2012/04/10

Gál elvtárs, mennyi az idő?

Hát még a szobor... Én már ezelőtt négy évvel is fogadtam volna bárkivel egy kicsikólában, hogy többé sosem látjuk viszont a Gál-órát. Gyanítom, évek óta egerek cimbalmoznak a szerkezetében, és maholnap menthetetlenül elvész ez a szocreál kincsünk. A Sorbán-Szőcs alkotópáros munkája, kb. pont négy esztendeje, tíz év szolgálat után,  megszűnt nem mutatni a pontos időt, ami persze nem azt jelenti, hogy azóta mutatná, sőt... nekem mégis hiányzik.

Fő-tér-idő-görbület ezelőtt négy-öt esztendeje.Természetesen nincs abszolút idő.
A negyedik idődimenziót a kép exif-je adja.


Persze, kocka volt, s nem működött rendesen, megérett a pusztulásra.
Az óra története nem mentes a városi legendától sem. Azt tartja a (mende)monda ugyanis, hogy az óra titokban tudta muzsikálni a magyar (vagy netán székely?) himnuszt, ami abban a rendszerben nem csekély ellenállásnak számított volna... mert mi van ha egy áramszünet után megbolondul és nyakunkra hozza a hadsereget? Cáfolja meg aki bírja :)

Ez év elejétől a városháza homlokzatán lakó óra próbálja visszaállítani a 9 év alatt megrendült köztéri óra-bizalmat. Lássuk sikerül e. Nem különösebben drukkolok neki, mert én a Gál-órát akarom vissza.

8 megjegyzés:

  1. Jó kis "elmélkedés" született az órák kapcsán. Én nem ismertem az óra történetét, vagyis, hogy ki állíttatta vagy készítette. Egyszer csak láttam, hogy ott van, jár és óránként zenélt is ha jól emlékszem, de nem sokáig mutatta a pontos időt, amint írod, tíz évig.
    Talán ezért is rögződött bennem, hogy az ilyen órák beleértve a toronyórákat is nem megbízhatóak. Ezért mindig a saját karórám szerint tájékozódok az időben.

    VálaszTörlés
  2. Vissza a Gál-órát! Szerintem a Bethlen negyedi parkban jó helye lenne.

    VálaszTörlés
  3. A park nekem is tetszene, de csak akkor kell, ha végre meglesz a vizes cucc is körbe. Hanem inkább fújják fel.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Az órát apukám és Szőcs István készítette, Gál elvtárs rendelésére, aki polgármester volt abban az időben.Annyi köze volt az órához, hogy nem engedte az eredetileg tervezett formát.

    Az igazság az, hogy sem a székely sem a magyar himnusz nem volt benne, viszont a románt bele akarták tetetni és ezért nem zenélt végül az óra.

    Kossuth nótákat és a Rákóczi indulót tudta, minden órában zenélt.

    Apu szerint az az egy jó volt benne, hogy ez volt a kommunisták utolsó órája. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Júdejó, én csak netről összekaparható morzsákat tudok az óráról, meg amire emlékszek. Látom blogolsz, nincs kedved csinálni egy bejegyzést erről? Ide is megírhatod, ha gondolod. Sokan szeretnénk. Léccilécci. Kiváló nosztalgia-téma lenne. Pl. érdekelne, akkor apu a belbecset készítette? Vagy a külcsínt is? Mert még felmerült egy úr neve. Alkotópáros voltak? Hanem javítanom kell a posztban :) És asszem Elekes neve is előkerült az óralappal kapcsolatban, de ő mintha cáfolta egy netes cikkben. És az is izgi lenne, hogy valamit megtudjunk a működéséről. Csak annyira, amennyire laikusként megértenénk. Naaaa, és akkor a magyar himnusz BUSTED :) de káááár. És egyvalami lenne igazán ütős. Ha lenne felvétel a hangjáról. Talán még a Wang folyó is szeretne egy ilyen bejegyzést :) Mit szólsz?

      Törlés
    2. Jajj és persze, az eredetileg tervezett forma is rettenetesen érdekel.

      Törlés
  6. Mint blogomon is látszik, nem igazán vagyok grafomán, a leírtakon kívűl nem nagyon emlékszem egyébre.

    Még talán annyi hogy a Matrica gyárban készítették el ahol ő Sorbán László és Szőcs István is dolgozott. Miután kész lett az Udvarhelyi óra a Csíkszeredai városháza is rendelt egyet, a városház homlokzatán látható órát is ők készítették

    Az órázás még ma is nagy hobbija, minden szekrény tele óraszerkezetekkel, a régi mechanikus órákat szereti és a falon is mindig ketyeg egy-két javítani hozott kakukkos.

    Édesapámmal nehéz beszélni telefonon, mert rosszul hall. Májusban második hétvégéjén hazautazom, akkor megkérdezem tőle a dolgokat és újra jelentkezem.

    VálaszTörlés