2015/08/26

Transalpina - Páring

Hát ezt bizony biciklivel szerettem volna felavatni, de most így sikerült. Autóval. És mivel a Páring szélében halad el, ennél jobb lehetőség nem lesz a főcsúcs megmászására sem, ami az újbacsinált térdem kipróbálására is egy jó apropó. 

Szeben-Sebes autópályáról Szelistyénél kergetett le a tábla a Transalpina felé. Nem mondom, szép kis szerpentines rövidítő volt Szeben-Polyánon keresztül Zsinna felé, de ha sietsz, jobb elmenni Szászsebesig. Innen aztán már csak menni kell fölfelé. Az út kitűnő, de szalagkorlát nem sok van, bár elég drága autókban hordják fel a fiatalurak pettingre a csajokat, nem hiszem, hogy meg akarnák húzatni a verda lakkozását holmi korlátokon. A térségben nincs kemping, viszont vadkemping bárhol, aludtunk 2000 méteren is, majd másnap kicsit lennebb az erdőhatár környékén, mert nem volt kifejezetten banánérlelő meleg odafönt. A reggeli kávé az Urdele előtt kb. 2 kilométerrel rendelhető meg, van itt minden, árusok, kürtőskalács is, meg soksok magyar. Innen is támadható a főcsúcs, de nem érdemes, mert picit hosszabb. 

Az Urdele-hágó alatt kicsivel indul a gerinc-jelzés a Nagy-Paring csúcsra, innen persze még nem látszik az igazi csúcsrégió, csak nagy dombok vannak. Nagyon Cindreles érzésem volt, mondjuk nincs is messze az a hegy domb se. Oda-vissza 8-10 órát ír a Páring csúcsra, nekünk 9,5 kellet, pedig senki sem előzött meg, a teljes táv kb. 2x13 kilométer.

Oaşa-tó. Mellette lángos, kürtőskalács magyarul.
Térképet nem találtam, de az OsmAnd minden fűcsomót ismert. Tudja valaki hogyan kell adományozni nekik pár dollárt? 

Ez már majdnem a csúcsrégió.
Az útvonal leginkább a Cindrelhez hasonlít, unalmas alpesi legelőkkel indít, végig 100-200 méteres szintkülönbségeket kell kimászni, persze ez kicsit durvul a csúcshoz közeledvén, ott már inkább Fogarasos és Retyis, de nincs vész, mert a legnagyobb csúcs a legelső a sorban. Abszolút bicebócáknak való terep. Közben sok a juhnyáj, de sehol sem támadtak a kutyák. 

A Nagy-Páring.
Visszafelé szinte kerültünk a Gâlcescu-tó felé, de aztán mégsem, mert lusta dögök voltunk. De lazán  (?) belefér egy napba úgy is. Helyette este Runcán bele lehet kóstolni egy síközpont unalmas nyári életébe, vagy legalább egy pizzába. Nem valószínű, hogy ide vissza akarjak jönni. Maximum a Transalpinára biciklivel. Szép hely, de nem annyira, mint amilyen messze van.
Az Urdele-hágóészaki oldala, a gerincösvény az aljából indul. 
Grimpix most szólt, hogy talán már csak két csúcs hiányzik nekünk a 14 darab kétezer-ötszázasból. Nektek mennyi van meg, hallám?



7 megjegyzés:

  1. Grimpix,
    Nem Galcescu, hanem Cilcescu to! Elég busásat kerultetek volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézem éppen, az új térképeken már mind Gâlcescu, úgyh. ejsze így hagyom, ne keverje az embereket. Hát eredetileg úgy volt csak a tó fér bele, aztán ugye vérszemet kaptunk és első a csúcs, a tó az várhat :)

      Törlés
  2. Melyik új térképen Te, olyat ne vegyek? Hibás! Majd mindenik régebbi térképen Cîlcescu van! Még a Székely Árpi térképén is! Na, de nem akarok kekeckedni, tiéd a cikk:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. pl. az OSMAndon, meg a gugliterkepein, amíg nem használsz ilyeneket, nem kell aggódnod :) de mondjuk láttam szkennelteket is papírról, de azok ugye már egy letűnt kor navigációs eszközei, azokkal meg én nem foglalkozok :)))

      Törlés
    2. Igen, ezek szerint majd a buziból bizi lesz!:) Hát, kérem szpen!

      Törlés
  3. Az első hely, ahol azt olvasom, hogy a Transalpina szép, de nem annyira. Mi is így gondoljuk. Bárki ajánlotta, azt mondta, szebb, mint a Transfogaras, de szerintünk nem. Szép volt, végigmentünk, friss levegőt szívtunk, ettünk, fotóztunk, kávéztunk, oszt' indultunk tovább. Csak a férjem bosszankodott, hogy amikor azt hitte, már átkeltünk a hegyen, ismét jött egy jó párszázméteres szintkülönbség "megmászása". :D Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, élvezettel olvasgatom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem dobálózunk a szuperlatívuszokkal, mert akkor mit mondanánk a tényleg jó helyekre. Te is jókor találtál az Utazásokra, mikor már úgy hírlik, hogy a blog-műfaj halott :)

      Törlés