2024/06/05

Bonyibb fény oszcillátorok optikai tremolóra

Tiszta sor, hogy szükségünk van egy oszcillátorra, ami tetszés szerint állítgatható úgy erősségben, mint frekvenciában és főleg hullámalak szerint is. 

Az volt a nagy ötletünk, hogy ahogyan a lézerrel ki lehet villogtatni a zenét nagy távolságra egy napelemhez kötött hangfalra, úgy a telefonos jelgenerátorunk audio jelét (1-10Hz tartományban) is ki tudjuk villogtatni egy powerledre, ami aztán lehetne a tremolónk szabályzója. Sajnos a dolog nem működött, a telefon gyenge jelét átküldtük egy LM386-os erősítőn, a LED-et sorba kötöttük egy diódával, mert mit tudjuk mi azt mérni, hogy az audio jel váltóáramú e ilyenkor, vagy 0 és sok Volt között oszcillál, a Led villogott is egy darabig, de aztán abbahagyta. Érdekesség, hogy bár úgy tűnt, megdöglött, de normális kötésben vígan világított tovább. 

Na jó, akkor itt van az XR2206 alapú oszcillátor modul, amiből mindjárt kettőt is vettünk, egyet összeszerelve és egyet kis zacsiban, hogy lássuk azt is, hogyan kellene működnie. Jól is tettük, mert az eleve összeszerelt is olyan furcsán viselkedett, hogy tutti ráfogtam volna a forrasztási hiányosságaimra. Vagyis a led mintha két ütemben gyúlna fel. Nem vártuk, hogy a led pontosan lekövesse a szinusz hullámot (nyitófeszültség, meg kisfaszom), erre inkább valami izzót lenne érdemes találni, de azért furcsa. 

Optikai tremolónak, hogy is mondjam, elmegy, de nem egy megbízható cucc. Az egyik modul úgy elfüstölt, mint a huzat, nemcsak a kondiból jött ki a szusz, de az IC is megdöglött. Pedig csak 9 voltot kapott és elvileg 12V-ig stabil jelet kellene produkálnia.

Szóval ne nagyon vegyetek ilyet. 

2024.06.21. UPDATE Az a gyanúnk, hogy nem a feszültséggel volt a baj, ugyanis feldugtuk a másik modult is a gitárpedál adapterére és az is elfüstölt. Semmiből nem tanulunk, minden hibát  megismételünk. A gitárpedál-táp középső tüskéje negatív és nagy valószínűséggel ide pozitívot várt volna szerencsétlen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése