aztán új kézmíves mágnesmintát rajzolunk a rúdmágneseinkkel. Észak-Dél-Észak-Dél stb.  Aztán bele is firkálunk. Újra meg újra. Akárhányszor. Keresztül-kasul:


A túlsó oldala ettől még nem válik tapadóvá (ott sokkal halványabb a minta), de a barna fele olyan, mint új korában, csak szebb. Valami cselnek kell itt lennie. Ebben a vidóban a fickó nem ilyen egyszerűen javítja meg a letörölt mágneseit, hanem egy úgynevezett Hallbach arrayt használ. 

Jelenleg nekünk nincsenek ilyen mágneseink, ezért ezt nem tudjuk utánozni, de az világos, hogy amit mi itt fennebb csinálunk az nem Hallbach. Talán majd visszatérünk erre. 

És ha már hűtőszekrény, gondolkoztál e azon, hogy mitől nehezebb kinyitni a hűtőszekrény ajtaját közvetlenül azután, hogy becsuktad? A mágnes jobban szorítana olyankor körben a gumigéder alatt? Nem, ez pont nem mágneses jelenség. Mikor kinyitod a hűtőt, kiveszed a hideg sört, közben beáramlik valamennyi meleg levegő. Ahogy becsukod az ajtót, ez a meleg levegő lehűl a hideg felületeken és emiatt lecsökken a nyomása. Na, ez a hangyányi vákuum húzza belülről a hűtőajtót, amikor rögtön, újra ki akarod nyitni. De ha lassan iszod a sört és csak jóval utána nyitod az ajtót, akkor van elég ideje a nyomásnak a géder illesztésein keresztül kiegyenlítődni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése