2023/05/27

Vakuvillanás jobbról, nem lóghatsz ki a sorból.

Azt gondoltuk, hogy nagyjából értjük a fotográfia alapjait. Erre kiderül, hogy dehogyis. Vásároltunk egy kínai ledes körvakut a kimatikai kísérletekhez. És valami olyasmi derült ki, hogy nagyobb teljesítményen valahogy bemozdulnak a kimatikák, vagy micsodák. Vagyis, hogy nagyobb teljesítményen nem nagyobbat villan, mint ahogy azt mi elképzeltük, hanem ugyanakkorát, csak hosszabb ideig. Így valóban leadják a várt teljesítményt, csak amikor pont a pillanat megfagyasztása a cél, akkor ettől valahogy idegesek lettünk.

Erre eltelik pár hét, és ugye már teljesen másban vagyunk, a vízcseppek megfagyasztásában, amire az össze jutúbos kolléga azt találja mondani, hogy a vaku teljesítményét érdemes visszavenni a legkisebb értékre, mert csak így lehet igazán kifagyasztani a vízcseppet. Na, ekkor tudatosult, hogy ezt nemcsak a ledes kínai körvaku csinálja, hanem az összes. Pedig meg voltunk győződve, hogy a vaku kb. 0,1ms alatt villan (1/10.000sec), aztán ha kevesebb teljesítmény kell, akkor még ezt is elharapja. Hát nem. 

Pl. ezt írja a mi vakunkról az internet:  Flash duration 1/800 (full power flash) sec. - 1/20,000 (controlled flash) sec. Amiből valami olyasmit sejtünk, hogy a minimális teljesítményen olyan 0,05msec, de a teljes villanás 8 msec is lehet. Persze bemondásra semmit sem hiszünk el, hanem ellenőrizzük.
Mi az a lakásban, amiről tudjuk, vagy könnyen megtudhatjuk, hogy mennyire gyors és ez nagyságrendileg a ms tartomány? Hát a lidlis Parkside dremel. A neten 5-25k percenkénti fordulatot találtunk zömmel, de volt ahol 2, 2.5k fordulatot írtak alapsebességnek. Szóval ez sem megbízható. Nincs mese, mérni kell. 

Első próbálkozásként arra gondoltunk, hogy odadugjuk a gitár szedőjéhez. Na nem így, mint Gilbert úr teszi, mert annak semmi értelme. Hanem így, mint Phyl X úr. Vagyis a dremel elektromágneses változásait kivinnyogja a gitár, amit telefonos applikációval mérünk, aztán ez valamiféle relációban lesz a fordulatszámmal (a tekercsek számával vagy valami ilyesmivel kellene osztani a hangszóróból fogott frekvenciát, s így kapnánk meg a fordulatszámot). A frekvencia 1055Hz lett, ami percenként 63.300. Egy ilyen dremelben vajon hány tekercs van? Nem szedjük szét ezért. 

Második próbálkozásunk egy kezdetleges fénykapu volt. Azt tudjuk, hogy a napelemcella elég gyorsan lereagálja a fényváltozásokat, hiszen zenét is vittünk már így át. A dremelbe egy korongot fogattunk, amire egy kis ablakot vágtunk. A lézerrel ezt világítottuk át rá a napelemcellára, ami az erősítbe volt kötve, tehát kivinnyogta a fordulatszámnak megfelelő frekvenciát, amit telefonos applikációval mértünk. Hát nem kicsi volt a meglepetésünk, amikor megláttuk, hogy mekkora felharmonikus sor jelent meg. Volt ott 108Hz, 226Hz meg minden.

Most melyik az alap? Egy másik app meg szerint meg 54.23Hz. 


Harmadik próbálkozás. Arra gondoltunk, hogy ugyanezt a napelemet, vagy ha ez befuccsol, akkor egy LED-et kötünk a számítógép mikrofonbemenetére, és ugyanezzel a lézerkapuval meghergeljük, aztán hátha Audacityben sokkal szebben leszámolható a fordulatszám. És végre bingó. Sikerült. A rohadék 54-55másodpercenkénti fordulattal tolja alapsebességen. Nem szégyellem, hogy leszámoltuk mind az 55-öt (nem volt teljesen egyenletes, volt amikor csak 54-et számoltunk). És ez bizonyította, hogy az app is jól tippelt. 


Ami éppen hogy 3.300rpm. Na jó. legalább ezt tudjuk. Vissza a vakuhoz. Persze a valóságban a vakus kísérletet csináltuk meg és utána kezdtük mérni a dremel sebességét, de ez most mindegy. 

Egy korongra filccel fekete vonalat húztunk és ezt villantottuk meg a vaku minden beállításával. Azt figyeltük, melyik teljesítményen mennyire fagyasztja meg a vonalat a villanás. A korong kb. 55mm átmérőjű. A  korong széle így 173mm, de mi kicsit bennebb látjuk a fekete vonal elmosódását, ezért számoljunk a fi50mm kerülettel, vagyis legyen kb. 157mm. Ezt másodpercenként 55-ször teszi meg, vagyis 8,6 métert. A legalacsonyabb teljesítményen, bár nehéz megállapítani, de a bemozdulás olyan  0,4mm lehet maximum. Szóval, ha 1mp alatt 8600mm akkor 0,4mm hány másodperc alatt? Ha megroskad a számológéped, használd ezt. 0.000046mp jön ki. Mit is írt a vaku adatlapja? Up to 1/20.000sec, ami 0.00005. Hát ez elég közel van ahhoz, hogy házilag csináltuk a mérést. 


Ennél nagyobb teljesítmények esetén egyre jobban elmosódik a fekete filc-vonal széle. Tehát valóban a teljesítményt időben adja le a vaku. Mondjuk vízcseppek esetén még a második fokozat is éppen-éppen belefér. De nem így a ledes vaku esetén.


Nem, nem fogom megkövetni a kínai urakat, amiért a ledes körvaku kapcsán a mamájukat szidtam. A ledes körvaku sebessége akkor is vállalhatatlan egy rendes vakuhoz viszonyítva. 


Ha a Nissin leggyorsabb sebessége 1/20.000s, akkor a Meike tutti 1/2000s környékén lehet (a bal alsó és a jobb felső, más tesztek alapján nagyjából 1/200sec, ebből interpolálva tippelünk). És persze a fényerő az meg pár centiről értékelhető csak (a feltüntetett kulcsszám is megtévesztő), míg a Nissin azért rendesen odakormol. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése