2019/04/10

Phonogram, avagy a telefogram

Az eljárás sajnos nem új, laptogram néven futott már egy szűk sugarú kört az interneten. Még exponáló programot is írt rá a kolléga, szóval azért vannak nálunk sokkal betegebbek, akikre szintén nem hat a józanság szava.  És láttunk már phonetype eljárást is. Tehát, mint a múltkor a foszforotípiánál, sajnos most sem sikerült egyedülállót alkotni. De azért sokan nem csinálják na. 
Egy facebook beszélgetés kapcsán merült fel a dolog, ugyanis egy kolléga nagyítógépben világította le a telefonjáról a képet a papírra. A kommentszekcióban aztán a rákérdeztünk, valaki próbált e telefogramot, vagy tabletogramot és hát pont senki volt hajlandó kipróbálni, úgyhogy ezt is nekünk kelletett megcsinálni. 
Pedig ez az Analóg facebook csoport volt, gondolom a kemény magnak mindig van otthon bekeverve vegyszere. Nekünk nem volt, úgyhogy egy spéci hívóval próbálkoztunk, amiről majd reméljük lesz szó a DIY 120-as projektünk kapcsán. Ezzel dolgoztuk ki a spéci 4x5"-os lukkamera negatívjainkat régebb, de sajnos arról valamiért nem született bejegyzés. 

Na, mindegy is, a levilágítógép tehát egy Asus Zenfone 5,5". A telefon képernyőjét minimumra vettük és a lehető leggyorsabb kikapcs-bekapcs adta az exponálási időt. A már bekavart és agresszív-kemény filmhívót hideg vízzel hígítottuk érzésből (amennyit felvesz), amíg a hívás valamelyest kontroll alá került. Számítottunk arra, hogy a kontaktolt képek valamennyire életlenek lesznek a tapiréteg vastagsága miatt. Életlenek is lettek. De nem rosszabb, mint egy lukkamera rajza. A képek persze sima fekete-fehér papírra készültek, de a visszafotózás már lámpafénynél és hát ugye át kellett fordítani, szóval megtartottuk ezt a ciano-hatást. Apropó, most szólok, stipistopi!, sunpaperre és cianora is ki fogom próbálni, enyém az ötlet! Ó. Dehogy. Lófaszt, ezt is biztosan csinálta már valaki. 8 milliárdból. Mondtam már, hogy túl sokan vagyunk? B. Edda is az okozója...

Na, kb. ennyike. A posztmodern sötétkamra átka többé nemcsak az, hogy valaki rádnyit a biciklihátsólámpával bevilágított budiban, hanem hogyha exponálás közben kapsz egy üzenetet, vagy értesítést, az is elégeti a kint hagyott papírokat. Szóval érdemes repülőmódban és kikapcsolt adattal dolgozni. 

Ha a kijelző vastagsága miatti életlenséget ki akarnád hagyni, akkor egy nagyformátumú kamerából is rávilágíthatod a telefon képét a papírra, a lencsével fókuszálva. Pl. a Moskva gépünk 6*9 centimétere erre alkalmas lenne, csak a hátlap zsanérját kellene lekapni. Ezzel a módszerrel az exponálást is jobban lehetne kontrollálni, pl. kioldókábellel, B idővel és stopperrel. Itt a fickó valami ilyesmit csinál, csak ezt 21 perc alatt mondja el, gondoltam megspórolom neked azt az időt, azalatt inkább ki is próbálhatod a dolgot. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése