2024/06/05

Fényvinnyogók (N555 optikai Thereminek)

Oké, egy optikai theremin annyira theremin, mint amennyire, mondjuk a képviseleti demokrácia valóban demokrácia. Optikai eszközről lévén szó, helytálló a látszat-theremin kifejezés. Szóval integetni, meg legyezni kell a hangért, de azt nem a testünk és az eszköz alkotta kondenzátor vezérli, hanem csak a fény, amibe belehadonászunk.

Első vinnyogónk
Itt például az egyszerű N555 szintiből készítettünk egy theremint, ahol az egyik LDR a hangmagasságot modulálja (6-7 lábak között), a másik meg a hangerőt (a hangszóró elé kötve). Ezzel meg is van az első zsünnyögő. Szinte ingyért.


Ellenben a SynthRotech kitje 30 dolláros. Viszont nem csak optikai thereminje, de N555 oszcillátora is van. Ebben viszont az Aliexpress verhetetlen

A Madlab Junior thereminje már egy kicsit komplexebbnek tűnik, ebben az N555 mellett, van egy másik IC is, szerintem ebbe vannak a hangminták valahogy beleizélve. 

Más, egy N555 alapú vinnyogók
Virtuális kismacska, már két LDR-es hangmodulátorral, tehát az R1 és R2 is modulálja a hangot. Csináltam belőle tinkercad szimulációt:



---------------------------------------------------------------------------------------------------
A hylaroados fickó rajza tisztára olyan, mint a Virtual Cat vinnyogója. Itt a videó is.
Forrás

Azt állítja, hogy az R2 és a C1 modulálja a hangot. De a videóban csak az R2-vel babrál. Két egyforma vinnyogót is épít a végén, de ezek nincsenek egymásra hatással, tehát egy IC-s vinnyogónak tekintjük. 

Érdekesség, hogy majdnem ugyanaz, mint az N555 szintetizátor, csak ott az 5-ös láb egy kondin át földelve van, az egyes hangok gombjai meg nem az R2-re, hanem az R1-re jönnek be. A gombnyomás határozza meg, hogy az R1 milyen értéket vesz fel. 

-----------------------------------------------
Ez egy másik érdekes N555-ös bizzegő. Az R1 és R2 ellenállás hatásait ebből a kalkulátorból lehet kiszámítani. Ha a tinkecadnak jó napja van, akkor ez az oszcilloszkópon is megtekinthető:



A kimeneti kondenzátor elektrolit az eredeti rajzon, de megnéztük úgy is, hogy nem polarizáltat tettünk be, a hullámformán látszik az eredmény:


-------------------------------------------------

A következő, az eddigiekkel összevetve, nagyon hasonlít a Virtuális macskáéra, illetve a Hylaroados zizegőre. Gyakorlatilag csak az 1-2 láb közötti rész van megbolondítva, a 7-es láb és pozitív feszültség közötti ellenállás fix, az LDR pedig a 6-7 láb közé került. 

A szimulációban azért nagyon más hangja van. A kimeneti kondenzátort kicserélve, illetve kihagyva, teljesen mást mutat a szimulált oszcilloszkóp. 




A mi változatunk is elzizegett, de nem hallottunk értékelhető nagy különbséget.



Két N555 alapú vinnyogók
-------------------------------------------------------------------------------
Két szinte párhuzamosan kötött N555 -ös vinnyogó, rajzban hasonlít a nyomógomboshoz, de vannak eltérések. A  kapcsolási rajza igénytelen, de a videóban nagyon részletes összeszerelést mutat

Megcsináltam tinkerben és valami nem oké a szimulációval, mintha nem jól reagálna az LDR-ekre. 


Tehát össze kellett rakjuk a valóságban is. Próbáltuk LDR és potméteres változatban is, hangzásban emlékeztet az Atari punk megoldáshoz, viszont sokkal halkabb, aminek nem tudjuk az okát. 


Az LDR-eket potméterekkel helyettesítve, nem tapasztaltunk számottevő különbséget az Atari Punk megoldásával szemben. Igazából arra se jöttünk rá, egészen pontosan hogyan viselkednek ezek a dünnyögők.



Az is érdekes, minimalista ötlet, hogy csak egy LDR-et használnak a hangmagasságra, a hangerő szabályozást meg úgy oldják meg, hogy a hangszóró a doboz fenekén van, és a dobozt emelgetve lehet hangosítani, halkítani a vinnyogást.

Ebben a videóban azt találja ki a kolléga úr, hogy az egy IC-s LDR-es vinnyogó mellé épít egy hasonló szerkezetet, ami egy ledet villogtat, ennek a lednek a fényét úgy helyezi el, hogy a fényét a kezével az első szerkezet fotó-ellenállására vetíthesse. Ezzel egy vibrátót tud a rendszerbe  vinni. A kapcsolási rajz olyan, mintha hátrakötött kézzel rajzolták volna. Ellenben a próbapanelen összegányolt saját verziónk ennek méltó párja. 


Ezt gondoltam tovább, lehetne a vibrációt is egy fotóellenállással szabályozni, tehát egyik kezünkkel a hangmagasságot, a másikkal a vibrációt cseszegetnénk. Esetleg a harmadik kezünkkel a hangerőt. 


A hangzása nagyon érdekes, trillázó. Úgy tűnik a négszögjel cseszegetésénél a négyszögjeles villogás nem hátrány (csak a tremolópedál gitáreffekt esetén).

Hasonló megoldás ez is, de itt  egy csőben közelíti a fényt az LDR-hez, ezzel egyfajta tolósíp életérzést visz az elektropunk konstrukcióba. 

Jól látszik, hogy az N555 szintik nem túl bonyolult szerkezetek, pár bekötéssel dolgoznak, viszont a konzolok, modulátorok tekintetében egészen elszabadulhat a fantázia. Gyakorlatilag bármi lehet a hang modulátora, aminek valamiféle változtatható ellenállása van. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése