2013/02/21

Amatőr szeretettel, Ljubitel!

Pillanatnyi (?) elmezavarában Grimpix vásárolt egy beteg Ljubitelt. Pontosabban az úgy volt, hogy rákérdezett az eladótól, hogy az objektív tökéletesen működik e. És persze, hogy mikor megjött, mégsem működött. Pont a B idő. Na most ebből két elhamarkodott általánosítás következhetne, a romániai okaziin mindenki csaló, vagy senki sem ért ahhoz, amit elad. Tetszés szerint választható, egyik sem hízelgő. 

Nem küldtük vissza, mert úgy illik, hogy a posta ne kerüljön többe, mint a portéka, ezért inkább eljátszottuk azt a házasságot amit régóta szeretnénk. 
Body-sapka + Ljubitel objektív
Sajnos a bádi-sapkába beszerelve túl közel van a szenzorhoz (75mm-es lencse), viszont a makrósínbe fogatva már túl messze. Ezért a végtelenért még meg kell dolgozni. Így felszerelve nagyon komoly látványt nyújt. És szép rajza van. Esélyes egy lenszbébi projektre is, hiszen elég távol van a géptesttől ahhoz, hogy döntögetni lehessen. 
Teljes rekesznyitáson
Rekeszelve  (kb. f/8)
Nyilván semmi sem mehet kárba, a keresőlencse is mutatós, sztímpánkos darab, de fotózni elég lágy. Valamire ez is jó, kontrasztszegény, drímes képet okoz. Érdekes, hogy a fókusza nem azonos az objektívével. 

Végtelenhez azért ez is távol volt. 
Cseppet sem mutatós, de nagyon szépen rajzol viszont a Smena (talán Smena 8, 40mm-es lencse). Sajnos nem lehet elég közel tenni a szenzorhoz, a fényaknába ilyen ótvar dolgot nem szívesen dugnánk be. A rekeszt is csak találomra állíthatjuk, mert ennyire lecsupaszítva semmilyen támpont nincs arra vonatkozóan, mekkora értéknél áll. 



Na persze így sokkal zsiványabb lenne a külcsíny,
csak így nem állna meg magától a gépen a cucc.

5 megjegyzés:

  1. Nekem tetszenek a képek - a drímes különösen idéz valami 70-es évekbeli filmkockát. A hibrid gépek is egész jól mutatnak, olyan pajzánul anakronisztikusak :D - és hogy a Pixinek mennyi türelme van!!

    VálaszTörlés
  2. Nekem is megfordult már a fejemben, hogy vajon a Zeiss ikonom obiját rá lehetne-e valahogy alkotni a D80-ra, de azonnal elszégyelltem magam magamban, hogy ilyen őrültség, hogy is jut eszembe...:-)) Ezek szerint nem lehetetlen, lehet, hogy mégis kipróbálom? Csak az lehet irtó nehéz, hogy a lencséken kívül máshol ne jusson be fény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fel kell áldozni pár body/objektív sapkát s azokból megoldható. Az a kérdés csupán, ad e akkora minőségbeli különbséget, ami miatt megéri a spártai használhatóságot. APSC-n mindenképpen király portrétele lenne. Én tutti ráműteném, ha lenne egy jobbacska középformátumú lencsém, de a Moskva 5-ömet ennyiért nem omlasztom meg ejsze :)

      Törlés
    2. Megérni szerintem semmiképp nem éri meg, csak a kísérletezés öröméért esetleg. Nekem van 50mm f1,8 Nikon obim, persze az olcsóbb fókuszmotor nélküli AF-D típus. Az teljesen kielégíti az 50mm-es igényeimet és van AF, fénymérés meg minden extra ami kell.

      Törlés
  3. Pofátlanul jól néz ki a smenaobival a gép,
    hihetetlen retrós hatást kelt :D
    __________________
    смены|NIKON VAGYOK|
    _____|____________| :))

    SMENA

    VálaszTörlés