2023/01/19

Tükörpróba. PL-CPL teszt.

Lineáris és cirkuláris polárszűrőkkel szórakozunk. Létezik a tükörpróba, ebben a videóban 1:40-nél beszél a kollégaúr erről.  Nincs ilyen fenszi, mozis polár-szemüvegünk, mindenesetre két CPL és két PL fotószűrővel megpróbáljuk reprodukálni. Félszemű olvasóink itt most ugorjanak az utolsó bekezdéshez, mert két szűrő interakcióját két szemmel lehet megállapítani, bár nem kizárt, hogy valami lézeres-tükrös megoldást is össze lehetne ütni. 

Szóval két szemünk elé teszünk két CPL szűrőt, a csavarmenet felől (a negyedfázis szűrő oldaláról) nézünk bele és felváltva nyitogatjuk a két szemünket. Ugyanezeket tapasztaljuk, ha két PL szűrőn át pislogunk:
1. kiforgatható olyan pozíció, ahol mindkét szemünk átlátszik. Egyszerre, egy irányba forgatva a szűrőket ez így is marad. Ilyenkor a polaritás párhuzamos (ezt polarizált fénybe, monitorba, nézve lehet csekkolni). 
2. kiforgatható olyan állás, ahol felváltva pislogva, mindig a nyitott szem látszik át, a zárt szem sötét, ilyenkor egyszerre forgatva így is marad. Ekkor a kér lencse polaritása 90 fokban áll egymással.
3. nem forgatható ki olyan állás, hogy a csukott szem legyen átlátszó, a nyitott meg sötét

4. akkor is ugyanezt tapasztaljuk, ha egyik szemünk elé CPL, a másik elé PL szűrő kerül.

5. Amennyiben viszont a két CPL-en keresztül fordítva nézünk, vagyis a negyedfázis szűrő (csavarmenet) a tükör felé mutat, akkor bárhogyan forgatjuk a CPL szűrőket, mindig a nyitott szem lesz sötét

Ami azt jelenti, hogy a videós szemüvegén elől van a negyedfázis szűrő? Mondjuk a szem felől minek is lenne, hiszen a szem nem fáziskeresős autófókuszt használ, mint a fényképezőgép, tehát oda fölösleges. Ebből viszont az következik, hogy az ilyen 3D mozikban, a két szemre jutó kép nem egymásra 90 fokban síkban polarizáltan, hanem cirkulárisan érkezik. Vajon miért? Ezt tűnik alátámasztani ennek a videónak a végén található tükörteszt is

Szóval mi is történik? Azt olvastuk, hogy a tükör a polarizált fényt megtükrözi (ez bármit is jelentsen). Az 1-es esetben a szemünkről kiinduló polarizálatlan fotonok áthaladnak a polarizátoron, a tükörben megtükröződnek (nem elforgatódnak, tehát ugyanabban a síkban maradnak), majd ugyanúgy visszabújnak a másik ugyanolyan szögben álló polárszűrőn. Mindkét szem átlátszik a szűrőkön. 

A 2-es esetben a második szűrő 90 fokban áll, tehát a mögötte levő szembe nem jut be foton az első szűrő mögül. Tehát mindig csak a nyitott szem előtti szűrő fog átlátszani. 

Ha viszont az 5. pontban a szemünkről kiinduló foton áthalad a lineáris polárszűrőn, majd a negyedfázis szűrőn, akkor mondjuk órajárásával megegyezően lesz polarizált. Ez a tükörből visszaverődve órajárásával ellentétessé változik, majd újból áthalad a negyedfázis szűrőn és visszaalakul lineárisan polarizálttá, csakhogy pont 90 fokban, mint ahogy kilépett, ezért nem tud visszajutni, tehát a nyitott szem sötétet lát. Tádámm.

Forrás

Szóval sokkal egyszerűbb a CPL-teszt. Fordítsd csavarmenettel a tükör felé, nézz át rajta, és ha sötét bármerre csavargatod, akkor CPL. Ugyanakkor a tapasztalatok alapján sejtjük azt is, hogy a két CPL szűrőnk forgatási iránya megegyezik (ha ellentétes lenne, akkor a tükrözés miatt pont áteresztőnek kellene lennie, elvileg össze lehetne téveszteni a PL szűrővel?), de mivel nincs két bizonyítottan ellentétes irányú CPL-ünk, ezért ezt egyelőre nem tudjuk igazolni. 

2023.01.23. Frissítés: utólag találtuk a wikin ezt a remek szimulációt a tükör hatásáról a cirkuláris polarizáltságra.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése