2023/01/06

Oszcilloszkópos rajzolgatás

Signalizer VST, a cikk második felében lesz róla szó

Csak akkor olvasd, ha
1- nincs életed,
2- ilyesmivel akarsz foglalkozni és kell egy kezdőrúgás.  

Processinges játékTed Davystől, ami mp4 videóból készít vektorszkópos mozgóképet, illetve ennek megfelelő borzalmas hangot ad a számítógép kimenetére, amit loopbackkel vissza lehet rögzíteni pl. Audacityvel. Innentől van egy hangunk, amit bármikor, oszcilloszkópon meg tudunk jeleníteni. Előnye az ingyenesség, hátránya, hogy egy átlagos videóból felismerhetetlen dolgokat rajzol. Nagyon vonalas, kontrasztos, lineart videó kell ahhoz, hogy a vektorszkópja élvezhető legyen. Másik hátránya, hogy a hang is csak zörgés-búgás, nincs ráhatásunk a frekvenciára. Ezt úgy szokták egyszerűen áthidalni, hogy az egyes képekhez tartozó zúgásokat feszesen vágják egymás után, ritmusban, így az oszcillo-videoklip is pörgősebb. Nem minden van benne a videóban, ezért leírjuk mi is.
    
Kell hozzá egy Processing, a Tools - Manage Tools - Libraries szekcióban fel kell installálni az XYscope-ot és a Drop librarykat. Ezeket a Sketchbooknak fenntartott könyvtárstruktúrába teszi (nem magának a proginak a libraries könyvtárába). A Sketchbook elérése megtekinthető a File-Preferencies  ablak legtetején, de alapesetben a user\Documents\Processing\libraries alá kerül. 
Ekkor, meg lehet nyitani az xtra_video példafilet  (\Processing\libraries\XYscope\examples), és futtatni.  Nekünk még további 3 könyvtárat kellett letöltenünk, a kapott hibaüzenetből azonosíthatók, melyek ezek. 

A kódban a videófile nevét (elérését) ki lehet cserélni saját videóra, illetve a vektorszkóp méretét is lehet állítani. 

A (data folderen belül található) videókat lejátszotta ugyan zöld krikszkraksszal, de hangot nem generált egy mukkot se. Ehhez a kódhoz hozzá kellett piszkálnunk, mert default 0 értéke van a movie.volumenak:


Utána már csak meg kell patkolni az Audacityt, hogy a kimenetet visszaloopolva rögzítse a videót:


És akkor lehet gyönyörködni a borzalmas hangú, felismerhetetlen vektorszkópos videóban:


Nem teljesen bízva a Processinges cuccban a Soundcard Oscilloskópos programmal is monitoroztuk az eseményeket, nagyjából ugyanazt rajzolta. Ryan úr videoklipje a csajos seggekről azonban nem csak ezeket a vektorszkóp hangokat használja, tehát valahol ez csak egy összevágott fenszi videoklip, de nem igazi oszci-mjúzik. 

Összességében, ha nagyon meg vagy szorulva, ezzel is el lehet baszni egy délutánt, de nagyon előkészített mp4-et kell neki átadni. A hangból meg zenét vágni kész művészet lesz, de feszes vágásokkal nem lehetetlen. 

Azz XYScope-könyvtár több más elemét is érdemes kipróbálni, a xtra type például a begépelt szöveget jeleníti meg és zsünnyögi el hanggal. 

Érdekes még ez a, szintén Processinges, LeeShooZoo megoldás is (csak simán bemásolod egy üres Scetchre és futtatod. Továbbá a basic drawing példafile is érdekesnek tűnik, mivel az egér mozgatása fel és le a két csatornát modulálja. Ted Davis egyéb cuccai között mindenképpen érdekes szétnézni. 

Sok érdekes videó van a témával kapcsolatosan a Vector Hack Festival csatornáján is.

Ez meg egy Online rajzolgatós felület, rajzot és hangot is kiment, viszont elég fapados.

Chris Alan már igazi zenét csinál oktatóvideóiban. FL Studiot használ leginkább, de van ott minden. Sajnos az FLStudio se két lej, több mint a Fenderson célprogramja. Fruity Loops néven 2012-es verzió megtalálható, de Chris videói 5 évesek, szóval nem kizárt, hogy az a verzió még nem alkalmas. Akkor már Fenderson oscimusicjára érdemesebb költeni és időt áldozni.

Pusztán érintőlegesen, mert nem oszcillo-zene témakör, csak hangmegjelenítés, de érdekesnek tűnik Thorborg úr Signalizere is (ami nemcsak vektorszkóp, oszcilloszkóp, de még a spektroszkóp is), azonban itt Visual Studio-ban kellene fordítani a letölthető binárist, ezért VST pluginként töltöttük le. Sajnos ehhez meg egy VST host kell. Két programban próbáltuk ki. 

