2022/01/12

Total ink coverage, mennyi a tintalefedettség?

Na, ezt tényleg senki olvassa, csak ha arra van szüksége, hogy megtudja, egy PDF fileban mekkora a tintalefedettség. Mert mondjuk ki akarod számolni, milyen nyomdai munkák, mennyi festéket esznek és ebből akarsz prognózist felállítani a jövőre nézve. Munkahelyi feladat, csak ha már felültünk rá, leírjuk, hátha valakinek majd jól jön.

A feltételek: adva van egy imposition PDF file és erről valamilyen mérőszám segítségével le kell tudnunk olvasni az egyes színkivonatok százalékértékeit, úgy, hogy bármekkora felületek lehetnek bármilyen színnel és bármilyen raszterlefedettséggel. Az adathoz nagyon könnyen hozzá kell férjenek olyanok, akik nem rendelkeznek nagyon elmélyült számítástechnikai ismeretekkel és nincsenek túlfizetve sem, ez utóbbi mondjuk a motivációjukat érinti, nem a tudásukat. 

1. Célszoftver

Az APFill 49 dollárért pontosan ezt mutatja meg, de számtalan pénzes alkalmazás van, ami mellékesen ezt az adatot is mutatja (elvileg a PitStop, PDFFiller, de ezeket nem próbáltuk ki, mert drágábbak). 


Adatvédelmi okokból nem mutatjuk a teljes impositiont tartalmazó PDF-et, csak annak DIPCO fejlécét. A tinták értékei százalékban vannak kifejezve, így például a teljes ívet 23,5 százalékban fedi cián, 13 százlékban magenta. Egy másik munkánál egy direkt-színt is használunk a polikrómia mellett, ez történetesen egy metalizált arany háttér a teljes doboz felületén, a Pantone-arany 69 százalékban fedi az ívet. 


Csakhogy nekünk ezt a feladatot ingyenből kell megoldjuk és semmilyen más funkcióra nincs szükségünk. 

A további teszteléshez olyan kis PDF-et csinálunk, amit könnyen és gyorsan lehet elemezni, és amiről pontosan tudjuk, hogy hány százalékban fednek rajta egyes színek. Legyen ez 3/4 rész Cián, 3/4 rész Magenta, és 1/2-1/2 rész Sárga illetve Fekete. Így, könnyen ellenőrizhető ha helytelen adatokat kapunk.


2. parancssoros megoldás

A legegyszerűbb, legprimitívebb megoldás, amit találtunk a parancssoros Ghostscript, amit szerintünk az APFill is használ titokban, mert felrakatta velünk az installálás során (mondhatni, az APFill a Ghostscript GUI-ja 49 dollárért). Ezt kell beírni:
gswin64c.exe -o - -sDEVICE=inkcov filenév.pdf
Amennyiben a PDF és az EXE nem egy könyvtárban vannak, akkor nyilván be kell gépelgetni az elérési útvonalakat is.


És ilyen formában tálalja az adatokat (sárgával kiemelve). Ingyenes GUI-t, bár találtunk, de nem bírtuk működésre sajnos, tal'n linuxra van?! Márpedig a parancssor az elég ciki cucc, bár léteznek olyan emulátorok, amik megkönnyítik a használatát. És nem utolsó sorban lehet írni egy BAT filet is, ami spórolhatna pici gépelési időt. 

De nézzük, felismeri e a Pantone színt? A PDF-re még overprintben rádobtunk 1/4 felület Panton narancsszínt, ami azt jelenti, hogy egy ötödik színnek is várnánk 0.25-ös értéket. Cserébe ezt kapjuk:

Úgy tűnik, hogy a Pantone színünket polikrómiának értelmezi, ezért ugrik meg például a Sárga aránya. Ez probléma, mert számtalan esetben van ilyen kompozit bemeneti állományunk és ezeknek az eredményei komprommitálják az adathalmazunkat. Nem kizárt, hogy van, aki ezt a ghostscriptet fel tudja rendesen paraméterezni, de azok nem mi vagyunk, hosszú és bonyi a dokumentációja és pont most szóltak, hogy mégsem lesz szükség erre az információra. Fel is adtuk ezt a lehetőséget. 

3. A képszerkesztő módszer. 

De ezt azért még kipróbáltuk, elvégre fotósblog vagyunk, vagy mi. Sajnos ez is csak polikrómiánál működik, mivel egy imposition PDF, bármilyen képszerkesztőbe benyitva, nem tartja meg a Pantone színeket. Kérdezés nélkül bemappeli CMYK, vagy RGB képnek. Megnyitva, egy Average Blur után, az Info palettáról leolvashatóak a százalékos értékek.

Amennyiben van hozzáférésünk DOTTiffhez is, akkor azokat is használhatjuk, de pl. a PS csak TIF kiterjesztésre átnevezve hajlandó megnyitni ezeket. Ha sikerül egy Bat-filet írni, ami a fileok másolgatását, átnevezgetését megoldja, akkor egy Actionnel megtámogatva PS-ből valamennyire leegyszerűsíthető a dolog, de nem túl elegáns, valljuk be. 

4. PPF

Bár tud ilyet a RIP, nincs jelenleg liszenszünk semmi olyan alkalmazásra, ami ezt meg tudná piszkálni. Így sajnos nem tudjuk, ezt az adatot a CIP3 PPF (vagy most már CIP4 JDF?) tudja e, illetve kinyerhető e belőle. Ha van rá lehetőséged, egy próbát megér. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése