2022/01/23

Csináljunk virtuális gitárpedált!

Egy gitárpedál egyszerű dolog. Pár  deka ellenállás, csipetnyi kondenzátor, tranzisztor érzés szerint, dióda, amennyit felvesz és potméterrel fűszerezve készen is van az egyedi rákendroll-hangzás.

Egy gitárpedál baromi bonyolult dolog. Rengeteg paraméter, mikrofarád, megaohm, zajszűrés, NPN, opAmp, germánium, csövek versus tranzisztorok, logaritmikus potméter, anyámkínja. 

Mi pedig ugye nem értünk az elektronikához, de mivel ismerünk pár primitív embert, aki azt állítja, hogy keni-vágja, gondoltuk ez nem lehet annyira megtanulhatatlan.

Hát de. Legalábbis nem két délután alatt.  Az elektronika kifejezetten az a műfaj, ahol az első osztály után, ahol felsorolják az alap alkatrészeket, egyből a mesteri fokozat következik. Nincs átmenet. Nézd meg bármelyik elektronika könyvet. Finoman indít, az Ohm-törvénnyel, amitől elhiszed, hogy már sínen is vagy, aztán pár oldal múlva már jön a rezgőkör, meg olyan képletek, hogy lemész (egyenirányító) hídba. 

De van egy kifejezetten gitárpedál célra írt program, a LiveSpice, ami azt ígéri, hogy leszimulál nekünk mindenféle pedál-áramkört, csak be kell rajzolgatni az alkatrészeket a megálmodott sorrendben (laikusoknak leginkább bemásolni már meglevő pedálok kapcsolási rajzait). Hát ez szuper, csak ki kell próbálni a legkirályabb hangzást, finomra hangolni a metált és utána csak meg kell venni a hozzávalókat a boltban s összeizélni egy saját, egyedi pedállá. 

Sajnos a valóság nem ilyen. Kezdjük ott, hogy nem minden alkatrészt ismer a program. De azért egyszerűbb rajzokat simán megrajzoltunk. Viszont a szimuláció annyira szaggat, hogy kezdetben azt hittük a kábel, vagy a gitár csatlakozója hibás. (Persze, később kiderült, hogy a gitárkábel is hibás volt.) Mindemellett minden áramkörnek ugyanolyan nyers és béna a hangzása.


Ezt a rajzot az instructables oldalról lestük, mint a legeasybb cucc, ott meg is építették. Hát mi a szimulációs hangzás alapján nem kaptunk kedvet hozzá, hogy megépítsük. Itt meg egy komolyabb:

Ezt a LiveSpice saját demói között találtuk (az Ibanez TS9 Tube Screamer így szól a valóságban). És egyáltalán hajlandó volt megszólalni LiveSpiceban, bár ez is szaggatott rendesen. Érdekesség, hogy feszültségeket is lehet mérni, amit megjelenít baloldalt alul. Kár, hogy nem sokat értettünk belőle, de legalább szép színes volt. És annyit mi is láttunk, hogy a kimenő jel nagyobb volt, mint a bemenő. Mindenesetre ez is szaggatott, meg torzított. Jó persze, hogy ez egy torzítópedál, de ez nem jól torzított, na. Szóval pont arra nem alkalmas, amire csinálták, vagy csak mi nem bírtuk rendesen konfigurálni. 

De azért annyira könnyen éppen nem adtuk meg magunkat. A program leírásában az szerepel, hogy ez képes VST plugint is csinálni. Arra gondoltunk, hátha egy  DAW-ban, pluginként sokkal jobban fog működni. Igen ám, de sehol se találtuk a plugint, mire kiderült, hogy tudni tud, de csak a 13-as verziótól, azon meg nekünk nem ment a szerkesztőablak, ezért nekünk a V12 volt felinstallálva, és hát ezért nem találtuk a VST pluginját. Erre visszatettük a V13-at (a szerkesztőablak most már nem érdekelt), és meg is lett a plugin a C:\Program Files\Steinberg\VstPlugIns\LiveSPICE könyvtárban. Az Audacity nem volt hajlandó együttműködni., pedig bemásoltuk neki a C:\Program Files (x86)\Audacity\Plug-Ins könyvtárába, ahol meg is jelent:

Csak hiába tettük Enable-ra, mindig visszaállt és nem került be az effektek listájába. De lehet mi nem csináltunk valamit jól. Szerencsére van nekünk más DAW-unk is, mégpedig a Cakewalk Bandlab. Úgyse sok mindenre használtuk eddig.


Ide meg úgy kell bekötni egy plugint, hogy hozzáadjuk az elérési útvonalát. Érdekesség, hogy egyből megtalálta a példafileok elérhetőségét is, de ennek nincs jelentősége, mert a pluginból bárhonnan megnyithatók majd a kapcsolási rajzok. Így ni:


Érdekesség, hogy a LiveSpice saját példafilejai sem mind működtek (volt ami kigyilkolta a programot is), nemhogy az általunk megrajzolt pedálok. De azért az Ibanez Tube Screamer tetszett egy kicsit:

És az instructables oldalról nyalt faék-egyszerű pedál is megszólalt:

Én nem állítom, hogy ez nem egy jó eszköz az alapokat megtanulni a pedálépítéshez, de azt sem, hogy igen. Mindenesetre nekünk ennyi volt egyelőre, mert kifárasztott a dolog és kezdtük elunni.

Kipróbáltuk tehát a nagyobb testvért, a LTSpice programot, ami nem kifejezetten gitárpedálokhoz készült, hanem mindenféle elektromos kapcsolások szimulációjára. Ez annyiban más, hogy nem live adja a hangot, viszont a bemenetnek meg lehet adni egy WAV-filet és a kimenetet tudja WAV-ba írni. Elvileg. 

Ebben a videoban elmutogatják részletesen, hogy kell megpatkolni a progit és hogyan kell használni. Mi innen nyaltunk előre megrajzolt LtSpiceos gitárpedál szimulációkat.

  

A Simulate Menu  - Edit simulation Command részében érdemes nagyon rövid időt megadni, mert pár másodperc szimuláción hosszú perceket fog rágódni a gép. A bemeneten meg így kell megadni, hogy egy WAV-ot fogadjon:

És a videó szerint így lehet elérni, hogy a kimeneten egy WAV-ot hozzon létre:


Két gépen is kipróbáltuk és sajnos mindkettő csak egy néma WAV lett az eredmény. De legalább baromi lassan készítette el, és pár másodperc miatt 2,5Gigás állományokat fosott a merevlemezre, amiket azután se törölt le, hogy (nem) jól végezte dolgát. Na itt lett elegünk a dologból. Kész, vége, rendeltünk egy gitárpedál-kitet a lengyelektől. Igazi alkatrészek. Semmi virtualitás. Aztán meglátjuk, ha összelegózzuk, annak jobb hangja lesz e, mint a jó öreg Digitech RP50-nek, amit kb. mindenki utál rajtunk kívül, de amit ezek után, hogy láttam mennyire bonyi egy pedál, már nem is nézek le annyira.

Ezt a programot meg egyelőre nem töröljük le, mert van benne néhány példafile alap elektronikai ismeretekhez.  

2 megjegyzés: