2022/03/17

Az éneklő tesla.

Nem, nem az a piros kocsi, amiből a Dévidbóvi bömböl a vákuumos űrben, úton a Mars felé.  Sem nem Lakodalmas Lajosról, aki ugye a tatai teszla. Zenélő tesla-tekercs, mi más? Hiszen mi az elektronikát is a Kodály-módszerrel tanuljuk. 

Pár éve vettünk egy ilyen zenélő teszla-izét, amit magunknak kellett összeszerelni. Naná, hogy nem működött rendesen, el is könyveltük, hogy ez is bizony kínai, mint annyi más kiskacat. Vagyis szikra volt, igaz, csak feleakkora, mint a képeken, de a tápunk is csak 12 voltos (holott az eszköz a 24 voltot is megbírná). Viszont énekelni nem énekelt. Egyáltalán. 

Ráadásul láttuk ezt a videót is, amiben a szakértő is azt állította, hogy hibás benne egy alkatrész, tehát félretettük a projektet, de szerencsére semmit sem dobunk ki. Mert most meg kell követnem a nagy Micimackót, hogy ebben az egyben legalábbis, nem a Hétholdas Pagoda bandája volt a hibás. Ugyanis a gitárpedál-fiaskó rámutatott arra, hogy mi nem tudunk rendesen forrasztani. Újra forrasztva a gyanúsabb csatlakozásokat, a minap megeredt a hangja is. 


Na ilyen szikrákat nem fogsz látni. Két képből van összerakva, az egyiken a drót végét megpöcköltük és úgy rajzolta ezeket a formákat. Szóval mókázzunk!  Persze alap, hogy az összes neoncsövet és CFL égőt begerjesztjük, ilyenekkel tele van az internet. Mi két másik megközelítést próbáltunk ki megérzés alapján. Anélkül, hogy elmélyednénk a tesla-tekercs működésében, most csak arra koncentrálunk, hogy egyáltalán mitől ad ki hangot a drót végén a szikra. Ahogy a villámlás felhevíti, gyakorlatilag felrobbantja a levegőt, ugyanúgy a tesla is ezt csinálja kicsiben, kis szikra = kis hangerő. A kisülések frekvenciája adja a hangmagasságot. 


1. Azt láttuk a múltkor (arról a bejegyzés még csonk és nem élesítettük), hogy bármilyen szikra rádiójeleket gerjeszt a kilohertz és a megahertz tartományokban. Vajon ez az aránylag halk tesla-szikra, fogható lenne e rádión? És igen! Az AM tartomány több részén is, pár méterre a tekercstől is elég határozott vételt kaptunk. Volt olyan frekvencia, amivel még egy betonfal mögött is bejött a rock. FM tartományban szintén több hullámhosszon, a lakás túlsó felén is tökéletes, hangos volt a vétel. És sokkal testesebb, gazdagabb volt a hang (némi torz zajjal keverve azért), mint amit a szikra magára kiprüntyög a levegőbe. Érdemes ezzel játszani, meghatározni milyen hullámhosszon mekkora távolságra duvasztja el a rádiójeleket a tekercsünk. Valószínű, hogy több szomszédunk rádiózását tönkre vághatjuk egy ilyen eszközzel. Nem értünk a rádiójelekhez (sem), de azt gondoljuk, mivel elég széles spektrumban tolja, nem lehet túlságosan hatékony mint rádióadó. De mókás. Itt is valami ilyesmi történik.
Azért csak óvatosan, mert a hatalomnak valamitől van egy olyan érzése, hogy csak ő döntheti el, ki mennyiért szemetelheti tele kereskedelmi rádiókkal és idétlen reklámokkal az elektromágneses környezetünket és a tesla-rádiód biztos nincs ezek között.

2. A másik kísérlet a gerjesztett fénycsövek és a múltkori lézeres hangátviteles projektünk közös gyermeke. Arra voltunk kíváncsiak, egy zenélő tesla-tekercs által meggerjesztett neoncső fényét mennyire modulálja a zene, illetve ezt egy napelem-mikrofonnal fel tudjuk e fogni? És igen, a napelemet a gitárerősítőbe kötve tökéletesen tudtuk venni a zenét. Alig volt zajos, nyilván a hálózati 50Hz (amit mi valamiért 100Hz-nek mérünk) egyáltalán nincs benne, hiszen nincs is hálózatra dugva a fénycső és volt benne magas és mély hang is rendesen. Olyan high low-fi-szerű.  


Mindkét kísérletet javaslom otthonra. 

Megjegyzés. Nagyon ne csodálkozz, hogyha a működő tesla-tekercs közelében kibolondulnak az elektromos eszközök. Például 20 centire a billentyűzettől  (kábeles, nem BT), elindította a számológép programot. Többszázszor. Tehát nem tudhatjuk, pontosan milyen jeleket sugároznak ki, lehet ha valami súlyos inzultust küldenek ki a világűrbe és egyszercsak emiatt fognak lepofozni minket az ufók. Szóval csak óvatosan. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése