2024/04/19

Tesztpedál bypass-műtét, megértjük a 3PDT működését.

Szükségünk lesz egy olyan hardverre, amibe bele tudjuk vezetni a gitárkábelt, amiből kijön egy gitárkábel, közöttük direkt átjárás (bypass) van, illetve kapcsolható rá bármilyen próbapanel. Passzív (true, vagy hardwire, franc se igazodik ki a nómenklatúrában) bypassban gondolkodunk.


A 3PDT kapcsolása látszik az ábrán, ami megvalósítja a bypasst, illetve az effekt közbeiktatását. Ez a Big Muff pedálunk rajza, amiből az derül ki, hogyha a piros X jelzésnél leválasztjuk a lila és a zöld vezetékeket a panelről, és kidobjuk a panelt a francba (ami valljuk be szarul szólt, de lehet ha ennek a mi forrasztási szkillünk az oka), akkor kapunk egy olyan pedált, ami képes true Bypassra is, meg bármilyen tesztpanelt köthetünk a lila és zöld végekre. 

Forrás

Ettől eltérő kapcsolások is megvalósíthatják ugyanezt, a hatást, de a miénk történetesen így volt beforrasztva, ezért ennél a változatnál maradunk. 


A 3PDT kapcsoló két állása ennél a bekötésnél kb. így nézhet ki:


A pink esetben valósul meg a true bypass, a led nem világít, a sárga esetben viszont a gitárjel az effektusra vezetődik, majd onnan jön vissza a kapcsolóba és megy a kimenetre. A led meg áramot kap, tehát ennél a kapcsolásnál világít. 


Jól látszik, hogy a bejövő és kimenő gitárjelek Groundja nincs rákötve direktben a nyomógombra, amikor az effekten átmegy, akkor nyilván a panel Groundján keresztül van meg a kapcsolat, de Bypasskor, az a gyanúnk, hogy szintén az effekt áramkörén keresztül leföldelődik a házon át (a középső gomb ugyanis a házra vezetett groundból kap). Ez számunkra azt is jelenti, hogy egy nagy közös Groundot lehet használni. 


Ki is próbáltuk úgy, hogy az effektre rákötöttünk egy LM386-os erősítő modult, és két vörös ledet hard clipnek. Bár a Bypass működött, az LM386-os modul valami zajt vitt a rendszerbe (Bypasson is hallatszik), ezért arra gondoltunk, hogy a kapcsoló beforrasztásával lehettek gondok. Ezért teljesen új kapcsolóval újra csináltuk az egészet, de kidobtunk mindent, a jackeket, a tápcsatlakozót is. A csóré házba szereltünk be mindent újból. 


Jobb lett, de nem tökéletes. Valami elkerüli a figyelmünket, lehet hogy valami kondenzátoros szűrések kellenének ide-oda. 

A német pedál nem bízza ránk a forrasztást. A kötés ugyanaz, a jobboldali kép tükörben értendő

Frissítés. 
Ebben a videóban alaposan elmagyarázzák a Single Pole Double Throw, Double Poles Double Throw, illetve a 3Poles Double Trow (3PDT) kapcsolók működését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése