2021/12/22

Trú North. Merre van az Északi-sarok? És az is megvan, hogy ki fedezte fel?!

- Mackó fedezte az Északi-sarkot - jelentette ki Róbert Gida. - Hát nem kedves tőle?
Mackó szerényen lesütötte a szemét.

Na most komolyan, a Föld (mint mágnes!) északi pólusa szerinted inkább Antarktisz, vagy inkább az Arktisz környékén van? Persze, tudjuk (vagyis inkább elhisszük), hogy ez az egész mágneses karó-cucc (pole) nem pont ott van, ahol a Micimackó felfedezte, hanem egyfeszt elmászkál, akár több száz (több ezer) kilométerre is a forgási tengely által mutatott földrajzi helytől, de nekünk most nem is ez a fő csapásirányunk. Mellesleg a fix földrajzi pólus is elmászkál, úgyhogy a kicsicsíra oroszok fölöslegesen zászlózták ki a tengerfeneket. De hát semmi örök, precesszió is van, meg olykor recesszió is, talán még a szamszára tengelye is billeg-ballag, s ha megbicsaklik olykor. Olyankor szívunk.

Szóval, ha a mágnes egyik fele rámered az Északi-Sarkra (ez most bármit is jelentsen), akkor az a mágnesnek melyik pólusa? 

Írjuk is rá a mágnesre. Tehát az S-oldal mondjuk a Seychelle-szigetek, vagy Szudán felé mutat (a lakásban a sublót felé), a túlsó oldal pedig mondjuk nagyjából Norvégiára (a nagyszoba felé). Arra tehát egy N-betűt írunk az érthetőség miatt. De azt is tudjuk általános iskolából, hogy az ellentétes mágneses pólusok vonzzák, az azonosak meg taszítják egymást (erről is lesz szó, mert a tapasztalat olykor mást mutat). Tehát, ami délnek mutat, az a mágnes északi pólusa, vagy hazudtak nekünk és a déli félteke valójában mégiscsak északi? Lássuk mit szól ehhez a telefonos applikáció póluskeresője, ami ejsze csak tudja a tuttit.


Azt, ami a Föld északi felére (Norvégiára) mutat, azt Északinak látja a telefon póluskeresője is, ami a Föld déli oldalára (Szomáliára), azt Délinek nevezi. A kontroll miatt egy iránytűt is odatámasztottunk. És nincs mese, a mágnes délinek nevezett oldala a Föld déli pólusára mutat, a mágnes északi oldala meg a Föld északi pólusára. 

Tehát, vagy a Föld északi pólusa igaziból nem is északi, vagy a mágnes északi pólusa nem északi, hanem csak annak hívjuk, mert oda mutat. Mondjuk nem ez az egyetlen faszság a tudományban, gondoljunk csak arra, hogy az elektromos töltések még a XXI. században is a pozitív felől a negatív felé haladnak, holott... na inkább hagyjuk. 

Ha sikerült összezavarodni, az jó. Nem is feszítjük tovább. Titkolóztak az iskolában, s mi megint újra felfedeztünk egy nyilvánvalót, amit már mindenki néhány ember tudott. A Föld csillagászati/földrajzi Északi-Pólusa valójában a mágneses déli pólus és a csillagászati Dél, a mágneses észak. A mágneseink tehát jól vannak feliratozva. Csak ez a Föld van a feje tetején, és ezért folyik a nyakunkba a szar. A térképeink meg helyesek, mert azokon nem a mágneses, hanem a földrajzi irányt tüntetik fel.

Pedig csak annyi lett volna, hogy a kettőt nem keverik össze és külön neveket adnak a dolgoknak. Már ha egyáltalán fontos megkülönböztetni a két féltekét, hiszen, az indián és a néger, tüzet rakni éppúgy térdel, mint a Hargitán a pásztor, számolni ujjain számol. Különbség, ha van, az égen, itt a Göncöl jön föl este, s felettük a Dél-Keresztje.

És az megvan, hogy nemcsak mágneses, de geomágneses pólus is van? (Bár ez utóbbi fikció csupán, ha nem hallottunk róla, attól még csinosak a lányok és ízlik a tojásrántotta.) És északból is sok van, Igazi Észak, Hálózati Rács Északja (vagy a térkép északja), Mágneses Észak stb. Grimpix azt állítja, ő meg Észak-fok, idegenség. Mindenesetre a mi térképeinken (régieken és újakon) nem találtunk ilyen jelölést, ez valami amerikai huncutság lehet. 

- Ez az? - kérdezte Füles.
- Ez.
- És ezt kerestük?
- Ezt.

(Micimackó - az Északi-sark felfedezése)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése