2018/11/03

No more 404 - Avagy a posztmodernben mindenek következmények nélküli voltáról.

A keresett bejegyzés nem található! Jártál így? Semmi sem örök, semmi sem végleges, vagyis minden örök és minden végleges. Ha valamit feltöltöttél a felhőbe, semmi garanciád nincs arra, hogy az ott is marad, ezért szoktunk biztonsági mentéseket csinálni. De ha valamit kitöröltél a felhőből, akkor semmi garanciád arra, hogy az el is tűnik örökre. Ez ellen már nehezebb védekezni, erről talán máskor.

Aki már törölte magát a facebookról, az szembesült azzal, hogy a profiltörlés sosem totálisan végleges. Ugyanez vonatkozik az internet többi bugyrára is. Jártál úgy, hogy eltűnt egy bejegyzés a naplódból? Hogy ki törölte ki, az most mellékes, lehet, ha te magad, vagy egy bytezabáló nyünyüke, tökmindegy. 
Na erre találták ki 1996-ban az internet naplózását, ami mindent is letárol időnként, amennyiben a tárolandó oldal, portál kereső/tallózó robotokra vonatkozó megkötése másképpen nem rendelkezik. Úgy tűnik, és ebbe most mélyebben nem akarok belemenni, hogy a blogger valamiért kimarad ebből a biztonsági mentésből, talán azért, mert ezt a funkciót a google szeretné betölteni. 

Sajnos a keresett bejegyzésünket nem találja ez a robotka, tehát más megoldás után kell nézni. Laikusként a következő tippünk az, hogy a google végzi ezt a lefagyasztást. Kérjük tőle:
És igen, máris megjelenik a régen kitörölt változat. Innen már sima copy/paste és vissza lehet csinálni a tartalmat képestől mindenestől.

Amennyiben ez sem működött volna, akkor meg lehetne próbálni a saját biztonsági mentésből visszahozni legalább a szöveget, de ehhez az is szükséges, hogy legyen ilyen biztonsági mentésünk a teljes naplóról xml formában. Ebben az esetben persze a képek vagy visszajönnek, vagy nem. Aztán azt is meg lehet próbálni, hogy az emailes feliratkozóktól visszalejmoljuk az anyagot, ha valamelyiküknél még megvan, főleg gmailesektől érdemes kérni, mivel a törlés az emailekre vonatkozóan sem teljesen végleges ott. De nekünk erre már nem volt szükségünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése