2013/11/06

Balán bánja?

Mikor először készültem az Egyeskőre felkészítettek, hogy Balánbányára nincs amivel eljutni, és az különben is az a város, ahol soha senki sem mosolyog. Ez nem volt igaz, mert stoppal felvettek (kiforrott cápa-hálózat működött) és láttam mosolygós embereket is. Sőt egy őzikét is, aki ott élt a garázsok között.
Az interneten több helyen találtam rá utalást, hogy Orbán Balázs Balánt (esetleg környékét) a Székely Svájcnak nevezte volna. Van egy kicsikólája annak, aki ezt bebizonyítja, mert ezt a szókapcsolatot nem találom a Leírásban.  Olyat viszont igen, hogy Gyergyószentmiklóst, vagy az egész Hagymást (de ezt sem konkrétan, csak a szövegkörnyezetből sejthetően), mint a székely földnek ezen havasok közzé rejtett kis Svájczát említi. De az sem kizárt, hogy mindezt az Olt forrásvidékére értette. Napjainkban Balázs bácsi, némi túlzással, bombasztikus stílusával (ami mindig is jellemezte az öreget), talán inkább a Székely Pripjatynak nevezné a városrészt.
Úgyhogy a konkrétumoknál maradva, a Székely (de a betelepítések miatt inkább Román) Texas következik, úgy ahogyan 2010-2011 között rácsodálkozott Grimpix a rézbánya bezárása után maradt lakónegyedre. Az élmény sokkoló volt és elfelejthetetlen. És lefényképezhetetlen, úgyhogy mindenkinek a fantáziájára van bízva, ebből a pár kiválasztott képből, hogyan képzeli el az életet ezekben a tömbházakban (több tömbházban is 1-2 emeleten laktak még családok). 




















Ugyanerről mások: itt, meg jó fotókkal itt

6 megjegyzés:

  1. Nincsenek megjegyzések? olvasom. Akkor most lesz! Lelőtted a Baláni projektemet, arról volt szó, hogy egyszer elmegyünk és együtt, de elnézem neked, mert nagyon jók lettek a fotók. De akkor is... hehe. amúgy amit hiányolok azok az emberek ezekről a helyekről, már ha vannak. De akkor még van miért visszamenni neked, sokadikra, és nekem is lesz...
    Üdv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj Mester, ha mi azt megvárnánk, hogy oda eljussunk, addig elvásna a kő arrafelé :) De ne így legyen, én bármikor benne vagyok, az emberek amúgy is téged várnak, mert nekem itt embert fotózni nem sikerülne. Azt hiszem a szívem szakadna meg, amint megnyomom az exponálógombot.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Az volt az igazán durva, ahogy ott fotózgattunk az elhagyatott helyen, egyre többször tűnt fel, hogy mintha lesnének, hol a lépcsőfordulóban rántotta valaki vissza a fejét, hol egy romos szobából fénylett egy szempár. Figyeltek. Így jöttünk rá, hogy ezt a helyet LAKJÁK.

      Törlés
  3. A fotók nagyon, az apropó kevésbé tetszik. Szellemváros élő szellemekkel... Ez az élet Babolcsai néni...(?)

    VálaszTörlés