2024/06/05

Patkány

Érdemes rápillantani a RAT életútjára.  Mi ezt a kitet próbáltuk ki, kb. egy fél délután ment rá és közben rengeteget tanultunk a pedálokról, meg az elektronikáról.


Tapasztalatok
- megmaradt egy három lábú pin-konnektor, ami sehova se kellett. Később jöttünk rá, hogy az valószínűleg a tranzisztorunk foglalata lett volna, hogy a tranzisztort könnyen lehessen cserélgetni. A németek mindenre gondolhatnak, ha mi nem. 
- ha jobban megfigyeltük volna a segédletet, akkor láttuk volna, hogy a vezetékeket nem felül szánták elvezetni a tervezők, hanem alul. Ráadásul nem mertük a drótokat rövidre vágni, ami jó kis káoszt okoz a kasztni belsejében. Mondjuk ez orvosolható, amúgy se kizárt, hogy szét kell szednünk, ha a házra mintázatot szeretnénk marni.


- nem sikerült megtudni, hogy a 9V elemnek a házban kellene e elférnie, és ha igen, akkor hol.
- további érdekesség, hogy mindhárom potméter A, vagyis log típusú. 
- a DC bemenet gitárpedáloknál tip-negatív, vagyis a palást a pozitív. Emiatt a gitárpedál adapterrel sok egyéb más kis áramkörömet sikerült megszopatni. 
- aztán most kellett megtudnunk, hogy a DC IN csatlakozónak nem viccből van három lába. Jól látszik, hogy a DC IN-ről két piros vezeték jön ki, egyik az elempapucsba, másik a panelre vezet. Ezért kimértük multiméterrel, hogy igaz e a sejtésünk, vagyis, ha nincs bedugva a DC IN-be a hálózati biszbasz, akkor a két piros zárt állapotban van, ilyenkor az elemről jövő pozitív megy át a panelre. De ha bedugjuk a hálózati csatlakozót, akkor valami belső mechanika szétválasztja ezt a két pólust, így az elemünk kapcsolata megszakad a panellel. 

- az is érdekes, hogy Inputnak sztereó jacket használ és ez sem véletlen, azokba a pedálokba szokták ezt tenni, amik elemről is megtáplálhatók. Ha nincs bedugva a jack, akkor itt is megszakad a kapcsolat. Azzal kapcsolod be a pedált, hogy bedugod a kábelt, vagyis a hegye marad a jel, és a gyűrűre kötött elem negatív sarkát a jack összeköti a Grounddal, vagyis a palásttal. 

- nagyon tetszett, hogy a 3PDT kapcsolót nem kell drótokkal keresztbe-kasul forrasztani, hanem vannak olyan apró panelek, amik ezt megvalósítják, szerintem igényesebb pedálba simán megéri azt a pár eurót, plusz beforrasztani is töredék idő. 
- nagyon tetszett az is, hogy a potikat és a ledet egyből a nyákra lehetett forrasztani, nem kellett még ehhez is csomó drótot összegubancolni. A potikról viszont a botlasztót le kellett törni, viszont így megtudtuk, hogy ennek az lenne a szerepe, hogy megfelelő kivágás esetén, nem engedné a meglazult potit elforogni a házban.
- láttuk, hogy a jelet két 1N914-es diódával vágták, meg, és hogy a filterezés után a jel kap egy tranzisztoros erősítést is, meg hogy az erősítést OP07 IC végzi, de fórumokon az derül ki, hogy a RAT pedálokban eredetileg LM308 volt. Nincs itthon ilyenünk, pedig a foglalatban könnyen kicserélhető lett volna. Maradunk hát a Youtubos kollégák összehasonlításainál. Nekünk mindkettő hangja tetszik. Na jó, a kitben az IC-n Texas Instruments logó volt, ha az Aliexpressen vennénk OP07-et, ez aligha lenne így. Tehát az is megérne egy összehasonlítást, hogy eredeti, vagy hamis IC szól rokkosabban.

A cucc így mindenesetre szépen szól.

Ebben a videóban részletesen lebontva is végigvezeti a szaki, hogy mi miért van a RAT pedálokban.. 

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése