2017/03/16

Hol vannak a gibibájtjaim? Grimpix tényfeltáró riportja a háttértár-hatalomról.


Mind tudjuk, hogy egy memóriakártya, merevlemez mindig kisebb, mint amit ír rajta, de azért ami sok az sok. Méghogy Gibibájt, meg Mebibájt... Azt ugye megszoktuk, hogy az üveg bor hétdecis, a nagy kóla csak másfeles, majd ezeknek is utánajárunk, de most vettem egy ilyen kártyát 32% kedvezménnyel: eléggé prémium termék, SDXC - 64 GB (bármit is jelentsen ez egyelőre). Mondjuk úgy, ez egy fordított baker's dozen. Mint látszik, a román forgalmazó nem kapott sérvet attól, hogy tudtomra hozza, bizony nem lesz az 64, de a gyártó oldalán legalul, azért az apróbetűsben csak van némi utalás*.


Vagyishogy másképpen számolják a kilót, megát és a gigát, mint azt elvárná a (fél)művelt ember... Így ni:
aztán a lap alján legörgetve egészen a Mohorovicic rétegig:
... és az a vicc, hogy nekik van igazuk, legalábbis 1998 óta biztosan, mert azóta Újbeszél van. Hogy a marketingesek voltak túl hülyék  a  210 = 1024-hez, ezért továbbra is úgy számoltak, mint az oviban, vagy a mérnökök túl kockák (az ezres váltó 1111101000 lenne binárisan, ami elég hülyén néz ki), de mindenesetre kétféle terminológia létezik. Tudtátok, hogy mi valójában gibibájttal számoltunk? Persze, hogy nem tudtátok. Mert a háttértár-hatalom érdeke, hogy ne is tudjuk. Régen mindenki vágta, hogy kettő hatványaival kell számolni, de amióta minden suttyónak lehet számítógépe, elszabadult a pokol, 1000 megabájt az 1 gigabájt, de 1024 mebibájt viszont 1 gibibájt. Asszed hülyéskedek. Pedig nem. Ezt tetézi az is, hogy mindenki úgy használja a nyelvet, ahogy jólesik, és ebben élen járnak a nagy operációs rendszerek, internetszolgáltatók is. Na pont ezért nem tudsz 64 gibibájt cuki macskás képet egy 64 gigabájtos kártyára rámásolni.

Tehát a gyártó csupán 64.000.000.000 bájtot ígér. Viszont mi 64 X 230 bájtot várunk. Vagyis 68.719.476.736 bájtot, 4.719.476.736 bájttal többet, ami ugye 4,39 gibibájt hiány. Szóval, ha bedugom a gépbe a cuccot, akkor több mint 4 gibibájt hiányzik. Pár éve egy ekkorka kártya bizony ugyanannyiba került, mint most a 64-es. Csoda, hogy így felültem erre a körhintára?
Na jó, azt látjuk, hogy a windóz se ismeri a gibibájt helyes jelölését, de legalább nem úgy számol, mint a kofák a piacon, ha pityókát mérnek. Meg azt is látjuk, hogy még a megígért 64 milliárd bájtot se tudja a kártya, de döntsd el te, hogy ennek mi az oka. Hogy a mi költségünkön tárolják a kártyakezelő adatait is, címzést, fájlrendszert, master boot recordot, fittyfenét? Vagy csomó védett és a felhasználó számára hozzáférhetetlen biztonsági szektort is fenntartanak gyártási hibák kiküszöbölésére, fájlműveletekre, hibajavításra, karbantartásra, adatmozgatásra, CPRM-re és még mi mindenre, jelen esetben legalább 768 kibibájtot, aztán még ki tudja mennyit, amiről csak a kártyakezelő tud. Valójában ők jóval nagyobb tárhelyből gazdálkodnak, simán elképzelhető, hogy a kártyám igazából egy 128-as, amin annyi a használhatatlan blokk, hogy 64-esnek adják el. (egyik forrás, másik forrás).

És tudtad? Ide kapcsolódik az is, hogy miért minden nagyobb kártya duplája az elődjének? Ugyanis egy biten két címet lehet tárolni, két biten négyet, három biten 23 és így tovább, a cím minden egyes bit növelésével dupla akkora tárhelyet képes megcímezni. A címhez egyetlen bit hozzáadásával kétszer akkora tárhely címezhető. Persze ebből azért lehetne csinálni 666 gigás kártyákat is, de az mégis, hogy nézne már ki, meg el kellene pazarolni a lehetséges címek/tárhely felét. 

SDHC Speed Class 10.svg UHS Class 1.pngVideo Speed Class 10.pngApplication Performance Class 1.png
Na most ugye ez az SDXC egy számomra relatíve új szabvány (2009.), kérdés, hogy a D5000 egyáltalán felismerné e az exFAT fájlrendszert, de persze unom kipróbálni, mert el kellene menni a szekrényig, meg úgyis a vadiúj tabletbe kellett. Eddigi kártyáim mind jelentősen kisebbek voltak (SDHC < 32Gb) és nyilván így a hiányzó gigák is kevesebben voltak. Pontosabban a kártya tárhelyének duplázódásával több mint megduplázódik a hiány is. Egy 4 gigás kártyán csak 0,275 giga hiányzott, a 256 gigás kártyán viszont már 17,5 giga deficit lesz. Az egy teráson meg annyi, mint ez a szóban forgó kártya teljes kapacitása. Azért ez elég gáz, és az az igazság, hogy a merevlemezeknél már régóta tapasztaljuk, csak ott ennyire nem kúrta fel az agyunkat valamiért

Egy jó közelítés, ha tudni szeretnéd mennyit használhatsz majd fel a kártyádból a 0.93-as szorzó, amit már nem tudom honnét nyaltunk, vagyis 64Gb*0,93=59.52Gb Na bummm, majdnem pontos.  

* azért a csomagolás hátára is felnyomtatták ötpontossal.

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Köszi, ez nagyon jó cikk. :) Gondolkoztam, hogy miért nem annyi, mint amennyi rá van írva, de sose mentem utána. Annyira nem vagyok jó informatikából. A túrázós posztjaid is nagyon tetszenek, adnak jó ötleteket, lassan végigolvasgatom őket. :D

    VálaszTörlés
  2. Aszta, megcsapott a villám? A lavina mellett ez a másik nagy parám. Látom a kávézombin pont Retyi az ucsó poszt. Na és akkor egy kérdés, pont tablett tokon gondolkozom, tudsz magyar billentyűt kapcsolni rajta, mert minnyá kihajítom a samsungot. Ja és Grimpix üdvözli Tigrist :)

    VálaszTörlés