2013/05/01

Székelyudvarhely a Vandálok fővárosa - napkamera tanulságok

Háttérben a Pléhkrisztus
Akárki akármit is mond, a fotózás bizony több mint a dolgok láttatása. A napkamera projektnek is fontos társadalmi üzenete van, döntsétek el, hogyan értékelitek a 9 kihelyezett kamera életútját. Például sokan azt hiszik, hogy Székelyudvarhely környékét a székelyek lakják. Nos  Grimpix szerint lehet, ha mégis inkább a vandálok. 


Tényszerűen:
2 drb. napkamera a Jézus-Szíve Kápolna fölötti dombon, az ösvény mellett  - mindkettőt megrongálták az első hét után. Összeroncsolva, találtuk meg (be voltak horpasztva, illetve megpróbálták felnyitni)
Az egyik összeroncsolt kamera képe a Kápolnáról
2 drb. napkamera a Pléhkrisztusnál - csak egyet találtunk meg (gyaníthatóan a másik megsemmisült, de ez nem bizonyítható)
2 drb. napkamera Orbán Balázs sírjánál, illetve a kapuknál, mindkettő elveszett kb. a 4 héten. A harmadik héten, egy magyarországi telefonszámról jött gyanús bejelentés, hogy véletlenül megmozdították, a helyszínen azonban úgy tűnt, telefonbetyárról lehetett szó, mert ekkor még sértetlenek voltak. Ma azonban hűlt helyüket találtuk. A tavaszi takarítás kizárt, mert a rögzítés szanaszét volt dobálva (a kapunál voltak roncsok, a sírnál semmit sem találtunk - de ezt később is eltakaríthatták a sír rendbeszedői). Ez teljesen más megvilágításba helyezte a Kápolnánál felmerülő, elhamarkodott, etnikai alapú elképzelésemet
3 drb. napkamera idegenek által hozzá nem férhető helyen (kertben, teraszon, ablakban) - természetesen mindhármat begyűjtöttük. 
Sajnos a kamerákról készített onsite képek elvesztek a nagy HDD kihalásban, azok észrevehetősége/rejtettsége adhatna további támpontot az elemzésre. 
Emő ablakából.
Grimpix ablakából
A szülői ház ablakából
A 44 százalékos begyűjtés lehetne egy jó szám, viszont ha a hozzáférhető kamerák megmaradását tekintjük, akkor már csak 16 százalékról lehet szó. Vagyis 6 hozzáférhető kamerából 5-öt rövidke 4-5 hét alatt megsemmisítettek derék honfitársaink. Az egy szerencsés, eldugottabb és nehezebben megközelíthető helyen volt (egy fán, 3 méter magasan).

Most talán duzzogni kellene, hogy egyesek semmibe veszik mások munkáját, de ez a projekt túlmutat azon, aminek szántuk. Ezért most nem is foglalkozunk a megmaradt képek csillagászati/meteorológiai elemzésével. Valószínűleg lesz még hasonló, de ekkor már kimondottan társadalmi kutatás jelleggel  ruházzuk fel (pl. lakónegyedekre bontva, sokkal több kamerával, esetleg térfigyelővel megtámogatva, hogy a kamerarongálók profilját felderítsük). 

Tehát a kísérlet sikeresen tesztelte a polgárokat, az eredményeken még töprengünk, az elkövetők addig is bekaphatják... a világ összes napkameráját. 

2 megjegyzés:

  1. Elég jól sikerült a kép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért van rádobva egy hangyányi kontraszt. Meg inverzbe is van téve, ofkorsz.

      Törlés