2022/01/07

Az interneten azért még nincs fenn minden. Rejtélyes betű-kód az iránytűn.

Például a minap megtudtuk, hogy az iránytűnkön van deklinációs skála (azelőtt a deklináció eszünkbe se jutott, pedig már hallottunk róla), meg, hogy ezt az iránytűt nem is tudnánk használni a déli féltekén (ezt se láttuk jönni - mennyire öngyarmatosító kifejezés ez is, de bírom). Ezután észrevettünk egy másik jelölést (E) a mágneses-zóna jelzése mellett (MN), átellenben a kutyaházzal, amire nem bírtunk magyarázatot találni. Gondolom sokan vagytok úgy, hogy nem az izgat, amit nem tudtok, de megtanulható, hanem amihez nem lehet egyáltalán hozzáférni. Mindig az kell.

Röviden a deklinációról, amit a kutyaház két oldalán E és W decl. skálán lehet beállítani. Alább látod a deklinációs izo-vonalakat, a zöld vonal mentén nem kell korrigálnod se jobbra se balra, az iránytű igazi északot mutat, mint a kisangyal. Tőle jobbra és balra + (E) illetve - (W) korrekciót használsz az iránytűdön. Erről itt volt szó bővebben. Hogy ilyen összevissza görbe vonalak vannak, az sok mindenből adódik, egyrészt a föld mágnesessége nem egy tengely mentén képzelhető el, aztán a földi geometria is csak a laposföldeseknél euklideszi. Itt megnézheted magadnak 500 évre visszamenőleg, merre volt az észak és merre várható, a jövőben. 

Forrás

Haladjunk az MN jelölésre, mit az iránytű kutyaházába nyomtattak. Volt szó arról, hogy az iránytű-tűje igaiból nem azért mutat vízszintesen, mert egyforma a két szára és nem is ezért nem billen fel, hanem mert pont nem egyforma súlyú a két szára. Ugyanis a mágneses lehajlás lehúzza a tű egyik felét. Európa alján olyan 50 fokos ferde szögben a föld felé igyekezne beállni a többi fizikai szabályt is figyelembe véve. Aztán a mágneses észak (igaziból dél) felé haladva egyre meredekebben, a pólus felett meg értelemszerűen 90 fok felé igyekezne lehajlani. Alább az inklinációs izo-görbéket látjuk, a zöld vonal mentén elvileg se lehajlás, se felhajlás nincs. 

Forrás
Persze ha kimérlegeled a tűt, akkor ennek ellenére vízszintes lesz, csak a déli szárat nagyobbra kell csinálni, vagy több festék, súly kell rá. De ha ezt mondjuk egy 63 fokos lehajlásra vízszintezed meg (RO), akkor Stockholm környékén máris lesz 10 fok lehajlásod. Görögországban meg 10 fok felhajlásod. 

Ha elég messzire elcsámborogsz, akkor a tű karistolni fogja az iránytű belső falát, vagy neked kell idétlen szögben tartani, hogy elforduljon. Ezért zónákra osztva készítik az iránytűket, de azért csinálnak mindenholjó tájolókat is (előbb a Suunto, de pár éve a Silva is). A Global needle technológiájáról pont semmit se tudtunk meg, gondolom üzleti titok. Szóval, ha olyan iránytűd van, ami valamilyen (ahány cég annyiféle) mágneses zónafelosztásra van kiadva, akkor ezt jelölik, pl. MN (magnetic north) a miénken.

Forrás

Ezen kívül egy másik jelölés is van. A miénken egy E betű van, de számos iránytű-fotón sokféle betűt találtunk, FF, C, X, V, T, H és még ki tudja. Többnyire feketével van nyomtatva, még egy olyan iránytűt is találtunk, ahol minden kékkel és pirossal volt, ezt az egy betűt leszámítva. Ebből már mindjárt gondoltuk, hogy ez nagyon fontos infó lehet. 

A másik, amit észrevettünk, hogy ez az E betű tükörben van írva, amit ugye egy V, T, C, H betűnél sem könnyű felfedezni. De az FF azért már tükörben semmilyen irányban nem szimmetrikus. Szóval csak a mágneses zóna és ez a furcsa jel van tükörben felírva a tájoló aljára. Na, most ezt vajon akkor kell tudni elolvasni, amikor a tájolót fejjel lefelé használjuk? De ilyen eset csak azoknál fordul elő, amelyikeken van deklinációt állító csavar a tájoló alján, a mi tájolónkon meg nincs is ilyen. Vagy ami sokkal valószínűbb, azért van tükörbe írva, hogy ne a normál használat közben olvassuk. 

Ugyanis ezt a kódot szerintünk egyetlen egyszer kell elolvasni, mégpedig a vásárláskor. De amíg az MN MS jelölésekre elszórtan csak találni netes magyarázatot, addig a mi talányunkra egyáltalán. A Silva is csak annyit válaszolt a megkeresésünkre, szűkszavúan, hogy ez a gyártási évet jelöli, és az E, amilyen a miénk is, 2017-es, vagyis most négy esztendős.  Ennyi a tájékoztatás, nem több. Arról semmi, hogy ez nekünk miért fontos, illetve ha fontos, akkor miért nem találunk ezekkel a jelekkel egy táblázatot, vagy ha nem fontos, akkor minek festik rá az iránytűre.

Arról nem is beszélve, hogy ez a most 4 éves iránytű nekünk kábé 20 éve ott van a szekrényben

Szóval egyetlen dolgot tudunk elképzelni! Valóban az évet jelenti, ezzel közvetve azt a tűkorrekciót, ami abban az évben ahhoz kellett, hogy az MN zónában vízszintes legyen a tű.  De ha van jobb magyarázatod, akkor csak rajta.

Itt érdekes dolgokat lehet megtudni az iránytűkről, kár, hogy a cikk régi. 

Itt meg rengeteg érdekes térképet találsz a témában, aminek a felét se értettük, de nagyon jól néznek ki. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése