2020/06/11

Sztegano újratöltve - Tina ma mentében ment ki a térre

Tudja jól a kínai, kínai kormány, 
Mit akarok, engem akar.
Egy szteganós vagyok a karban, zavarban, 
Adó vagyok, de valami zavar.
(Balaton)

Azt hiszem érdemes lemondani arról, hogy a JPEG-be rejtett sztegano-tartalmak valaha is tökéletesen bírni fogják az átméretezést, képkivágást. Bár vannak ígéretes próbálkozások a mélytanuló algoritmusokkal, melyek a rejtett cucc felderítését is jelentősen ellehetetlenítik majd. 

De cserébe legalább relatíve hatalmas payloadot lehet beléjük rejteni. Most a SteganPeg alkalmazást próbáljuk ki, és mivel stílusosak szeretnénk lenni, de nincs fehér galambos fotónk, egy béke-vérverebes képbe rejtjük el a Tina mentében (más olvasatban Tina ma nem tér el) című szupertitkos, az autokráciának odabaszós képünket. 

Nem tudjuk a motorháztető alatt mi zajlik, de annyi bizonyos, hogy egy egy kép hordozó kapacitása véges, és nem a pixel*pixel térben, hanem inkább fileméretben számít ez.

Például a hordozónk 4000*2765 vagyis 11 megapixel, ami 12-es minőségen 4.2Mb. A tartalom 1000*671 vagyis kevesebb mint 0,7 megapixel, 12-es minőségen 764 Kb. Így a rejtés nem sikerülhet, mivel a tartalom meghaladja a hordozó kapacitását. A tartalom 10-es minőségen már csupán 438 Kb, így éppen még belefér a hordozóba. Ha viszont a hordozót is 10-esnek mentjük (így 1,53Mb), már egyáltalán nem fér bele az előbbi tartalom. Nagyjából tehát tized-akkora tartalom rejthető el egy JPEGben. 

A tartalom 5-ös minőségnek mentve 214 Kb, így alig felét foglalja el a hordozó kapacitásának. Mint az ábrákon látszik nem szétszórja az infót a képen, hanem fentről lefele halad, addig ameddig tart az elkódolni való. De ez nem látszik meg a hordozón, hiszen a különbséget csak teljesen tövig állított Contraszttal tudtuk annyira kierősíteni, hogy egyáltalán észlelhető legyen. Sajnos ebből az is következik, hogy egyáltalán nem bírja a vágást átméretezést. De még a sima újramentést sem, hiszen nincs a az a program, ami pont ugyanolyan kvantálást használna, mint a SteganoPEG. A beoltott hordozó filemérete nem növekedik meg a benne tárolt tartalomtól, tehát nem csak oda van biggyesztve a tartalom, hanem amint az ábrákon is látszik, konkrétan beleszövi a képbe. Külön érdekesség, hogy a program nem nyúl hozzá (valószínűleg mert nem is képes rá), a payload minőségéhez, pedig abban további rejtjelezési lehetőségek lennének. Az elkódolás előtti és visszanyert tartalom között semmiféle különbséget nem észlelünk a fenti Differenciate módszerrel sem. 

Bár csali-payloadot nem tud a program, de simán megtehetjük, hogy a forradalmi terveket valami kevésbé ciki tartalomba ágyazzuk, majd azt csomagoljuk bele a végleges hordozóba. Így ha nagyon vernek az államhatalmiak, az felső szint jelszavát elárulva titokban tarthatjuk a legalsó szint tartalmát. Nyilván ebben az esetben már csak 1/10*10 vagyis századannyi infót tudunk csak átvinni.

Megnyugtató az is, hogy a photo-phorensic alkalmazással semmiféle beavatkozást nem sikerült észlelni a képen, de azért sose becsüljük le a sötét oldal ügynökei. Egy meta-törlést feltétlenül iktassunk be a folyamat végére. És természetesen semmisítsük meg az eredeti képeket. 

Törpe vagy tigris, péntek vagy szombat,
Édes vagy, érzem a zuhanást,
Torzítatlan vétel, zavartalan adás,
Fausti pillanat, örök maradás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése