2019/04/05

Fókusz-maszk 2. A Bahtinov-laskaszűrő

Lazán kapcsolódó előzmények itt. A csillagászok régóta trükköznek az élességállítással, de mivel ez nekünk kimaradt, most pótoljuk egy kísérlet erejéig. Azér' csináljuk, hogy nektek már ne kelljen.


Ezeket a fókusz-maszkokat sikerült felhajtani. Itt mindegyikről található egy rövid leírás. Itt pedig ugyanez magyarul. Bahtinov, Hartmann és kis barátkáik fókuszsegítő szűrőik. Először fóliára nyomtattuk őket  és egy UV-szűrő foglalatában próbáltuk ki, 200 milliméteren.


A képen a különböző maszkok láthatóak. A felső képeken teljesen a közelpontra fókuszáltunk, a középsőkön túltolva végtelenen túlra a fókuszt, alul pedig (elvileg) élesre állítva. Tapasztalatok: az írásvetítő fólia anyaga kompromittálja a pontos állíthatóságot, továbbá a neten talált diffrakciós rácsok nem a 200 milliméteres objektívemre vannak tervezve.  A harmadik ábrán ugyan megjelennek a diffrakció nyomai (PSben rásegítve), de a keresőn teljesen használhatatlan az egész. Egyedül annyit lehet eldönteni  a gépen, hogy a fókuszponton innen, vagy túl járunk. 


A Bahtinov lényege nagyjából annyi, hogy háromra osztja a keresőképet, de felüti három eltérő szögű diffrakciós ráccsal is. Így nem három képet kell egymásra fókuszálni, hanem a három diffrakciós mintát kell metszéspontba hozni. Persze ez csak pontszerű fényeknél ideális.

Világos, hogy a távcsövek paramétereihez kell igazítani a fókusz-maszk diffrakciós rácsszerkezetét, vannak erre online generátorok is, de teleobjektívre nincsenek optimizálva, mert minek. Arra gondolunk (abból, hogy a nagy távcsövekre laskaszűrő méretű Bahtinovokat szerelnek),  hogy az alig 200 milliméter gyújtótávhoz sokkal sűrűbben kellene legyenek a rések, hogy egyáltalán elérje a diffrakció-limitet. Aki unja szikével kifaragni, az nézze videón. Vagy vegyen egyet a boltból, 81 Ron a gyári maszk.

Mi inkább nyomtattattunk, ezennel nem fóliára, hanem háromdére, ez a maszk most pont 180 milliméterre volt tervezve, de ki számolja. A nyomtatás a 3D forge ajándéka. Köszimöszi még egyszer. Ebben a méretben egy ilyen szűrő nem kifejezetten nyomtatás-barát, az anyagvastagság, a mikró szabálytalanságok a szegélyben nem barátai a keskeny diffrakcióminta kialakulásának. De máris sokkal jobb, mint minden eddigi próbálkozásunk. 500-1000 milliméteren meg már egyértelműen nyomtatni érdemes és nem vásárolni drágáért. Már a mi eszközünkön is egészen jól látszik az élesség előtti, élesség utáni és a pontfix éles keresőkép.

További céljaink nincsenek ezzel a módszerrel, ugyanis a fotográfiában sokkal jobb élességállító módszereink vannak ennél. Ezért, aki akar játszani ezzel a nyomtatott szűrővel, szóljon, szívesen továbbajándékozzuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése