2023/09/04

Kilóg az asztroláb

Tettünk egy rövid kiruccanást az asztrolábiumok felé is. Olyat is olvastunk valahol, hogy az asztroláb korának okostelefonja volt, de ezt túlzásnak tartjuk, mivel telefonálni tutti nem lehetett vele. Sem fényképezni. Persze, minket is lenyűgözött elsőre, de aztán úgy vagyunk vele, hogy szép-szép, de otthonra nem kellene. Meg kicsit rímel az Antikytherara is (Antiküthérai szerkezet), no nem az Indiana Jonesos fényesre polírozott archimedesi időgépre, hanem az eredetire, ami állítólag az első Naprendszer-modell lehetett.

Forrás: wiki

Erre amúgy van egy WolframPlayeres modell is, de annyira lassú, hogy nem sok mindenre lehet rájönni belőle. Mindenesetre elég komplex szerkezet, tekintve, hogy a vaskorszakot még alig nyalogatták ekkor a tudósurak. De ezek a Naprendszer-szerkezetek sem piskótából vannak. Mennyi ideig rakhatták össze, ha  a kicsinyített belső-naprendszer kartonmodelljét 50 óra összeállítani. Ilyen se kell.  

Mert ugye számtalan, jobbnál jobb planetárium szimulátor létezik (orrery). Például ezt már használtuk a tavalyi bolygóegyüttálláskor. De ez is szép. Meg ez isEz nem annyira, de van geocentrikus nézet benne, aminek gyanítom a laposföldesek örülhetnek igazán. 

Na mindegy is, vissza az eredeti témához, az astrolábium egy planiszféra és egy dioptra házassága. Hát szegény ókori szavantoknak nem volt átlátszó fóliájuk, amire rányomtathatták volna a csillagokat, ezért bronzból kellett kifaragják, az egyes csillagokra mutató karocskákat, értelemszerűen ezek száma csak mérsékelt lehetett. Ha sajnálod a pénzt egy planiszférára, csinálhatsz is magadnak egyet:

Innen letölthető egy hasonló

A fenti planiszféra-állás lemodellezve Stellariumban, hogy tényleg azt mutatja e, amit kell.

A régi uraknak nem volt ilyen, minden szélességre letölthető, tárcsája, tehát a régi planiszférák több (bronz) tárcsát is jelentettek és mindig az aktuális szélességnek megfelelőt kellett használni. 

Na, az astrolábium is valami hasonló, és lehetne venni bronzot drágáért, vagy bronzutánzat kartont szintén nem olcsón, de lehet csinálni is egy sajátot innen letöltött rajzokból.  Itt meg a hozzá való leírás.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése