2013. nov. 6.

Balán bánja?

Mikor először készültem az Egyeskőre felkészítettek, hogy Balánbányára nincs amivel eljutni, és az különben is az a város, ahol soha senki sem mosolyog. Ez nem volt igaz, mert stoppal felvettek (kiforrott cápa-hálózat működött) és láttam mosolygós embereket is. Sőt egy őzikét is, aki ott élt a garázsok között.
Az interneten több helyen találtam rá utalást, hogy Orbán Balázs Balánt (esetleg környékét) a Székely Svájcnak nevezte volna. Van egy kicsikólája annak, aki ezt bebizonyítja, mert ezt a szókapcsolatot nem találom a Leírásban.  Olyat viszont igen, hogy Gyergyószentmiklóst, vagy az egész Hagymást (de ezt sem konkrétan, csak a szövegkörnyezetből sejthetően), mint a székely földnek ezen havasok közzé rejtett kis Svájczát említi. Napjainkban Balázs bácsi, némi túlzással, bombasztikus stílusával (ami mindig is jellemezte az öreget), talán inkább a Székely Pripjatynak nevezné a városrészt.
Úgyhogy a konkrétumoknál maradva, a Székely (de a betelepítések miatt inkább Román) Texas következik, úgy ahogyan 2010-2011 között rácsodálkozott Grimpix a rézbánya bezárása után maradt lakónegyedre. Az élmény sokkoló volt és elfelejthetetlen. És lefényképezhetetlen, úgyhogy mindenkinek a fantáziájára van bízva, ebből a pár kiválasztott képből, hogyan képzeli el az életet ezekben a tömbházakban (több tömbházban is 1-2 emeleten laktak még családok). 
Ugyanerről mások: itt, meg jó fotókkal itt

6 megjegyzés:

 1. Nincsenek megjegyzések? olvasom. Akkor most lesz! Lelőtted a Baláni projektemet, arról volt szó, hogy egyszer elmegyünk és együtt, de elnézem neked, mert nagyon jók lettek a fotók. De akkor is... hehe. amúgy amit hiányolok azok az emberek ezekről a helyekről, már ha vannak. De akkor még van miért visszamenni neked, sokadikra, és nekem is lesz...
  Üdv.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jajj Mester, ha mi azt megvárnánk, hogy oda eljussunk, addig elvásna a kő arrafelé :) De ne így legyen, én bármikor benne vagyok, az emberek amúgy is téged várnak, mert nekem itt embert fotózni nem sikerülne. Azt hiszem a szívem szakadna meg, amint megnyomom az exponálógombot.

   Törlés
 2. Válaszok
  1. Az volt az igazán durva, ahogy ott fotózgattunk az elhagyatott helyen, egyre többször tűnt fel, hogy mintha lesnének, hol a lépcsőfordulóban rántotta valaki vissza a fejét, hol egy romos szobából fénylett egy szempár. Figyeltek. Így jöttünk rá, hogy ezt a helyet LAKJÁK.

   Törlés
 3. A fotók nagyon, az apropó kevésbé tetszik. Szellemváros élő szellemekkel... Ez az élet Babolcsai néni...(?)

  VálaszTörlés