Cakewalk, tudja fogadni a VST pluginokat. A pluginok közé fel kell venni a Signalizer elérési útvonalát, majd frissíteni a pluginokat, ekkor az uncategorizedben jelenik meg, így hozzáadható a trackünkhöz.


Ez egy gitárhúr. de nehogy azt hidd, hogy magától ilyen szép. Ugyanis a gitárjel az mono. Tehát így kell kinézzen:


A trükk, hogy a Signalizer elé hozzá adtunk egy pl. Sonitus Surround plugint, amiben a hangot jobbra-balra küldjük a két csatorna között. Ha megfigyeled, az első képen aktív, tehát szép kalácsot formáz a hangból, a másodikon kikapcsoltuk, ezért a gitárjel csak egy pálcika. Továbbá a sorrend se mindegy, a Surround a Signalizer előtt kell legyen:


Másik divatos oszcillo-plugin a JScope szokott lenni, ha keresgélsz a témában tutti belefutsz. Egy tűz alatt ezt is kipróbáltuk, legalább gyakoroltuk a mozgást a Cakewalkban:


A Signalizer azonban érdekesebb. Anélkül, hogy a hangképet meg akarnánk fejteni, csak szép, az egyik egy mélyebb üres húr, a másik meg egy üveghang vektorszkópja:




És ha nem akarsz ekkora nagy barom programban dolgozni, mint a Cakewalk, vannak egyszerűbb, intuitívabb, meredekebb tanulási görbéjű, VST Hostok is, pl. a Cantabil Lite. Úgy tűnik a Cakewalk VST pluginjait képes volt ellopni magának, mert abból a könyvtárból látja az elérési útvonalakat. 


A virtuális orgona hangja is csak egy pálcika, hiába küldtük ki sztereóban, viszont a dob plugin, és főleg a tányérok kétdimenziósak.


Itt is kipróbáltuk a Jscope VST-t.


Itt meg megpróbáltuk a gitár jelét egy ChannelTool pluginnal legalább elforgatni, hogy az orgonával ne egy síkba essen. Valószínű erre is lehetne egy olyan VTS-t tölteni, ami a hangot a két csatorna között dobálja jobbra balra, de meguntuk. Próbáltunk egy jelgenerátort is alájaengedni, de a VST-hostok kisajátították az audio-bemeneteket, még a Youtube se hajlandó megnyikkanni, amíg ők futnak, nemhogy egy jelgenerátor progi. Ezt még meg kellene oldani valahogy. De valamit csináljatok ti is. Aztán, ha sikerül egy profi jelgenerátort, vagy valamit, alá-applikálni, akkor írjátok meg. Addig itt egy videó, hogyan lehet a Signalizert konfigurálni, mert nemcsak ilyen zöld krikszkrakszokat tud ám. Mi ezzel egyelőre elengedtük a dolgot. 

És akkor vissza a fő témához, szintén egy ingyenes alkalmazás, ami a vektorszkópos muzsikához kapcsolódik. Ez pedig az OsciRender. 
Zenét mondjuk nem készít, de egyes szöveges, vektoros 3D (és még mi minden) állományokat bármilyen megadott hangra megjelenít, mozgat 2 vagy 3 dimenzióban, stb. Aztán ezekből a hangokból lehet zenét szerkeszteni. 

Az .obj lehetőséget a program saját kockájával néztük meg, mert most 3d-szerkesztést is nem kellene ehhez tanulni, így is annyira interdiszciplináris az egész...


A programból egy online spektroszkóp hívható meg (bal felső sarok), mi azért mellé nyitottuk a SoundcardSpectroscope progit is, amiben kicsit elnagyoltabbak voltak a rajzok. 


Szövegállományokat (.txt) is tud, itt fent például Gimpix nevét hullámoztatja 440 Hz-es Lá hangban.


És amivel végképp levett a lábunkról, hogy képes volt a Corelben rajzolt majomfejünk .svg állományát megjeleníteni, amit a múltkor nem sikerült a doodal progival. Na jó, ez se az összes .svg állományt mutatja meg, de sokkal többet. 
Szóval ha ingyen kellenek vektorszkopon megjeleníthető hangok, akkor talán ez a legígéretesebb eszköz. Majd ha elmélyültünk a 3D rajzolásban is, akkor visszatérünk saját rajzok hangjaival. De az nem holnap lesz. 

2023.02.02. Frissítés. Találtunk még egy remek kis vektorszkópot, ami tud balerinát, meg unikorn(t)is zizegni.
Forrás


A Vectorscope szívhangját Audacityben rögzítettük majd egy külsős oszcilloszkópon is megjelenítettük. Ez utóbbi a szív helyett, valamiért csöcsöket rajzolt, de ez csupán részletkérdés. 

A hypotrochoid meg lazán érinti ezt a bejegyzésünket





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése